Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Okamura o Salviniho migračním soudu: Volal jsem mu a řešil to i se Zemanem. Ale obávám se...

    Tomio Okamura vzal svého parťáka po pražských památkách. | foto: Facebook

    Až patnáct let, tak dlouho by si mohl někdejší italský ministr vnitra Matteo Salvini pobýt za mřížemi. Italská prokuratura žádá, aby soud zahájil proces se známým bojovníkem s migrací za to, že v srpnu 2019 blokoval zakotvení lodi neziskové organizace Open Arms, na jejíž palubě tehdy bylo 163 migrantů. Salvini se tím podle žalobců dopustil únosu a zneužití pravomoci, soud v Palermu teď bude rozhodovat, zda k ostře sledovanému procesu dojde. „Držím mu palce, oslovil jsem s žádostí o podporu i Zemana,“ prozradil Expresu šéf hnutí SPD Tomio Okamura, který je Salviniho dobrým přítelem.

    Když v dubnu 2019 Matteo Salvini navštívil Prahu, právě kamarád Okamura ho provázel po městě. Na internet dávali selfíčka, zašli na oběd. Měli si hodně co říci, jako bojovníci s migrací spolupracují i na politické úrovni.

    Teď bude šéf hnutí SPD s napětím sledovat, zda jeho přítele a kolegu nepošlou v Itálii za mříže. Jestliže soud vyhoví italské prokuratuře, za blokování lodi se 163 uprchlíky na palubě by Salvinimu hrozilo i 15 let odnětí svobody.

    „Matteo je můj kamarád a partner SPD. Držím mu palce, probruselskými sluníčkáři a neomarxisty se ostatně hemží i politika a soudy u nás. Jsme s Matteem v pravidelném kontaktu, máme na sebe mobily a píšeme si. Naposledy jsem mu gratuloval k narozeninám, které měl tento měsíc, prozradil Okamura pro Expres.cz, že Salviniho případ určitě bude sledovat.

    Jejich kamarádství očividně funguje i na dálku. Předseda SPD dokonce parťáka, který v Itálii šéfuje hnutí Liga severu, již aktivně podpořil.

    „Na podporu Mattea jsem s naším poslancem Jardou Foldynou zorganizoval akci před italským velvyslanectvím. Jednal jsem s italským velvyslancem, požádal jsem při osobním jednání o podporu i prezidenta Zemana a poslal jsem také dopis předsedkyni italského Senátu. Udělal jsem čtyři konkrétní kroky. O všem jsem Mattea přímo informoval. Tak to snad alespoň trochu přispěje ke zdárnému konci,“ doufá Tomio Okamura.

    Situace na lodi prý byla mimořádně kritická, to ale Salvini zpochybňoval.

    Zajímalo nás, co přesně by podle něj případné odsouzení Salviniho k trestu odnětí svobody znamenalo. A zda by ztrátou takové tváře utrpěla i celá evropská vlastenecká frakce, kterou kromě jeho a Okamurovy strany představují i další odpůrci migrace, a to Marine Le Penová či Geert Wilders.

    Podle Okamury je to přesně naopak.

    „V dnešní době, kdy Evropské unii vládnou globalisté a neomarxisté, kteří prosazují migraci a islamizaci a omezují občanské svobody a svobodu slova, si bohužel dovedu představit, že Matteo odsouzen bude. Pakliže se to ale stane, bude mít jasně našlápnuto k tomu, aby v Itálii vyhrál další volby. Běžní lidé tam mají politiky Bruselu, která migrací ničí jejich zemi, dost. A takový rozsudek by také bezesporu posílil i všechny vlastenecké strany v Evropě včetně naší SPD. Lidé nechtějí diktaturu elit, chtějí svobodu, demokracii, bezpečnost a prosperitu,“ míní Okamura.

    Salvini by podle něj rozhodně neměl měnit ani rétoriku, kterou zvolil už při prvotních soudních stáních v lednu. Pevně od té doby prohlašuje, že je na zablokování lodi Open Arms na moři pyšný a udělal by to znovu, protože zachránil životy. To se přitom leckomu může zdát provokativní.

    „Matteo to dělá správně, je potřeba stát si za správnými věcmi a neohýbat páteř. Je nutné mít odvahu říkat pravdu a postavit se vládnoucím elitám, které prosazují nelegální migraci a islamizaci Evropy a jednou ji tím zničí,“ prohlašuje Okamura.

    Salvini nyní čelí podobnému obvinění i v dalším případě, který se také týká zablokovaných migrantů. Jde v něm o jeho rozhodnutí z července 2019 nepovolit zakotvení lodi pobřežní stráže Gregoretti se 116 migranty na palubě. Případ řeší soud v sicilské Katánii.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 20. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      153
    • Trapas
      8
    • Haha
      6
    • Tvl
      4
    • Cože
      3
    • Sladký
      3