Salvinimu hrozí až 15 let za to, že nenechal zakotvit migranty. Premiér Conte: Všechno to udělal on!

Na nejvýraznějšího protiimigračního politika Evropy Mattea Salviniho se valí hned několik žalob za to, že v létě 2019 uzavřel italské přístavy záchranným lodím s migranty na palubě. Jedna z nich se týká lodě Gregoretti, na níž čekalo několik dní 131 migrantů ve vysokých teplotách a šířily se mezi nimi nemoci. Salvinimu by v případě prokázání viny hrozilo až 15 let za mřížemi a vůbec mu nepomáhá, že se proti němu staví řada italských politiků v čele s premiérem Giuseppem Contem.

Salvini byl už v polovině ledna zpovídán v případu lodi Open Arms, na jejíž palubě se v údajně špatných podmínkách tísnilo 107 migrantů. Soudce případ odročil na březen a do té doby bude rozhodovat, zda jsou obvinění dostatečně podložená a zda došlo k trestnému činu. Pak by začal regulérní proces.

Stejně tak na tom je i další případ z 27. až 31. července roku 2019. Ten se týká záchranné lodi Gregoretti, na jejíž palubě tehdy čekalo 131 migrantů po dobu šesti dnů, než dostali zelenou k vylodění.

Posádka po tu dobu hlásila, že mezi migranty, kteří byli z velké části súdánské národnosti, propukl svrab a u některých bylo podezření na tuberkulózu. Na lodi na ně prý pálilo slunce.

Zvláštní tribunál v Katánii, jenž má na starosti vyšetřování ministrů, doporučil stíhání Mattea Salviniho za zadržování migrantů na moři a zneužití moci. Server Jornal Económico obvinění popisuje vyloženě jako únos. Salvinimu by za to v případě prokázání viny mohlo hrozit až 15 let za mřížemi a zákaz činnosti.

Problémem šéfa pravicové Ligy severu je, že zatímco v osudném létě 2019 byl ministrem vnitra a vicepremiérem, teď se o italskou vládu a kolegy ze sněmovny opírat nemůže.

Zaprvé, ačkoliv podle italského práva ministři nesmí být souzeni za rozhodnutí vykonaná ve funkci, senátoři zbavili Salviniho imunity, aby mohl být spravedlnosti právě za činy spojené s uzavřením přístavů vystaven.

Matteo Salvini

Zadruhé, Salvini proti podezření argumentoval tím, že šlo o kolektivní rozhodnutí vlády. Jenže teď u předběžného soudu dvě a půl hodiny vypovídal premiér Giuseppe Conte, který jeho tvrzení vyvrátil. 

Řekl, že blokování přístavů pro záchranné lodě bylo výhradním rozhodnutím tehdejšího ministra vnitra, který měl pravomoc v této věci jednat sám.

„Předseda vlády prokázal skvělou spolupráci, jeho odpovědi byly velmi podrobné,“ řekl po jednání soudce Nunzio Sarpietro na adresu Conteho, který v úterý po vyslovení nedůvěry oznámil demisi vlády, ale doufá, že ho prezident znovu pověří jejím sestavením.

Italský premiér Giuseppe Conte

Samotný Salvini se podle svých slov nebojí, už po prvním předběžném jednání prohlásil, že je na svůj čin hrdý a je mu líto jedině toho, že italští daňoví poplatníci budou muset na náklady zbytečného soudu mrhat penězi.

„Chránil jsem Itálii a Italy,“ prohlásil tentokrát stručně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:49 sobota 29. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 87
  • 24
  • 16
  • 13
  • 10
  • 9