Italský ministr Matteo Salvini: V Itálii africké otroky místo našich dětí nechceme!

Kritice nyní čelí italský ministr vnitra Matteo Salvini za svůj nedávný výrok, v němž přirovnal africké migranty k otrokům. Africká unie sdružující přes padesát zemí tohoto kontinentu se vyjádřila, že taková slova nepomohou k řešení migračního problému a že Evropa by měla migrační krizi využít k užší spolupráci s Afrikou.

Výrok, za který Africká unie Salviniho kritizovala, pronesl italský ministr vnitra v pátek ve Vídni na konferenci ministrů zemí EU, Balkánu a severní Afriky. 

Reagoval tak na slova lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna, který řekl, že stárnoucí populace v Evropě migranty potřebuje.

„Možná je to v Lucembursku potřeba, v Itálii ale máme potřebu pomoci našim dětem, aby měly také děti, a ne nové otroky, kteří by nahradili děti, které se nenarodí,“ pronesl Salvini.

Africká unie uvedla, že je konsternována Salviniho výrokem a vyzvala ho, aby se připojil k dalším zemím EU, které pomáhají migrantům, dokud se nerozhodne, jestli mají právo na azyl.

Salvini ale veškerou kritiku odmítá. „Nemám se za co omlouvat. Jsem proti jakémukoli srovnávání migrantů s otroky. Naopak, mé výroky bránily migranty, které někteří chtějí využívat jako otroky,“ hájí se politik.

Africká unie mimo jiné také vyzvala Evropu, aby svou pozornost nezaměřovala jen na migrační krizi, ale aby tuto situaci viděla jako šanci k diskusi o užší rozvojové spolupráci obou kontinentů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:52 pondělí 21. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 9
  • 9
  • 6
  • 5
  • 5