Světici temnoty papež František prohlásil za svatou. Matka Tereza a její dva zázraky

Nejslavnější řeholnice světa Matka Tereza, která svůj život věnovala pomoci chudým a nemocným, byla v neděli prohlášena svatou. Papež František uznal dva její zázraky.

„Všichni jsme tužkou v ruce Boží,“ prohlásila Matka Tereza, která se do dějin 20. století zapsala opravdu výrazně. Kdo byla, a jak žila, tato - od dnešního dne - svatá žena?

Matka Tereza se narodila jako Agnesë Gonxhe Bojaxhiu 26. srpna 1910 ve Skopje v rodině úspěšného albánského obchodníka, který zemřel, když bylo dívce 8 let. O čtyři roky později se rozhodla pro řeholní život.

Osud ji pak zavál do Irska, kde v kongregaci Loretánských sester dostala příležitost vydat se jako misionářka do Indie. V roce 1929 složila slib novicky a přijala v Dárdžilingu jméno Tereza.

Léta učila na místní škole, ale pak Matku Terezu přimělo boží vnuknutí založit řád Misionářek milosrdenství neboli Misionářek lásky, který měl za úkol pomáhat nejchudším a umírajícím.

Matka Tereza s Penelope Cruz.

Matka Tereza pomáhala lidem všech vyznání. V Kalkatě otevřela první hospic, pak se jí podařilo otevřít další po celém světě. V roce 1990 vznikl první dům Misionářek lásky v Československu - ve slovenské Čadci - a později i v Praze. Matka Tereza navštívila zemi v 80. letech a potom ještě dvakrát po Sametové revoluci.

Světice temnoty

Za svou pomoc potřebným získala Matka Tereza významná ocenění a celosvětovou popularitu. Stala vůbec první nositelkou Templetonovy ceny, kterou má také český teolog Tomáš Halík, a v roce 1979 získala Nobelovu cenu za mír.

Přesto existují tací, kteří si nemyslí, že by měla být prohlášena za svatou. Odpůrci jí totiž vyčítají, že umírajícím odmítala podávat léky tišící bolest a dívala se, jak trpí. Zarytě rovněž bojovala proti rozvodům a potratům.

„Pokud se někdy stanu svatou, budu jistě světicí temnoty,“ řekla kdysi Matka Tereza. Měla na mysli to, že chce se přimlouvat za ty, kdo procházejí temnotou. Podle jejích životopisců však sama prošla hlubokou spirituální krizi. Dlouhou dobu pociťovala „nepřítomnost nebe“.

Přesto Matku Terezu znají lidé po celém světě jako symbol nechvějné víry, obětavosti a milosrdné lásky.

Dva zázraky

Matka Tereza zemřela 5. září 1997 ve věku 87 let. O šest let později ji blahořečil papež Jan Pavel II. Nyní ji papež František za dva zázraky prohlásil za svatou.

První zázrak se měl stát 5. září 1998, přesně rok po smrti Matky Terezy, v klášteře u bangladéšských hranic, kam s velkým nádorem v břiše přišla Indka Monika Besraová. Nádor údajně zmizel poté, co se jeptišky modlily k Matce Tereze.

Uznání druhého ze dvou zázraků Matky Terezy papežem Františkem Vatikán oznámil loni 18. prosince. Šlo o údajně nevysvětlitelné uzdravení muže v Brazílii v roce 2008, který byl v kómatu kvůli několika abscesům na mozku. Vatikán uznal, že pomohla modlitba jeho manželky k Matce Tereze. Ta prý navíc nemohla mít děti a po zázraku se páru narodily dvě děti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:13 pondělí 2. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 29
  • 17
  • 15
  • 12
  • 12