Stropnický brojí proti masovému turismu: Letadla jsou zbytečný luxus, za pecí je fajn

Někdejší předseda Strany zelených Matěj Stropnický (35) se od doby, kdy se stal zámeckým pánem, stal velkým patriotem a „peciválem“. Létání na dovolenou je podle něj zhýralost, jež pouze akceleruje rychlost, kterou se Země řítí do záhuby. Masová turistika je podle něj kratochvílí, která je celkem zbytečná a nemá žádný velký přínos. Zároveň dodává, že nechce jít cestou zákazů...

„Nárůst masového turismu, který je jedním z druhů konzumu, je obrovský. Podle údajů Světové banky bylo v roce 2000 po světě 670 milionů turistů, v roce 2016 to byl dvojnásobek,“ upozornil bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Neodpustím si citaci z deníku mého oblíbeného básníka Jana Zábrany: Puškin nikdy neopustil Rusko, Montesquieu nenavštívil Persii, přesto napsal Perské listy. A byl snad Dante v pekle?“ nechal se slyšet bývalý politik, který má za to, že masový turismus nemá žádný velký smysl.

„To jsou otázky, které si ohledně cestování kladu. Má ještě dnes smysl, aby tak velké množství lidí tak povrchním a v důsledku škodlivým způsobem navštěvovalo další země?“ vyzýval Stropnický k zamyšlení nad masovým turismem, který podle něj enormně zatěžuje planetu a nepřináší ve finále moc užitku ani dotčeným zemím.

„Já takhle třeba vůbec nevím, jestli se mi podaří navštívit otce v Izraeli. Možná to prostě nepůjde. No a? Svoje soukromé důvody nevidím nadřazené nad globálními,“ hájí se Stropnický. Nutno říct, že část jeho rodiny, jako třeba Veronika Žilková a Agáta Prachařová, létá ostošest, dost možná i za něj samého.

Těžko si představit, že si Češi na základě nářků muže ze zámku v Osečanech nechají vzít dovolené v Egyptě, Turecku nebo Thajsku. Piráti každopádně pomalu najíždějí na podobnou rétoriku, jako má Stropnický. 

„Vyšší náklady u létání objektivně jsou, a tím pádem je potřeba je započíst. Není normální, aby 80 procent českých občanů mohlo každý rok dosáhnout na leteckou dovolenou,“ řekl před časem.

Nedávno Piráti ústy svého europoslance Mikuláše Peksy přišli s peticí za vyšší zdanění letecké dopravy. Bohužel jim tam nějak nedošlo, že zrovna tímto stylem další hlasy ve volbách nezískají, protože našinci (ani další Evropané) si leteckou dovolenou vzít nenechají. Jednou z prvních zemí EU, která zvažuje vyšší zdanění, je pak Francie.

Bude se snad do zahraničí létat na základě pořadníku nebo loterie? 

Všichni, které nevylosují a nevejdou se do pořadníku, obléknou montérky a pojedou do Osečan pomoct Stropnickému s rekonstrukcí zchátralé a zubem času notně ohlodané památky, což?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:53 úterý 12. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 24
  • 20
  • 17
  • 14
  • 13