Radnice vydala komiks pro základky: Sex, alkohol, drogy a násilí!

Městská část Prahy 8 přišla s neobvyklým nápadem v rámci prevence kriminality, když oslovila žáky tamních základních škol komiksy plnými bujných ženských tvarů, násilí, drog a policejní akce. Starosty Romana Petruse (ČSSD) jsme se zeptali, o co se vlastně jedná.

Komiks překvapí poměrně atraktivním vizuálním zpracováním Romana Kliského a poměrně naturálně pojatými příběhy pod názvem Komisař Simon zasahuje. Někdy i trochu drsné příběhy jsou doplněny obrázky, na nichž nechybí sex, alkohol, marihuana, injekční stříkačky, násilné scény a poučné hlášky svalnatého detektiva.

Z pohledu dospělého nic, co by ho nějak zásadně překvapilo, jak je to ovšem s vnímáním dětí na druhém stupni základní školy? Ozývají se totiž hlasy, že je to trochu moc.

„Tyhle příběhy se staly a staly se dětem. Stejným, které by si to měly číst. Je to možná drsnější, než jsou zvyklé ze Čtyřlístku, ale na druhou stranu řada dětí do problémů spadne dost naivně, a my chceme ukázat, že se musí chránit,“ říká o pojetí komiksu starosta Prahy 8 Roman Petrus.

„Pokud jde o to, jak ty komiksy vypadají, tak jsou podle mého názoru kvalitně zpracované a poplatné vnímání žáků základní školy. Dnes jsou děti díky internetu mnohem vyspělejší a nějaké pohádky by je asi neoslovily. To je dané dobou. Uvolnili jsme zpracování tak, aby si to alespoň přečetly, a třeba se nad tím zamyslely,“ říká starosta.

S nápadem na komiks, který při třítisícovém nákladu vyšel radnici na 156 tisíc, nepřišel on sám, ale autor textů předseda bezpečnostního komise městské části Zdeněk Nagovský, který spojil síly s Janem Holubem.

„S nápadem přišla bezpečnostní komise, odbor bezpečnosti a policie. Oslovili jsme ředitele škol, a oni se rozhodli kolik a zda komiksy chtějí svým žákům rozdávat. Někteří si vzali méně nebo nic, ale jiní i pro celý druhý stupeň. K tomu jsme uspořádali výstavu v OC Krakov,“ vysvětluje Petrus a doplňuje další podrobnosti.

„Zatím je to novinka, sami jsme zvědaví, jak ty děti budou reagovat. Ty náměty nejsou nahodilé, i když jsou někdy drsné, vychází z reálných případů, které policie i u žáků druhého stupně základní školy řešila.

Nejvíce stál tisk, nechtěli jsme na tom šetřit. Nakreslit ty komiksy dá hodně práce, tvůrce dostal honorář a za náměty jsme neplatili nic. Pak jsme ještě platili pronájem prostor v OC Krakov na výstavu,“ vypočítává starosta Prahy 8.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:00 sobota 26. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 11
  • 10
  • 9
  • 5
  • 4