Pachatel masakru v Istanbulu je stále na útěku, policie pátrala po nesprávném muži

Pachatel silvestrovského teroristického útoku v hudebním klubu Reina v Istanbulu je stále na útěku. Ukázalo se, že policie nějakou dobu pátrala po nesprávném muži, který se sám přihlásil. Turecko mezitím již zná identitu 38 ze 39 obětí masakru. Z větší části se jednalo o cizince, kteří přišli do klubu oslavit příchod nového roku. Žádný Čech mezi obětmi není.

Prioritou bezpečnostních složek v Turecku je v současné době polapení pachatele silvestrovského masakru v luxusním hudebním klubu Reina v evropské části Istanbulu. Tomu se ale stále daří unikat. Policistům se sice podařilo zajistit samopal AK-47, ze kterého v klubu střílel, sám terorista, který by měl být napojený na Islámský stát, ale zmizel neznámo kde.

Fatální chybou bylo i to, že policie nějakou dobu pátrala po nesprávném muži. U podobizny muže podezřelého ze spáchání útoku, kterou policie zveřejnila, se ukázalo, že ve skutečnosti zachycuje někoho jiného. Na fotce zachycený istanbulský prodavač oblečení Naim Sadakat se sám policii přihlásil a s útoky neměl nic společného. Skutečný útočník tak mohl situace využít a doslova se vypařit.

Tureckým vyšetřovatelům se mezitím podařilo identifikovat 38 ze 39 obětí teroristického útoku. Většina obětí byli cizinci, kteří sem přišli oslavit příchod nového roku. Podle turecké tiskové agentury Anadolu je mezi obětmi pouze 11 Turků, většinou příslušníků policie a ochranky, kteří hlídali klub.

Sedm mrtvých pochází ze Saúdské Arábie, po třech pak z Libanonu a Iráku. Mezi mrtvými pak byli i Tunisané, Maročani, Indové, Jordánci, Kuvajťané nebo Izraelci. Dále zemřela osoba z Kanady a Ruska a jeden člověk se dvojím občanstvím Turecka a Belgie

Na rozdíl od teroristického útoku v Berlíně nemá istanbulský masakr naštěstí podle informací ministerstva zahraničí žádnou českou oběť. Krajně nepravděpodobné je i to, že poslední neidentifikované tělo by patřilo někomu z Česka, česká ambasáda v Turecku nemá hlášeného žádného pohřešovaného.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:40 úterý 2. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8