Masakr pastevců v Mali: Převlečení lovci vraždili děti, těhotné a starce!

Při útoku byla vypálená celá vesnice poblíž města Bankass na jihu země. | foto: Expres.cz

Zvěrstvo připomínající nacistické pogromy. V centrálním Mali ozbrojení lovci přepadli několik vesnic, vraždili muže, ženy, těhotné i starce, následně podpálili jejich domy. Zabito bylo 134 lidí a desítky dalších byly zraněny. Důvodem krvavé čistky je etnický spor o půdu.

V pozadí sobotního masakru zřejmě stály mezietnické spory o vodu a půdu, jeho terčem se stali příslušníci pasteveckého národa Fulbů, na něž zaútočili ozbrojenci z kmene Dogonů.

Nejnovější incident se podle starosty městečka Bankass, Moulaye Guindoa, stal v sobotu ráno. Pastevce podle něj zabili v nedaleké vesničce Ogossagou muži převlečení za lovce, kteří následně vypálili téměř celou vesnici. Terčem útoku se podle starosty stala také nedaleká vesnice Welingara, kde bylo zabito několik lidí. Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní složky napsala, že mezi mrtvými jsou děti, těhotná žena i senioři.

Při útoku byla vypálená celá vesnice poblíž města Bankass na jihu země.

Nenávist mezi oběma etnickými skupinami vyplývá především ze sporů o vodu a pastviny pro dobytek. V oblasti středního Mali mají rovněž vliv džihádisté, kteří zde působí v posledních čtyřech letech. Své stoupence nacházejí zejména mezi muslimskými Fulby, kteří jsou častým terčem nájezdů milicí kmene Dogonů.

Fulbové opakovaně žádali centrální vládu o ochranu. Vláda v Bamaku odmítá obvinění, že před násilím na tomto národě přivírá oči, nebo dokonce že ho sama podněcuje.

V Mali během etnicky motivovaného masakru bylo zavražděno přes sto příslušníků pasteveckého národa Fulbů.

Rozsáhlé oblasti Mali stále nejsou pod kontrolou malijské armády. Na severu země komplikují bezpečnostní situaci džihádistické skupiny, které se daří držet na uzdě pouze díky přítomnosti mezinárodních jednotek. Etnické násilí v centrálním i jižním Mali zasahuje i do sousedních států, zejména do Burkiny Faso a Nigeru.

V Mali působí česká strážní jednotka o síle sto třiceti mužů. Čeští vojáci hlídají hlavní velitelství evropské výcvikové mise a cvičí rekruty místní armády, která není schopná sama čelit tlaku islamistů.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:52 pondělí 22. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 12
  • 10
  • 9
  • 8
  • 8