Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rodiče v Rusku chtěli vymazat z třídní fotky Mášu. Má totiž Downův syndrom!

    Máša měla mít jen hezkou fotku od profesionálního fotografa. Omylem se ale dostala i na fotku třídy, kde učí její maminka. | foto: reprofoto dailymail.co.uk

    Ukázkovou netoleranci předvedli rodiče dětí na základní škole v Moskvě. Z třídní fotky chtěli nechat odstranit sedmiletou Mášu. Nelíbilo se jim, že holčička trpí Downovým syndromem. jejich jednání vyvolalo vlnu nevole, ale též velkou kampaň na Mášinu podporu.

    Sedmiletá Máša Kolyčeva to nemá v životě lehké. Narodila se totiž s Downovým syndromem. Vše zvládá hlavně díky trpělivé podpoře svojí maminky Mariny, která je učitelkou. Když jednou vzala Mášu do své třídy nečekala, jaké pozdvižení tím vyvolá.

    Fotogalerie

    „Mášina asistentka byla nemocná, tak jsem vzala Mášu do školy. Seděla s dětmi ve třídě a o přestávkách si s nimi hrála. Pro některé rodiče to je ale nepředstavitelný problém,“ říká Marina Kolyčeva, která na moskevské základní škole učí už 25 let.

    Rodiče dětí tvrdí, že Máša vyrušovala a chovala se agresivně. Podle její matky je to nesmysl a holčička jen pozorně seděla a poslouchala. To potvrzují i některé děti ze třídy.

    Některé děti si doma na přítomnost Máši stěžovaly. Rodiče pak kvůli tomu požadovali potrestání Mariny. Podle nich měla Máša vyrušovat, křičet a ubližovat ostatním dětem. Nic z toho není ale pravda.

    Učitelka Marina Kolyčeva nechápe, co rodičům dětí z její třídy vadí na tom, že vzala do školy svou postiženou dcerku.

    „Ptala jsem se dcery, která v té třídě byla. Máša prý byla moc hodná, během hodiny tiše seděla a o přestávce si s úsměvem na tváři hrála s ostatními dětmi. Některé se jí ale bojí, protože je podle nich divná,“ říká Olga Sinyjeva, jejíž dcera chodí do třídy, kterou učí Marina Kolyčeva.

    Máša má kontekt s dětmi ráda a užívá si ho. Není na děti zlá, jen se jí některé z nich bojí, protože se s člověkem s Downovým syndromem nikdy nesetkaly.

    Největší problém ale rodiče měli s tím, že Máša je vyfocena na třídní fotce spolu s jejich ratolestmi. Za fotku odmítli zaplatit a požadují, aby Máša byla okamžitě vymazána. Ta se přitom na fotce objevila omylem.

    Malá Máša s Downovým syndromem vyvolala v Rusku pozdvižení mezi rodiči, kteří si nepřejí aby byla na třídní fotce s jejich zdravými dětmi.

    „Zrovna probíhalo třídní focení. Když už tam byl fotograf, napadlo mě, že bych mohla mít hezkou profesionální fotku své dcerky. Omylem jí ale přidal i na skupinovou fotku,“ vysvětluje Mášina maminka, proč je její dcera na fotce spolu s ostatními dětmi.

    Třídní fotka, která se stala předmětem nenávisti rodičů, kteří chtějí, aby byla Máša z fotky vymazána.

    Kromě požadavku na odstraněnění Máši z třídní fotky požadují rodiče i vyhazov pro její matku, která si dle jejich slov dovolila nutit děti ke kontaktu s „nenormální holčičkou“.

    Marina je z celé záležitosti zdrcena a zvažuje, že sama pověsí kariéru učitelky na hřebík a bude se naplno věnovat malé Máše.

    Marina tvrdí, že díky nenávisti rodičů raději s učitelováním skončí a zůstane doma s dcerou.

    Netolerantní přístup několika rodičů má ale i světlou stránku. O aféře se dozvěděla ruská topmodelka Natalia Vodianova, která sama má autistickou sestru. Spustila kampaň #OurMasha (naše Máša), kde podporu holčičce s Downovým syndromem vyslovily na internetu tisíce lidí.

    Topmodelka Natalia Vodianova ví, jaké to je žít s někým s mentálním postižením. její sestra trpí autismem.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:56 pátek 26. února 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      25
    • Sladký
      18
    • Trapas
      11
    • Tvl
      11
    • Cože
      10
    • Haha
      8