Minulost „svaté“ Hany Marvanové? Málem potopila vládu, intrikovala za křeslo, radila Babišovi, čelí kritice

Kvůli nezvolení Bohuslava Svobody primátorem Prahy to pěkně vře mezi pražskými politiky. K jeho zvolení přitom scházel jeden hlas, proti dohodě se totiž postavila radní Hana Kordová Marvanová ze Spolu. Právě na zastupitelku se snáší vlna kritiky za pokrytectví, když potopila vlastního kandidáta. Někteří politici Marvanové připomínají spolupráci s Andrejem Babišem z roku 2014.

Hana Marvanová opět stojí v centru dění pražské politiky. Před půl rokem sehrála klíčovou roli v korupční kauze kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. O některých podvodech podle svých slov věděla a vše tehdy oznámila vedení strany. Tvrdě se vymezovala vůči dalšímu vlivnému členovi hnutí, Stanislavu Polčákovi, rovněž potopila šéfa STAN Víta Rakušana, když prohlásila, že o všem věděl, ale nic nedělal.

Marvanová ještě předtím v březnu oznámila, že v následujících komunálních volbách bude kandidovat za uskupení Spolu, což velmi překvapilo vedení hnutí STAN, jehož byla stále členkou a zvolenou zastupitelkou. Tento „přeskok“ roku se nesetkával ani s nadšením všech členů ODS. Mnozí se obávali nevypočitatelnosti Marvanové a toho, jak se politička „zrovna vyspí“.

Zavřela se v kanceláři a byla hysterická

Poté, co povolební jednání dospěla do mrtvého bodu, protože ani jedna ze stran (Piráti a ODS) nechtěla ustoupit ze svým podmínek, Spolu přešlo k částečné dohodě s hnutím ANO. Dohodli si, že těsnou většinou zvolí Bohuslava Svobodu primátorem a tím se načas odblokuje situace ve vedení Prahy.

Kartami ale zamíchala Marvanová, která i přes to, že slíbila, že Svobodu podpoří, nakonec couvla. Ještě během čtvrtečního odpoledne stála pevně za kandidátem na primátora a svým spolustraníkem Bohuslavem Svobodou.

Během jednání ale přišel zvrat. Deník N zveřejnil fotku Marvanové s Radmilou Kleslovou z ANO, která byla podle médií agentkou komunistické StB, a Marvanové se hlasování s ní mělo začít příčit.

„Já jsem byla za komunistů vězněna. Zatímco ona byla příslušníci StB v té době,“ prohlásila Marvanová.

Fotografie na Kordovou Marvanovou zapůsobila také podle Bohuslava Svobody. „Opakovaně mě ujišťovala, že souhlasí a že mě podpoří. Nejméně pětkrát. Pak se rozhodla jinak. Ona sama říká, že je to v důsledku nějaké fotografie,“ tvrdil.

Situaci těsně před volbou také popsal spolustraník Marvanové Jan Paluska. „Nejprve v pondělí na klubu (to je takové pravidelné jednání stran před zastupitelstvem, kde se čtou tisky, ladí postup, debatuje atd.) se vším souhlasí. Poté ve středu, tedy den před zastupitelstvem, dokonce říká, že docenta Svobodu za primátora chce (sic!) a že jí podpora od ANO nevadí. Ještě ve čtvrtek ráno všechny ujišťuje, že její rozhodnutí platí, a dokonce to samé říká i do novin. A pak bum, všechno jinak. Těsně před volbou se zavře do kanceláře, přes telefon vzkazuje, že Svobodu volit nebude, a hystericky vypráví, jak jsou na ni všichni zlí a že ona je ten morální maják,“ napsal na Facebook.

Zmatený z postojů Marvanové byl také Patrik Nacher z ANO. Na Twitteru političce připomněl, že kdysi pracovala s Andrejem Babišem a neměla s tím problém. Šlo o kauzu z roku 2014, kdy měla Marvanová spory s ministryní Helenou Válkovou. Podle Válkové k ní nebyla Marvanová loajální.

Neshody na způsobu práce trvaly zhruba dva měsíce, tedy polovinu doby, co Marvanová na ministerstvu strávila. Babiš nepříjemný spor dvou žen vyřešil tak, že Marvanové nabídl post svého poradce, a ta souhlasila.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:49 pondělí 17. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 53
  • 28
  • 25
  • 9
  • 6
  • 5