Veselovský pod palbou feministek: Pirátky Šípové se zeptal, jak zvládá Senát a pět dětí

Potřebuje Českoo prezidentku? S takovou otázkou uspořádal Martin Veselovský debatu DVTV pro časopis Heroine, v níž ke stolečkům usedla pětice významných žen české společnosti. Reklamu, ne však příliš pozitivní, pořadu udělala otázka, kterou oblíbený moderátor položil senátorce Adéle Šípové (Piráti). Zajímalo ho, jak skloubí práci v horní komoře s péčí o pět dětí.

Pasáž debaty, která se odehrála zhruba v čase jedné hodiny a patnácti minut, na Twitteru vypíchl novinář Petr Bittner.

„Martin Veselovský: Jak skloubíte práci senátorky s rodinou, ve které je pět dětí? Adéla Šípová: Já bych byla ráda, kdybyste tu otázku kladl i mým mužským kolegům senátorům, z nichž někteří zakládají už druhou rodinu,“ napsal.

Příspěvek vzbudil nezvykle velký ohlas, nasbíral k dopoledni přes 7500 lajků a hlavně celou řadu komentářů. Mnozí v diskuzi pálí do Veselovského, že by se za vyřčenou otázku měl stydět a že byla „extrémně přes čáru“.

Jiní se ho pro změnu zastávají, že šlo o naprosto legitimní dotaz. Jako třeba významný advokát Václav Vlk.

„Otázka je to velmi dobrá a je logické, že se ptá. Po 27 letech praxe v rodinném právu musím říct, že mateřský instinkt a vztah matky s dítětem nic nikdy nepřekoná. A ženu emočně nabíjí i vyčerpává. Vše měří pohledem přes svoje děti a rodinu. Takže dobrá otázka,“ napsal.

Pirátská senátorka Adéla Šípová

„Vy jste fakt čumáček, děkuji, že myslíte na emoční vyčerpání žen,“ vyjela na něj ovšem sama Šípová. 

Senátorky se zastala třeba i šéfka Mladého pirátstva Georgia Hejduková, která Šípové dělala asistentku v době, kdy do horní komory kandidovala.

„Jsou dny, kdy naprosto miluju svoji práci. Ten dnešní je jedním z nich. Adéla je prostě fantastická,“ napsala.

Pravda ale je, jak ostatně v diskuzi poukázal sám Veselovský, že Bittnerův příspěvek je poněkud vytržený z kontextu. 

Ve skutečnosti se debata nesla v odlehčené atmosféře, moderátor dokonce kajícně přiznal, že nejspíš položil „blbou“ otázku, čemuž senátorka přitakala a lidé kolem se smáli.

Hned na úvod zase Šípová způsobila smích v publiku odpovědí na otázku Veselovského, zda Česko potřebuje prezidentku.

„My potřebujeme hlavně funkčního prezidenta. Ne nutně prezidentku. Tu funkci musíme obsadit někým, kdo bude fungovat,“ řekla.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 pátek 18. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 38
  • 9
  • 9
  • 3
  • 3