Kašlal na karanténu, roušku nosil na čele: Teď má covid i Zemanův poradce Nejedlý

Martin Nejedlý, poradce prezidenta Miloše Zemana, měl pozitivní test na koronavirus, potvrdil iDNES.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Nejedlý je v izolaci a nemá příznaky nemoci. Vlivný muž proslul mimo jiné tím, že si od začátku pandemie s pravidly hlavu příliš nelámal, roušku nenosil vůbec anebo tam, kde mu byla houby platná, třeba na čele.

„Pana prezidenta jsem viděl deset dní před svým testováním. Od té doby jsme se rozhodně neviděli,“ řekl Deníku N Martin Nejedlý. Se Zemanem se setkal naposledy minulý čtvrtek. Podle Nejedlého nepociťuje příznaky ani nikdo z jeho okolí. Sám prý dodržuje pravidla izolace a nevychází z domu. 

Během víkendu vyšel pozitivní test i ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi, který se minulou středu viděl s prezidentem na jednání v Lánech. „Dodržujeme veškerá doporučená opatření. Pan prezident nebyl ohrožen,“ sdělil iDNES.cz k oběma případům nákazy v okolí prezidenta Zemana jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezidentův poradce měl být v karanténě už začátkem března, kdy se vrátil z návštěvy Číny. Tam se spolu s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem a předsedou představenstva fotbalové Slavie Jaroslavem Tvrdíkem setkali s vicepremiérem vlády Chu Čchun-chuem a předali mu darovací listinu týkající se humanitární pomoci.

Nejedlý měl tehdy podle hygieniků zůstat kvůli možné nákaze v karanténě. Prezidentův poradce však doporučení nedbal a vypravil se do restaurace na pražské Letné. Jeho chování vyšetřovala i policie. Podle obvodního státního zastupitelství se sice choval nemorálně, trestný čin se nestal, covid-19 v té době ještě nebyl na seznamu nebezpečných onemocnění.

Nošení roušky poradce prezidenta Miloše Zemana už se stalo předmětem pověstného českého humoru.

Moje rouška chrání tebe, tvoje zase mě, zněl chytlavý slogan, kterým se české celebrity snažily donutit národ k co největší ohleduplnosti a zodpovědnosti. Nejedlý si ale s nošením roušek příliš velkou hlavu nedělal a chodil s nezakrytými ústy.

„Lidí s rouškou na čele nebo pod bradou potkávám po Praze řadu. Nefotím si je ovšem a nepranýřuji pak na veřejnosti,“ sdělil nám tehdy Ovčáček, podle něhož zjevně pravidla a doporučení platila pro lid z podhradí, zatímco hradní mocipáni mohou chodit, jak se jim zachce.

„Vládní nařízení jsou jasná a každý by je měl dodržovat. Pan prezident je dodržuje. Za nikoho jiného hovořit nebudu, to mi totiž nepřísluší. Pan prezident není dráb, aby 24 hodin hlídal, co dělají jiní. Každý je zodpovědný za svou růži,“ doplnil ještě hradní mluvčí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:46 úterý 16. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 20
  • 19
  • 17
  • 16
  • 13