Prezidentův poradce Nejedlý nosí roušku na čele. Vládní nařízení platí pro všechny, říká Ovčáček

Moje rouška chrání tebe, tvoje zase mě! Tak zní chytlavý slogan, kterým se české celebrity snaží donutit národ k co největší ohleduplnosti a zodpovědnosti. V posledních dnech si s nošením roušek ale hodně lidí nedělá příliš velkou hlavu a chodí s nezakrytými ústy. Podobně je na tom i poradce prezidenta Miloše Zemana (75) Martin Nejedlý (53). Toho jsme zachytili, jak čeká na návštěvu venku na ulici, kolem chodí ostatní lidé a on má roušku na čele. Vypadá to, že pan prezident mu nevynadal dostatečně.

Fotografové Expresu zachytili čirou náhodou Zemanova poradce Martina Nejedlého v Praze 7. Čekal tam před vchodem do domu a společnost mu dělal další prezidentův poradce Pavel Galuška.

Zatímco jeho kolega měl poctivě roušku na svých ústech, Nejedlý si ochrannou pomůcku dal na čelo. 

Martin Nejedlý si roušku už pořídil, ale nosit se mu ji zrovna dvakrát nechce.

Chvíli přešlapoval na místě, poté zvedl telefon a s někým zhruba pět minut telefonoval. 

Nebylo tomu ale tak, že by roušku sundal jen během hovoru, měl ji dole celou dobu a okolo něj chodili lidé, kteří vládní nařízení v podobě zákazu vycházení bez roušek poctivě dodržovali.

To, že kolem něj chodili lidé, Martina Nejedlého očividně vůbec nezajímalo. Roušku si nechal na čele.

Po pár minutách čekání se u Nejedlého objevil tmavý vůz značky Audi a všichni zúčastnění se odebrali společně do garáže. 

Ani po ukončení hovoru si Nejedlý roušku na ústa nenasadil.

Martin Nejedlý čekal na řidiče vozu Audi.

Policejní mluvčí: Je to přestupek, právo pokutovat dotyčného policisté nemají

Zeptali jsme se policejní mluvčí, jak by měli policisté řešit situaci, kdy se na ulici mezi lidmi pohybuje člověk, který nemá zakrytá ústa a nos. 

Hrozí mu nějaký postih?

„Policisté tuto osobu upozorní, že se dopustila porušení nařízení. Když si člověk vezme roušku, policisté to vyřeší na místě. Když v protiprávním jednání člověk pokračuje, policisté tohoto člověka oznámí příslušnému správnímu orgánu pro podezření z přestupkového jednání. V současné chvíli policisté pokuty nedávají, nemají na to právo,“ řekla nám policejní mluvčí Eva Kropáčová.

„Konkrétní situace je ze strany policistů posuzována zcela individuálně,“ dodala mluvčí.

Ovčáček: Prezident není dráb, nehlídá, co dělají jiní

O reakci jsme požádali i hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

„Lidí s rouškou na čele nebo pod bradou potkávám po Praze řadu. Nefotím si je ovšem a nepranýřuji pak na veřejnosti,“ sdělil nám Ovčáček.

Ovčáčka jsme se také zeptali, jestli Nejedlého za jeho nezodpovědnost k dalším občanům pan prezident opět pokárá.

„Vládní nařízení jsou jasná a každý by je měl dodržovat. Pan prezident je dodržuje. Za nikoho jiného hovořit nebudu, to mi totiž nepřísluší. Pan prezident není dráb, aby 24 hodin hlídal, co dělají jiní. Každý je zodpovědný za svou růži,“ řekl nám Ovčáček.

Nedávno Nejedlý porušil karanténu

Není tomu dlouho, co se Martin Nejedlý ještě s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem a Jaroslavem Tvrdíkem vrátil z Číny, kde byl na oficiální cestě. 

Krátce po návratu z Asie se objevily informace, že Nejedlý porušil nařízenou karanténu. Vydal se pro jídlo do restaurace na pražské Letné. 

Zeman řekl, že mu vynadá

Redaktoři serveru Aktuálně.cz Nejedlého poté zase spatřili, jak ve svém terénním mercedesu dorazil do Karlína.

Nejedlý návštěvu restaurace, která byla zdokumentovaná fotografiemi, zapíral. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček situaci nekomentoval.

Za opakované porušení karantény Nejedlému nic nehrozilo. V době, kdy se z Číny vrátil, o povinné karanténě vláda ještě nerozhodla. Jinak by mu hrozila pokuta tři miliony korun.

Prezident Miloš Zeman ale v nedávném rozhovoru pro TV Nova sdělil následující: „Já mu vynadám, jakmile ho uvidím, ale vynadám jemu a vynadám mu do očí.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:46 sobota 15. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 134
  • 92
  • 56
  • 53
  • 41
  • 39