Vedoucí skautu zneužil 39 dětí. Po šesti letech má jít na svobodu. Bude ho někdo hlídat?

Devětatřicet jmen, tak dlouhý je seznam nezletilých chlapců, které zneužil bývalý skautský vedoucí Martin Mertl alias Meluzín. Společně s kolegou Milanem Machátem vytvořili propracovanou pedofilní síť, z dětí ve věku 12 až 18 let nejprve tahali nahé fotky a videa a některé z nich pak znásilnili. Neuběhlo ani 7 let a pedofil se zřejmě vrátí na svobodu, soud vyhověl jeho žádosti o podmínečné propuštění. Jak se k jeho pobytu na svobodě postaví stát?

Šéfovali skautskému oddílu, Martin Mertl s Milanem Machátem, známí také pod skautskými přezdívkami Meluzín a Piškot, zneužili celkem 39 chlapců ve věku 12 až 18 let.

Vytvořili si k tomu propracovanou pedofilní síť. Založili si falešné profily dívek, chlapcům pak na internetu posílali fotografie a videa a na oplátku žádali totéž. Když pak získali kompromitující materiál, začali chlapce vydírat a žádat po nich, aby jim poslali jejich videa zachycující sexuální praktiky s jinými muži.

Svůj plán pak vyšperkovali tak, že se chlapcům ozvali už pod svou pravou identitou s tím, že je daná dívka také vydírá a že by tedy mohli onen požadovaný materiál pořídit společně. Takto se k některým z chlapců dostali osobně. Některé z nich znásilnili, často opakovaně.

Eskorta přivádí Mertla k dubnovému soudu.

Ačkoliv Martin Mertl od soudu dostal v roce 2013 deset let za mřížemi, máme rok 2019 a on už si pomalu ve vězení balí kufry. Soudkyně během úterý v kuřimské věznici rozhodla o tom, že může být pedofil podmínečně propuštěn, protože si odpykal dvě třetiny trestu, což je zhruba šest a půl let.

Martin Mertl s kolegou, dalším skautským vedoucím, zneužil 39 chlapců.

Možná ji obměkčila Mertlova dubnová řeč, kdy mimo jiné řekl, že se za svoje činy proklíná.

„K poškozeným cítím obrovskou lítost a zármutek. To, co kvůli mně prožili v takto mladém věku... Nikdy jsem to neměl dělat a zasahovat jim do života. Měl jsem je nechat vyrůst v klidu a bezpečí. A ne je nutit do něčeho, co si oni sami nemohli vybrat,“ prohlásil.

Soudkyně rozhodla, že Martin Mertl může na svobodu po šesti a půl letech.

Rozhodnutí soudkyně každopádně zatím není pravomocné, protože státní zástupce využil možnost odvolat se. O podmínečném propuštění tak bude rozhodovat Krajský soud v Brně a do té doby zůstane Mertl za mřížemi.

Bude pod dohledem?

Otázkou je, co bude s Mertlem po jeho propuštění. V dosavadních zprávách vůbec nepřišla řeč na kastraci, kterou nebezpeční pedofilové často po propuštění podstupují. 

Mertl se kaje, že chce být pod odborným dohledem, dobrému slovu takového kriminálníka ale těžko jen tak věřit.

Martin Mertl se prý sám proklíná.

„Díky léčbě v Kuřimi na speciálním oddělení jsem dostal náhled a pokračuji v léčbě. Budu pokračovat i po propuštění. Nedokážu si představit, že bych vyšel jen tak ven bez nějakého odborného dohledu,“ prohlásil v dubnu, kdy žádost podával.

Bude ale také pod dohledem státu, který by měl zajistit, aby Mertl nemohl ublížit dalším dětem?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:36 čtvrtek 16. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 41
  • 33
  • 29
  • 29
  • 28