A zase ta mafie! Nájezdy útočících migrantů ve španělské Ceutě jsou skvělý byznys

Sen o životě v evropském blahobytu je pro mafii hotový zlatý důl. Konkurovat mu snad může jen obchod se zbraněmi nebo drogami. Své o tom vědí i ve španělské enklávě Ceuta sousedící s Marokem, která je branou do Evropské unie. Za 500 korun dostanou migranti povel, kdy je nejlepší vzít útokem dvojitý šest metrů vysoký plot.

Příliv migrantů z Maroka do Ceuty je přitom naplánovaný s pečlivostí, kterou by mohli závidět i zkušení armádní stratégové. Vybraní jedinci podle španělského list El País vyberou nejvhodnější den a také místo na hranici, před které je nejsnazší se na španělskou půdu dostat. Po pašerácích, kteří uprchlíky „lifrují“ na přeplněné bárky a posílají je po Středozemním moři, tak mafie našla další výnosný způsob výdělků.

Například ve středu se podařilo dostat na evropskou půdu více než třem stovkám migrantů. Právě na ten den připadl muslimský „svátek oběti“, kdy se snížil počet strážných na marocké straně. V Ceutě se tou dobou také slavilo, a hranici tak střežilo jen pár gardistů.

Jenže bariéru mohou překonávat jen ti, kteří překupníkům zaplatili poplatek. Krátce předtím než vydají šéfové mafie povel k výpadu, pomocníci zmonitorují situaci a migrantům  sdělí místo, kde se pokusí o štěstí. 

„V ceně“ jsou také předměty, kterými migranti zaútočí. Ať už jsou to kameny, klacky, exkrementy, nebo třeba kyselina z baterií a nehašené vápno. Pokud se běženci nepodaří bariéru překonat, musí čekat na další příležitost a zaplatit dalších 200 dirhamů, tedy zhruba 500 korun.

I v případě, že uspějí, nemají vyhráno. Čeká je přeplněný uprchlický tábor pro 500 lidí, kde nyní pobývá 1300 lidí a jejich počet stále roste. Běženci tu musí počkat minimálně jeden rok, než mohou odejít do španělského vnitrozemí. Azyl ale dostane málokdo. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 4:36 pondělí 24. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 21
  • 17
  • 15
  • 13
  • 6