Kočka z koalice Spolu: Kritika za kampaň v legínách! Co vzkázala twitterovým puritánům?

Koalice Spolu schovává na dvacátém místě moravskoslezské kandidátky klenot! Je jím šestatřicetiletá ekonomka, maminka a politička Markéta Vyvlečková, která hájí barvy KDU-ČSL. Na sociální síti Twitter se teď strhla horlivá diskuze o její kampani, kdy si jeden z kritiků postěžoval, že „zařezané legíny patří spíše do nočního klubu“. Politička situaci přešla s úsměvem. „Kdybych u nás na vesnici přišla na fotbal v saku a sukni, asi by na mě koukali jako na blázna,“ řekla Expresu a promluvila i o svojí kandidatuře do Poslanecké sněmovny.

Když mu tahle půvabná bruneta nabídne koaliční leták, asi málokterý muž odmítne. Markéta Vyvlečková, která první zkušenosti v politice sbírala jako zastupitelka Českého Těšína, to bere s humorem.

„Kontaktní kampaň v Horním Žukově měla úspěch, děti milují balonky. I když včera si pro ně chodili hlavně tatínci,“ napsala pobaveně k fotkám z kampaně.

Najdou se ale i tací, kterým „sexy kampaň“ nic neříká. Na Twitteru strhl pozornost kritik, podle něhož Vyvlečková sází na laciný způsob, jak oslovit veřejnost.

„Včera kampaň u popelnic, teď zase ‚sexy kampaň‘... Já nevím, jestli jsem sám citlivý na detaily, nebo mám nějaké OCD. Ale to prostě nemůže projít přes žádného soudného markeťáka ven. Koalice Spolu, proč si to nepohlídáte?“ píše muž jménem Marek.

„Já si stojím za názorem, že politická kampaň má být na úrovni. A spojení kontaktní kampaň + zařezané legíny + tatínci se spíše hodí na nějaký noční klub v Praze,“ dodal.

Vyvlečkové se v diskuzi zastala řada lidí, dokonce i europoslanec Tomáš Zdechovský, její lidovecký parťák.

Sama politička si ovšem s kritikou hlavu neláme. 

„Fakt se nad některými komentáři bavím, je vidět, co většinu lidí opravdu zajímá. Přecházím to s nadhledem a úsměvem. Zrovna fotografie v legínách pochází z fotbalového zápasu u nás na vesnici, kde jsem dělala kampaň. Asi by se na mě koukali jako na blázna přijít v saku a sukni,“ řekla Vyvlečková pro Expres.cz

Jsem vášnivý sportovec, říká o sobě.

„Jsem vášnivý sportovec, ráda běhám a legíny ke mně jednoznačně patří. Když nejsem v práci v kostýmku nebo šatech, potkáte mě zaručeně v legínách,“ dodala s úsměvem.

Mezi lidmi aktuálně půvabná kandidátka tráví většinu času, narážkám na vzhled ale prý čelit nemusí. Naopak jí pánové povětšinou vysekávají komplimenty.

„Narážky naštěstí neslýchám. Občas dostanu od někoho kompliment, ale proč ne. Prostě to k životu patří a je potřeba se tomu usmát a třeba ten kompliment i vrátit. Je krásné, když lidé jsou spontánní a řeknou něco, co si myslí. Ono je velmi snadné odsoudit člověka na první pohled, ale když se pak dám s někým do řeči, zjistí, že jsem úplně normální holka, která chce vlastně to samé, co on, což je lepší život v naší krásné zemi,“ vysvětluje.

Sněmovna? Zázraky se dějí

V bezmála pětadvacetitisícovém Českém Těšíně je Markéta Vyvlečková známou tváří. Lidé mimo jeho hranice ale zatím zřejmě tápou. Požádali jsme proto uchazečku o místo v Poslanecké sněmovně, aby o sobě něco prozradila.

„Jsem těšínská rodačka, vyrůstala jsem tu, žiji tu a nyní pracuji na městském úřadě jako projektová manažerka. Vzděláním jsem vystudovaná ekonomka se zaměřením na eurosprávu, což se teď snažím zúročit na své současné pozici. Mám obrovskou radost, když vidím, že díky mé práci se naše město rozvíjí a stává se atraktivní nejen pro turisty,“ pověděla nám Vyvlečková, která nyní musí zaměstnání skloubit nejen s předvolební kampaní, ale také s péčí o dvě dcerky.

Markéta Vyvlečková kandiduje za koalici Spolu v Moravskoslezském kraji.

„V tomhle patří velké poděkování mé úžasné rodině, babičkám, dědečkům a v neposlední řadě manželovi. Bez nich bych politiku nikdy dělat nemohla. Na kampaň si beru dovolenou nebo ji jezdím po práci, hodně mi pomáhá rodina a přátelé, hlavně přes den se sociálními sítěmi a odpoledne s kontaktní kampaní. Ale neskutečně nás to baví,“ popisuje.

Do voleb má jednoduchý cíl: pomoci koalici Spolu sesadit podle jejích slov nekompetentní vládu.

Sama by se v případě úspěchu chtěla věnovat problematice Moravskoslezského kraje, například zlepšování tamního životního prostředí, dopravní obslužnosti a také zvyšování zaměstnanosti a nízkých platů v regionu.

Markéta Vyvlečková s lidoveckou ikonou Pavlem Bělobrádkem

Jednoduché to Vyvlečková mít nebude, figuruje na dvacátém místě kandidátky a bude proto potřebovat preferenční hlasy. Hlavu si s tím ovšem neláme a svou pozici bere s pokorou.

„Zázraky se dějí. Když jsem se rozhodla kandidovat, věděla jsem, že do toho jdu na tisíc procent, nikdy nedělám věci napůl. A dělám maximum pro to, abychom jako koalice Spolu uspěli. Mám v Českém Těšíně a okolí obrovskou podporu přátel a kamarádů, a zda to bude stačit, nebo ne, na to nemyslím,“ říká odhodlaně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:04 pondělí 10. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 27
  • 23
  • 9
  • 7
  • 5