Situace v Turecku je mnohem horší, než se zdá, varuje Všelichová po návratu z vězení

Turecko propustilo Čechy, které odsoudilo a věznilo za podporu terorismu. Do Prahy přiletěli v pátek v podvečer, dopravil je vojenský speciál. Markéta Všelichová plánuje své zážitky sepsat a při té příležitosti se omluvila všem, které dostala do problémů. Nezapomněla zmínit ani poměry v místních věznicích i boj za práva menšin. Vyspělý svět podle ní nad problémy Kurdů přivírá oči, což vnímá jako hodně velký problém.

Podle Markéty Všelichové, která kvůli obvinění a odsouzení za terorismus, strávila bezmála čtyři roky ve vězení, mají tamní žaláře „výhodu“, že jsou v nich zavření převážně Kurdové. 

„Být zavřený s Kurdy není pro zakladatele této stránky až zase takové neštěstí. Ale teď vážně. Že v Turecku to není s lidskými právy, svobodou, demokracií a právem nic moc, se tak nějak ví, nicméně co všechno je možné v zemi, která je členem NATO a usiluje o vstup do EU, si ani nedovedete představit. Situace je ještě mnohem horší, než je vidět zvenku,“ svěřila se na facebookové stránce Československo-kurdská solidarita, kterou po návratu do Česka založila.

„Právo existuje jenom na papíře. Stát si může udělat s kýmkoliv naprosto, co chce. O všem budu nejen tady na stránce postupně informovat. Úplně na začátek chci ale ještě říct něco jiného,“ doplnila.

„Strávila jsem v tureckém vězení bezmála čtyři roky a po tu dobu jsem se musela mockrát za náš vyspělý svobodný svět stydět. Když zatýkali další a další zvolené poslance a místní starosty, když jsme se slzami v očích sledovali humanitární tragédii v Afrínu a později opět za nečinného přihlížení světa opakování stejného scénáře v Sari Kani (Rás al-Ajn) a Tal Abjádu...,“ posteskla si Všelichová.

„Na severu Sýrie, v Rojavě, se po začátku války v Sýrii spojili obyvatelé všech etnik a náboženství, aby společně čelili jak diktatuře, tak hrozbě ISIS. SDF, koalice Kurdů, Arabů a Asyřanů dokázala vyhrát jak nad Asadem, tak nad islamisty a v Rojavě vznikl politický útvar, který může být celému světu vzorem demokracie a mírového soužití různých etnik a náboženství,“ informovala.

Obyvatelé Rojavy podle ní nebránili před islamisty jen své vlastní domovy. „Bránili nás všechny. Nebýt SDF, čelíme dnes ISIS my tady v Evropě. To, co jsme dopustili v Afrínu a později v takzvané bezpečnostní zóně, považuji za největší hanbu naší civilizace v posledních desetiletích,“ zhodnotila.

Čtyři roky strávila ve vězení s lidmi, kteří byli podle jejího názoru mnohem odvážnější než Evropská unie, americký či ruský prezident. „Tihle lidé bránili humanitární hodnoty proti diktatuře, i když věděli, že mohou zaplatit svobodou nebo i životem. Bohužel, tito stateční lidé nemají moc a prostředky dění ve světě změnit. Ti, kteří moc běh věcí měnit mají, neriskují ani život, ani svobodu, přesto zůstávají nečinně přihlížet,“ míní Všelichová, kterou z Turecka do Česka v pátek odpoledne přivezl vládní speciál, podobně jako jejího přítele Miroslava Farkase.

„V tomhle kontextu chci zároveň poděkovat všem, kteří po celou dobu tady na stránce pracovali a pracují. Ani nevíte, jak moc to znamená pro politické vězně v Turecku, případně jejich rodiny na okupovaných územích,“ doplnila bojovnice za práva Kurdů.

„Jejich jedinou nadějí je, že svět nezůstane lhostejný. A my nezůstaneme. Boj pokračuje, vlastně nikdy neskončil a neskončí, dokud budou Kurdové a ostatní etnické či náboženské menšiny čelit bezpráví!“ dodala závěrem s tím, že bude i nadále bojovat za práva menšin.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:02 pondělí 23. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 150
  • 75
  • 41
  • 39
  • 36
  • 33