Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zdechovský: S Všelichovou a Farkasem si to vyříkám! Co říká na jejich cestu do Arménie?

    Dlouho se usilovně snažil o jejich propuštění z tureckého kriminálu. O to více teď europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) pravděpodobně mrzí, když Markéta Všelichová do médií vykřikuje, že česká strana na její záchraně neměla žádný podíl. „Věřím, že se brzy setkáme a vyříkáme si to,“ řekl Expresu Zdechovský, který se vyjádřil i k poněkud riskantní cestě Všelichové a Farkase do válkou zpustošené Arménie.

    Markéta Všelichová a její přítel Miroslav Farkas vyrazili před lety do Turecka, aby pomohli kurdským milicím YPG. Kvůli fotkám se zbraněmi v rukou ale skončili za mřížemi a vyfasovali více než šest let vězení. 

    Z tureckého kriminálu se mladý pár dostal letos v létě po třech a půl letech. Důležitou roli v osvobození Všelichové a Farkase hráli agenti BIS, premiér Andrej Babiš, ministr zahraničí Tomáš Petříček či europoslanec Tomáš Zdechovský.

    Podle Všelichové ale všechno bylo trochu jinak a snaha české strany v jejím osvobození nehrála žádnou roli. 

    „Měli jsme nárok na propuštění na probační praxi, věděla jsem o tom od prosince,“ řekla Všelichová pro televizi DVTV.

    Zeptali jsme se právě Tomáše Zdechovského, co na slova Markéty Všelichové říká. Europoslanec nám vzkázal, že by se rád s Všelichovou i Farkasem sešel a vše si s nimi vyříkal.

    „S Markétou a Mirkem jsem v kontaktu. Pevně věřím, že budeme mít možnost se hned po skončení výjimečného stavu setkat a vše si spolu vyříkat. Paní Všelichové pak rád osobně předám veškeré informace, které jsem dostal od tureckých úřadů, aby měla o celé situaci lepší představu,“ řekl Zdechovský.

    Jejich cesta do Arménie? Věřím, že se vrátí do Česka

    Zdechovského jsme také zeptali, co říká na další poněkud riskantní cestu dvou Čechů tentokrát do válkou zpustošené Arménie, kde Všelichová a Farkas pomáhají místním uprchlíkům.

    „Co se týče jejich aktuální cesty, podle mých informací tam jeli za účelem charitativní pomoci a nevidím důvod, proč by tam tentokrát měl být problém. Pevně proto věřím, že se v pořádku vrátí do České republiky a nic se jim nestane,“ věří Zdechovský.

    Markéta Všelichová a Miroslav Farkas jsou už v Arménii.

    Šándor: Mohou se stát obětí náhodné střelby

    Bezpečnostní expert a generál v záloze Andor Šándor Expresu ale před časem sdělil, že se o bezpečný výlet rozhodně nejedná a na Všelichovou s Farkasem v Arménii číhá nebezpečí.

    „Cestu do Karabachu teď jistě nikomu nedoporučuji, už tam řada lidí zemřela, ten problém je dlouhodobý, záleží, co udělá Moskva. Těžko odhadnout, kdy to tam skončí, nejde o náboženský konflikt, ale o politický,“ řekl nám Šándor.

    „Mohou se stát obětí náhodné střelby, ale také úmyslné. Každý, kdo tam jede, si musí uvědomit, že jde o velmi nebezpečné místo. Jestli budou zajati, už se nemusí dostat zpět,“ myslí si bezpečnostní expert.

    Všelichová s Farkasem si ale svůj pobyt v Arménii nemůžou vynachválit.

    „Naše mise v Arménii pokračuje více než úspěšně. Včera jsme v místní výrobně domluvili dodávky sýrů pro uprchlíky. Obchodní jednání narušila pouze závada na vozidle. Po hodině hledání dvou stejných pneumatik v místním servisu, kam nás lidé ochotně odvezli i s oběma disky, jsme zjistili, že to auto má každé kolo jinak velké. Nebyl by to ale sovětský stroj, aby nakonec neodjel,“ píší Markéta s Miroslavem na svém Facebooku.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:04 sobota 20. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      115
    • Haha
      36
    • Super
      21
    • Tvl
      17
    • Cože
      16
    • Sladký
      16