Teď už se vrátit nemusí, hrozí jim smrt. Šándor komentuje cestu Všelichové a Farkase do Arménie

Pár měsíců po propuštění z tureckého kriminálu se Markéta Všelichová se svým snoubencem Miroslavem Farkasem rozhodla pro další velmi nebezpečnou cestu. Zamilovaný pár na sociálních sítích oznámil, že vyráží do Arménie, konkrétně do Karabachu, kde probíhají boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami. „Můžou je tam zabít, ať už omylem, nebo cíleně,“ řekl pro Expres.cz bezpečnostní expert Andor Šándor.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas se před několika lety vydali do Turecka, aby pomáhali kurdským milicím YPG. Kvůli fotkám se zbraněmi v rukou ale skončili v kriminále. Z basy se český pár dostal až letos v létě.

Většina lidí by si vážila svých životů o to více. Všelichová s Farkasem ovšem nejprve rozjeli sbírku pro uprchlíky z Bosny a teď na sociální síti kamarádům oznámili, že se chystají do válečné zóny v Arménii, kde chtějí strávit měsíc.

„Nejedeme se tam nafotit, budeme zhruba měsíc pomáhat uprchlíkům z Karabachu, kterých se na území Arménie nachází zhruba 200 tisíc. Celý smutný příběh Karabachu mi hodně připomíná Rojavu. Kde svět nechal Afrín, Serekaniyi a Gire Sipi padnout do rukou Turecka a statisíce lidí muselo opustit své domovy,“ píše Markéta s Miroslavem na Facebooku.

Mnoho lidí jejich nebezpečný nápad překvapil a k těmto lidem jistě patří i generál v záloze Andor Šándor.

„Cestu do Karabachu teď jistě nikomu nedoporučuji, už tam řada lidí zemřela, ten problém je dlouhodobý, záleží, co udělá Moskva. Těžko odhadnout, kdy to tam skončí, nejde o náboženský konflikt, ale o politický,“ řekl nám Šándor.

Co se Všelichové a Farkase týče, podle Šándora na ně číhá velké nebezpečí.

„Mohou se stát obětí náhodné střelby, ale také úmyslné. Každý, kdo tam jede, si musí uvědomit, že jde o velmi nebezpečné místo. Jestli budou zajati, už se nemusí dostat zpět,“ myslí si bezpečnostní expert.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 8. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 184
  • 32
  • 26
  • 26
  • 24
  • 19