Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Problém pro Všelichovou a Farkase v Arménii: Jejich pomoc uprchlíkům řešila policie

    Už zhruba měsíc jsou Češi Markéta Všelichová a Miroslav Farkas ve válkou zpustošené Arménii, kde pomáhají tamním uprchlíkům. I přestože snoubenci svou charitativní misi popisují jako pohodovou dovolenou, teď se dostavily první problémy! Svůj pobyt museli Markéta s Miroslavem vysvětlovat na policejní stanici. Jak to dopadlo?

    Markéta Všelichová a její snoubenec Miroslav Farkas se vrátili do Česka letos v létě po třech a půl letech v tureckém kriminále. Do vězení se český pár dostal za pomáhání kurdským milicím YPG.

    Po několika měsících na svobodě Markéta s Miroslavem rozjeli charitativní sbírku pro uprchlíky v Bosně a pak se dokonce vydali na cestu do Arménie, konkrétně do Karabachu, kde v té době probíhal politický konflikt.

    „Nejedeme se tam nafotit, budeme zhruba měsíc pomáhat uprchlíkům z Karabachu, kterých se na území Arménie nachází zhruba 200 tisíc. Celý smutný příběh Karabachu mi hodně připomíná Rojavu. Kde svět nechal Afrín, Serekaniyi a Gire Sipi padnout do rukou Turecka a statisíce lidí muselo opustit své domovy,“ uvedli před svou cestou do Arménie Markéta s Miroslavem, kteří se poté chtějí přesunout do Bosny.

    Cvičení ve fitku a výslech na policejní stanici

    Český pár na svůj Facebook přidává denně nové informace a snímky z míst, kde zrovna nabízejí svou pomocnou ruku.

    „Rozdělili jsme pomoc mezi uprchlíky z území okupovaných Ázerbájdžánem a zásobovali i místní distribuční centrum. V dalších dnech budeme sbírat podklady pro další, dlouhodobé pokračování našeho projektu,“ píší Markéta s Miroslavem, kteří jinak svůj pobyt v Arménii popisují jako pohodovou dovolenou. Před pár dny si byli dokonce zacvičit v tamní posilovně.

    „Pustili jsme hudbu YPG a přes dvě hodiny doháněli, co se za čtyři roky zameškalo. Jinak se v okolí tady krásně běhá,“ pochvaluje si Markéta Všelichová.

    Markéta s Miroslavem si zacvičili v arménské posilovně.

    Nedávno se ale dostavily první problémy. Na českou dvojici se zaměřila arménská policie a Markéta s Miroslavem museli absolvovat i nepříjemný výslech.

    „Náš výslech na polici nebyl o ničem jiném než vysvětlovat, kde kupujeme brambory a zeleninu, a také přišla debata o tom, jestli se stihneme vrátit na farmu poblíž Sisianu, kde máme objednaná dvě prasata na porážku. Policii zajímaly nelegálnosti a nás, jestli necháme ty svině porazit,“ popsali snoubenci.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:31 sobota 3. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      82
    • Super
      27
    • Haha
      25
    • Cože
      23
    • Sladký
      19
    • Tvl
      16
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...