Markéta v Turecku mění vězení, bude mít výhled na moře!

Dvojici Čechů, kteří byli v Turecku odsouzeni za údajné napomáhání terorismu, v červenci tamní nejvyšší soud potvrdil šestiletý trest vězení. Zatímco o Miroslavu Farkasovi toho příliš nevíme, rodiče Markéty Všelichové se ujali jejího veřejného facebookového profilu a již minulý rok na něj vkládali fotografie z vězení ve Vanu. Kdo byl čekal turecké peklo, ten se pořádně divil – Markéta si žila jako v bavlnce a dobře se bavila ve společnosti dalších trestankyň. Teď se přestěhovala do jiné káznice a zřejmě se bude mít ještě lépe. Na cele má mít dokonce výhled na moře!

Už minulý rok vyfasovali Markéta Všelichová a Miroslav Farkas od tureckých soudů trest odnětí svobody na šest let a šest měsíců. „Vysloužili“ si ho tím, že spolupracovali s jednotkami kurdských milic YPG, které jsou v Turecku považovány za teroristickou organizaci.

Zatímco o Farkasovi veřejnost žádné zprávy neměla, Všelichová byla v permanentním kontaktu se svými rodiči v Česku. Ti se dokonce ujali jejího facebookového profilu a informovali skrze něj o životě své dcery v tureckém kriminálu. Kdo čekal peklo na zemi, ten nestačil zírat.

Markéta si žila jako v bavlnce. Ženské vězení připomínalo spíše dívčí internát, dokonce v něm měla zjevně povolený fotoaparát, protože se běžně fotila v přátelském obklopení dalších trestankyň a s širokým úsměvem na rtech. 

Žádný vězeňský mundúr a zbídačený výraz, Češka byla na každém snímku nalíčená a ve slušivém oblečení. Poslední fotky rodina sdílela v březnu.

Vězení, nebo dívčí škola?

Letos v červenci oběma Čechům zhasla naděje na návrat domů. Nejvyšší turecký soud jim totiž vysoké tresty potvrdil. Blesk ovšem dnes přinesl informaci, že Markéta si ten svůj odpyká v jiném nápravném zařízení než ve Vanu. Že by ji tentokrát skutečně čekal horor, který si každý pod slovy turecké vězení představí?

Zřejmě ne. Naopak, bude se mít dost možná ještě lépe! „Zhruba před čtrnácti dny byla převezena do trochu příznivějšího vězení,“ řekla Blesku mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Holky z naší školky?

Co si pod pojmem přívětivější vězení představit, když se Markéta už ve Vanu měla dvakrát tak lépe než studenti na drtivé většině českých vysokoškolských kolejí? Napovědět by mohlo to, že se káznice nachází v oblasti Izmir na pobřeží Egejského moře. Jde o luxusní dovolenkový ráj a oblíbenou destinaci movitých turistů.

V Izmiru bude mít Markéta výhled na Egejské moře.

Právě krás Izmiru si zřejmě užije i samotná Markéta. Podle všeho je totiž na Egejské moře, které obklopuje zároveň i břehy Řecka, z věznice dobře vidět.

Turecký Izmir.

Všelichová s Farkasem si v Turecku musejí odpykat větší část trestu, pokud bude během té doby jejich chování příkladné, mohli by být převezeni do Česka.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:35 pátek 25. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5
  • 5