Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V čele Brna bude typická Češka: Vaňková miluje pivo, občas lže a neví, co na sebe

    Markéta Vaňková, budoucí primátorka Brna, boduje i tím, že má ráda zlatavý mok, a zatímco za řečnickým pultem si je jistá, v otázkách módy je o poznání nejistější. | foto: Koláž Expres.cz

    Donedávna se o ní moc nevědělo. Brněnská zastupitelka Markéta Vaňková (41), která je od roku 2002 členkou ODS, se nikdy výrazněji neprojevila. Pro Brňany chce dostupnější bydlení, kritizovala nedávno zavedený systém rezidenčního parkování. Bude pro primátorský post stačit, že je vystudovaná právnička, občas lže, miluje svou rodinu a po práci si ráda dá orosené pivo? Bude stačit „jen“ to, že je typickou Češkou?

    V předvolební debatě České televize se utkalo celkem jedenáct lídrů jednotlivých stran a hnutí. Všichni měli společný cíl – uspět v podzimních komunálních volbách a svého lídra usadit co nejvýše, nejlépe získat pozici primátora města Brna. Dvouhodinová debata řešila dopravu, bydlení a služby města Brna. Portál Demagog.cz si se pak soustředil na to, jestli kandidáti mluvili pravdu, mlžili, nebo se uchýlili ke lži.

    Pokud by se budoucí primátorka Brna měla posuzovat podle toho, neměla by Markéta Vaňková startovní pozici čistou jak padlý sníh, byla by to spíš tradiční velkoměstská břečka.

    Nejvíce svých názorů prezentovala kandidátka Zelených Jasna Flamiková. Ta z celkem 21 výroků neměla ani jednu nepravdu, pouze dvě neověřitelné a pět z jejích názorů bylo zavádějících. Bez lží a polopravd nebo zavádějících informací se v debatě obešel kandidát KDU-ČSL Petr Hladík. Jedna lež a desetkrát řečená pravda je výsledkem Tomáše Koláčného, kandidáta Pirátů. 

    Výrazně se zapojovala i Markéta Vaňková, její skóre bylo ale nejméně pravdivé. Z jejích úst zaznělo celkem šest lží a čtyři pravdivé výroky.

    Těžko říct, jak často se uchyluje ke lži v běžném životě, realitě ale ráda jde trochu naproti. „Paní Vaňková maže komentáře. To, že je podrazačka, tím ze sebe a z ODS neodpáře,“ rozhořčil se na jejím facebookovém profilu diskutující pod nickem Mirek Dušín.

    Na postu primátorky se na časté střety s realitou a kritickými hlasy musí připravit, strkání hlavy do písku není zrovna šťastná strategie.

    Poněkud nejistá je Vaňková, která si po práci ráda zajde na pivo, i v otázce módy. Tím se od většiny Čechů také neliší. Před začátkem předvolební kampaně si totiž posteskla, že zatímco na otázky a řečnění je připravena, s tím, co na sebe, si neví rady. 

    „Trápím se ale s outfitem, abych Brnu neudělala ostudu. Poraďte, jaké boty k těmto šatům?“ napsala k fotce kousků ze svého šatníku.

    Vedení ODS za svou kandidátkou stojí, už proto, že je nástrojem boje proti stávajícím pořádkům na brněnském magistrátu, nehledě na to, že na pražský magistrát vítězná ODS nedosáhne. „Jsem velmi rád, že v Brně došlo k rychlému utvoření koalice změny v čele s Markétou Vaňkovou. Bude skvělou primátorkou. ODS je skutečnou alternativou k ANO. Děláme, co jsme voličům slíbili,“ bije se v prsa předseda strany Petr Fiala, kterému Vaňková před časem křtila jeho knihu Jak uvařit demokracii.

    Snad ji má Markéta Vaňková v malíku, recepty se jí budou na magistrátu jistě hodit! Nezbývá než doufat, že postupem času nepřijde na to, že není nic horšího, než když se vám splní váš velký sen...

    Bude ale Brňanům stačit, že se nové vedení magistrátu vymezilo proti hnutí ANO? Není to jako program trochu málo? Tahle protestakce dostupné byty nepostaví a dokonce nevyřeší ani problémy s parkováním.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 pátek 8. února 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      27
    • Tvl
      7
    • Super
      6
    • Sladký
      5
    • Haha
      4
    • Cože
      4