Barový stand-up, maturiťák o půlnoci: Na Pavlovu mluvčí Řehákovou se snesla kritika

Mluvčí Petra Pavla Markéta Řeháková to na sociálních sítích pořádně schytala. Vadil způsob, jakým vystupovala po vyhraných volbách během tiskové konference ve volebním štábu. Byla tak jediná, kdo generálovo zvolení nakonec ani neslavil? „Spadly z nás všechny emoce, šli jsme na pódium vyjádřit radost z úspěchu. To je všechno, co ovlivnilo můj výkon,“ hájila se. Práci na Hradě, kde nahradí Jiřího Ovčáčka, prý zvládne bez problémů.

„Moje role je tisková mluvčí prezidenta republiky. Ta tisková konference byla emotivní z toho důvodu, že celý tým včetně mě i pana prezidenta měl velkou radost. To je asi všechno, co k tomu můžu dodat,“ nechala se po svém vystoupení ve štábu Petra Pavla slyšet v rozhovoru pro Radiožurnál Markéta Řeháková.

„Ne, pan generál prostě... No, já jsem zapomněla! Mně už někdo vyčítal, že bych měla být více seriózní, když jsem teď mluvčí prezidenta,“ pletla slova prokládaná smíchem na pódiu.

I když se to mohlo v sobotu ve Fóru Karlín zdát, není žádnou elévkou nebo začátečnicí. Zkušenosti sbírala například v Hospodářských novinách, kde coby redaktorka zabývala především evropskými, bezpečnostními a politickými tématy.

Zdání někdy klame a v tomto případě se to rozhodně potvrdilo. Kdo čekal, že si Řeháková bude po kontroverzním partu ve štábu sypat hlavu popelem, byl na velkém omylu. Milovnice výletů je sice podle momentek na Instagramu duší romantička, když na to přijde, umí být velmi akurátní a stát si za svým.

„Kritizují mě lidé, kteří nikdy nevyhráli prezidentské volby. (...) Euforie byla opravdu neuvěřitelná. Měli jsme ve Fóru Karlín přes tisíc skandujících podporovatelů. Myslím, že to bylo adekvátní situaci,“ uvedla pro CNN Prima News.

Markéta Řeháková je bývalou redaktorkou Hospodářských novin. V nich se zabývala především evropskými, bezpečnostními a politickými tématy.

Stejně nesmlouvaví jsou byli a jsou i její kritici, ať už z řad politologů, či veřejnosti. „První úkol pro Pavla: Vyměnit Řehákovou. Vážně. Užila si kampaň, ale nechápe svoji roli,“ napsal na Twitteru politolog Miloš Gregor.

„Tisková mluvčí nepochopila, že ta show není o ní. Zkrátka kampaň na prezidenta není zadarmo a na něčem se očividně trochu muselo šetřit. To je šílená ostuda,“ přidali se další.

Nechyběla ani přirovnání k dění na maturitnímu plesu kolem půlnoci nebo třeba k barovému stand-upu. Někteří šli ještě dál a vytáhli dosluhujícího mluvčího Pražského hradu Jiřího Ovčáčka. Ten na kritiku také reagoval po svém a často za to byl terčem kritiky, posměchu a vtípků. Vysloužil si i několik fejkových profilů na sociálních sítích.

„Na tu funkci jsem připravená. Nevstupuju do ní s tím, abych se proti někomu vymezovala. Mým cílem je vrátit do komunikace Hradu otevřenost a lidskost a domnívám se, že to bude naše hlavní devíza,“ stojí si za svým Řeháková.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:42 pondělí 29. května 2023. Anketa je uzavřena.

  • 148
  • 25
  • 12
  • 12
  • 8
  • 5