Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: TOP 09 zaspala, na revoluci ani záchranu voliči neslyší

    Markéta Pekarová Adamová se hlasování o rozpočtu nezúčastnila. | foto: Profimedia.cz

    TOP 09 zvolila na svém víkendovém sněmu nové vedení. Předsedkyní se stala, trochu překvapivě, Markéta Pekarová Adamová. Padala slova o opětovném vstupu do vlády, záchraně Česka a neochvějné vnitrostranické jednotě. Realita je taková, že TOP 09 bude v nadcházejícím období zachraňovat především sama sebe a hledat recept na to, jak se i po příštích volbách udržet v Poslanecké sněmovně. Nelze vyloučit ani vznik nové značky poté, co by se po sněmu straně nadále nedařilo a vyhrotily by se vztahy mezi kalouskovci a neoliberálním křídlem, které reprezentuje právě Markéta Pekarová Adamová.

    V předvolebních rozhovorech zaznívaly ambiciózní sliby a proklamace o vstupu do vlády a záchraně Česka. Koho a před kým chce ale strana zachraňovat? Před výsledky svobodných voleb, které se v pravidelných cyklech opakují? Česko má již 30 let legitimní vládu a je dobře, že po každých volbách jinou.

    Ovšem představitelé skomírající strany se snaží nepromarnit žádnou chvilku, která jim umožňuje dát v ulicích najevo, že je demokracie v naší zemi údajně ohrožena.

    Pospíšil stranu „zmrazil“, Pekarová Adamová ji může odepsat

    Miroslav Kalousek si minulý víkend užil. Dav příznivců mu 17. listopadu 2019 aplaudoval a vyzýval jej ke kandidatuře na Hrad. Chvilkové opojení vysloužilého politika však představovalo jen momentální joy, čehož si jinak topkaři již příliš neužívají. Demokracie není o permanentní revoltě a protestech na ulici, ale o získávání politického vlivu a moci založené na svobodných volbách. A ty rozhodnou, zdali se TOP 09 na nějakém dalším společném sněmu ještě vůbec sejde.

    Kalouskova a Schwarzenbergova éra je pryč, i když právě tito dva politici dokázali působit alespoň trochu přesvědčivě. Jiří Pospíšil, který stranu po Miroslavu Kalouskovi převzal, nebyl kromě několika televizních debat příliš vidět a velká část původních voličů zběhla k Pirátům nebo ODS, protože neměla důvod slábnoucí straně dále věřit. Pospíšil loni vedl TOP 09 jako lídr komunálních voleb v Praze. Kdyby se TOP 09 v Praze dařilo a uměla prodat svoje úspěchy, proč by Pospíšil z funkce předsedy odcházel?

    Dnes již bývalý předseda se v posledním roce marně snažil o zvrat poměru sil v pražské koalici, který by vyšachoval největšího konkurenta, tedy Pirátskou stranu, a spojil vlastní ambice s vidinou budoucích větších zisků pro TOP 09, což nebyla úplně zbytečná snaha. Nicméně tato neúspěšná taktika Pospíšila ve straně definitivně odepsala, což se projevilo i v tom, že se na sněmu nestal ani řadovým místopředsedou.

    Straníci se na sněmu ve volbě, která se okolo programových témat příliš netočila, nakonec rozhodli pro „tah dámou“ a zvolili do čela Markétu Pekarovou Adamovou. Možná věří, že to bude právě ona, komu se podaří z pirátského tábora odkládat zpět některé voliče. Nová předsedkyně však kromě několika gest, obecné vize zeleného Česka, proevropské orientace a navázaní na odkaz Václava Havla nepředstavila nic konkrétního.

    Pekarová Adamová sice nabízí neoliberálnější tón, pro budoucí směřování a záchranu strany to ale nic moc neznamená. Bez nadstandardního výsledku v Praze je strana odepsaná, ale v případě dalších ztrát podpory v regionech skončí mimo Sněmovnu. Kalouskovo křídlo zároveň na sněmu dokázalo novou předsedkyni dokonale obandážovat svými lidmi, což jen posiluje otazníky o dalším směřování strany.

    Lavírující strana bude muset nadále řešit zásadní otázky. Především proč by se konzervativnější voliči po sněmu měli přimknout zrovna k TOP 09, když jim úspěšnější ODS, v regionech lépe zapuštění Starostové a do značné míry i KDU-ČSL nabízí v podstatě to samé?

    Spojovací článek v podobě radikálního odmítání současné vlády z důvodů nikoliv programových, ale především z důvodu personálního obsazení nové voliče nepřináší. To je jistota, na kterou se může spolehnout celá opozice, včetně TOP 09. Programová bezradnost a vzájemné vykrádání témat, ale zatím nedává jednoznačnou odpověď na to, komu zůstane pověstný černý Petr. V triumvirátu se STAN a KDU-ČSL je však TOP 09 aktuálně nejohroženějším kandidátem.

    Pokud nedojde k průlomové změně, kdy by pro vstup koalic do Sněmovny padla tzv. sčítací klauze, nelze příliš čekat ani od tolikrát proklamované předvolební spolupráce, nebo dokonce volební koalice vybraných opozičních subjektů.

    Vypouštět teze o záchraně Česka a vstupu do vlády v situaci, kdy tři strany ze středopravého tábora mají účast v budoucí Sněmovně značně nejistou, je od TOP 09 přinejmenším troufalé. Pokud má TOP 09 působit ještě alespoň trochu uvěřitelně, musí se soustředit na dílčí cíle udržení pozic a formulování konkrétních priorit, které občanům nabídne.

    Pekarová Adamová i její protikandidát Tomáš Czernin v projevech naznačili obecné představy o ekologii, demokracii a evropských hodnotách. Pod pojmem udržitelné klima si lze v dnešní době představit sto a jednu věc a tlačení na pilu ohledně přijetí eura nové voliče přinese asi jen těžko. Kolem 80 procent voličů má vůči euru výhrady či skepsi. A hlavně, proč by česká ekonomika, které se bez eura prokazatelně daří, měla urychleně zavádět euro?

    Na tuto i spoustu otázek spojených s klimatickým alarmismem TOP 09 odpovědi nedává. Podobně je to u hesel „zpátky do Evropy“ nebo u vzpomínek na sametovou revoluci. Poslední vývoj a průzkumy ukazují, že většina voličů si nepřeje další revoluci a pocit, že bychom nebyli součástí Evropy a museli se někam zpátky vracet, nemá kromě topkařů a chvilkařů skoro nikdo. Czernin alespoň otevřeně přiznal, že strana přešlapuje na místě, nepředstavil ale nic z politické taktiky, která by měla daný stav změnit.

    TOP 09 uvadá, vznikne nová značka?

    Hypotetickou šancí je i vznik zcela nové značky nebo rozpuštění TOP 09 do subjektu s jiným názvem. Nová značka by však měla šanci na úspěch pouze tehdy, pokud by se měla vůči komu a čemu jasně vymezit, tzn. například pokud by po sjezdu eskalovaly spory mezi neoliberálním křídlem a Kalouskovými přívrženci. Pekarová Adamová bude mít kromě starostí s klesajícími preferencemi i nelehkou pozici ve straně, kde to skřípe.

    Dosažení 12 až 15 procent výsledku v příštích sněmovních volbách, o kterém hovořil poražený finalista a nový první místopředseda Tomáš Czernin působí jako vzdušný zámek. Ve skutečnosti se u TOP 09 hraje o hranici 5 procent. Pokud má nový tandem stranu hypoteticky udržet nad vodou i po dalších volbách, musí stát především nohama na zemi, přestat blouznit a udržet na uzdě názorové rozpory. To znamená soustředit se na problémy, které lidi skutečně zajímají, a dělat hmatatelnou politiku.

    TOP 09 by se musela začít chovat tak, aby se o ní mluvilo i jindy než při demonstracích na Letné či Národní třídě. Její sněm potvrdil, že ale zaspala a nad její budoucností se dále vznášejí otazníky.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:09 úterý 24. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      52
    • Haha
      32
    • Cože
      23
    • Trapas
      22
    • Sladký
      22
    • Tvl
      22