Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pekarová vzala speciálem na Tchaj-wan i manžela. Vondráček: Horší je ten lhář Janda!

    Šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová s sebou na tchajwanskou misi vzala i manžela Tomáše. | foto: Twitter

    Průběh mise na Tchaj-wan si nemůže vynachválit, setkává se s vrcholnými představiteli, rozdává proslovy a spousta lidí oceňuje, jak dobře reprezentuje Česko... Část veřejnosti ale šéfku Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou také kritizuje za některá jména na seznamu účastníků její 160členné delegace. Na Twitteru je hodně zmiňován expremiér Mirek Topolánek a především kontroverzní šéf neziskové organizace Evropské hodnoty Jakub Janda, také s sebou předsedkyně TOP 09 vzala vládním speciálem manžela Tomáše, za což si vyslechla kritiku už před rokem na dubajské misi. Expres.cz se spojil s jejím předchůdcem v roli šéfa Sněmovny, aby se ho zeptal na názor. „Já to v zásadě nekritizuji, protože nevím, jak se obě strany dohodly. Ale standardní to úplně není,“ řekl nám Radek Vondráček (ANO).

    Účast partnerů či partnerek na zahraničních cestách je běžná u prezidentů a premiérů, nad předsedkyní Poslanecké sněmovny visí otazník. Leckdo by mohl namítnout, že místo Tomáše Pekary mohl klidně zaujmout některý významný politik či představitel podnikatelského sektoru.

    Rovněž by mohlo být za strany Markéty Pekarové lepším tahem účast manžela Tomáše mediálně legitimizovat. Zkrátka všechny postavit před hotovou věc, že ona je lídrem delegace a reprezentantkou Sněmovny, takže si s sebou bere drahou polovičku jako doprovod, tečka.

    Fakt, že se její manžel nenápadně a v tichosti objevuje na fotkách z Tchaj-wanu, žádnou zásadnější ani reprezentativní funkci tam sice nemá, ale bere místa na důležitých mezistátních jednáních, budí stejné rozpaky jako před rokem v Dubaji.

    Tomáš Pekara je členem tchajwanské mise.

    Zatímco tam Pekarová byla, ujal se řečnického pultíku ve sněmovně Tomio Okamura a spustil, že sice vláda vyzývá občany, aby šetřili, ale předsedkyně parlamentu pořádá výlety vládním speciálem a vozí si na ně manžela. Na to konto prohlásil, že si s kolegy vyžádá jmenný seznam delegace, aby si ověřil i jména dalších účastníků.

    Vondráček: Běžné to není

    Expres.cz se zeptal poslance za hnutí ANO Radka Vondráčka, který funkci šéfa Poslanecké sněmovny zastával před Markétou Pekarovou Adamovou, co si o účasti manžela na tchajwanské delegaci z vlastní zkušenosti myslí.

    „Úplně se k tomu nemohu vyjádřit, protože neznám detaily toho, jak se domluvily obě strany. Vždycky to záleží i na protistraně. Já za ty čtyři roky, co jsem byl předsedou Sněmovny, s sebou vzal manželku jednou, ale to jsme ani neletěli speciálem a manželka si letenku platila sama. U předsedů Sněmovny to až tak běžné není, ale děje se to. Já bych to úplně nekritizoval. Třeba to tak bylo zařízeno, že se setkají manželé šéfů parlamentu, to nevím,“ krčí rameny Vondráček.

    Míní také, že si Pekarová chce cestou na Tchaj-wan pouze nahnat politické body, jinak je mise zbytečná, protože tam nedávno byl Miloš Vystrčil. Mnohem větší smysl by mu prý dávalo vyrazit například do některé ze zemí Latinské Ameriky, kde dlouho žádná česká výprava nebyla.

    Sedavé zaměstnání „svědčí“ i šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi.

    Mnohem více prý někdejšího předsedu Sněmovny štve účast šéfa kritizované neziskovky Evropské hodnoty Jakuba Jandy, který má poněkud kontroverzní minulost.

    „To je naprostý konec. Ještě tam předává odznak Václava Havla, z toho se mi chtělo zvracet. Je to člověk, který nejen o mně veřejně šířil lži. Prohlásili mě za největšího šiřitele čínského vlivu v České republice, a to jen proto, že jsem tu zaštítil dva čínské kulturní festivaly a protože se bavím s velvyslancem. A jednou jsem byl v Číně. Oni o mně tvrdili, že jsem se za zavřenými dveřmi sešel s čínskou rozvědkou, což není pravda. Janda o mně lhal. Právníci mi ale řekli, že to nemá smysl žalovat,“ vysvětluje Radek Vondráček.

    „Že je členem delegace a setkává se s prezidentkou? To je donebevolající. A paní Pekarová tím shazuje jenom sama sebe,“ uzavírá.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 27. července 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      256
    • Super
      36
    • Tvl
      32
    • Cože
      11
    • Haha
      10
    • Sladký
      4
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...