Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vojáci měli rozvážet perníčky z Penamu. Armáda: Je to lež! Kalousek a Pekarová šíří fake news!

    Pekarová a Kalousek šíří fake news! | foto: Profimedia.cz

    Na sociálních sítích se v minulých dnech začala šířit zpráva, že do lounského domova důchodců přijela Armáda ČR se dvěma velkými krabicemi. Všichni prý očekávali, že v nich jsou zdravotnické pomůcky, ale nakonec byly krabice plné velikonočních perníčků od pekárenské firmy Penam. Neověřenou informaci na svých profilech na Twitteru ihned sdíleli poslanci za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová či Miroslav Kalousek, kteří vyjadřovali své opovržení nad celou akcí. Netrvalo dlouho a ukázalo se, že se jedná o typický příklad fake news!

    Je to trochu učebnicový příběh, jak se na základně jedné fotografie a dvou nesouvisejících informací vytvoří dezinformace a následně oblétne sociální sítě jako fake news v krystalicky čisté podobě. 

    Bohužel za přispění několika politiků.

    „Včera do našeho domova pro seniory přivezla Armáda ČR dvě veliké krabice. Všichni očekávali, že to jsou testovací sady na covid-19 pro zaměstnance. V krabicích jsou ovšem velikonoční perníčky z Penamu,“ napsal na Twitter lounský politik Michal Kučera, aniž by si ověřil fakta.

    Podle ředitelky Jany Černé domov obdržel krabice s perníky ve stejný den, kdy tam armáda měla provádět odběry vzorků v rámci chytré karantény.

    Generální štáb to ostře dementoval, Kučera vzal svá slova zpět s tím, že šlo o muže, který se pouze představil, že je od armády. Ani to podle Armády ČR není pravda.

    „Informace není v žádném případě pravdivá. Armáda do lounského domova pro seniory ani jinam žádné perníčky nerozváží. Kdo to tvrdí, lže! Vojáci v pátek v domově v Lounech v rámci chytré karantény dělali odběr vzorků u jedné seniorky,“ komentoval zprávu ministr obrany Lubomír Metnar.

    Jenže mezitím se kolem nepravdivé informace jako vosy na med slézali premiérovi kritici. Společnost Penam totiž spadá do holdingu Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše.

    Během chvíle se lživý tweet začal šířit internetem jako virus. Sdíleli ho například Markéta Pekarová Adamová či Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09, aniž by si ověřili pravdivost informace. 

    „Tohle je ukázková privatizace státu. Armáda ČR dělá kurýrní službu firmě z premiérova holdingu. Je nutné vyvodit odpovědnost. Andrej Babiš tu není navždy, armádě musí občané věřit, nesmí být podrývána rozkazy jako z absurdního dramatu,“ uvedla na svém Twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

    Markéta Pekarová Adamová také skočila na fake news.

    „Očekávám v nejbližších dnech policejní zásah na Úřadu vlády. Zneužití armády k rozvozu perníčků od Penamu je systémově stejně nepřijatelné jako zneužití zpravodajské služby ke sledování sokyně v lásce,“ napsal zase Miroslav Kalousek.

    Kalousek skočil na fake news.

    Lživou zprávu podporovanou opozičními politiky musel vyvracet nejen ministr obrany, ale i vedení Armády ČR.

    „Po internetu se šíří, že armáda rozváží perníky do domova pro seniory. Je to naprosto nepravdivá informace. Žádáme omluvu od těch, kdo tyto zprávy rozšiřují,“ uvedl armádní generál Aleš Opata.

    Omluvila se zatím jen jedna z výše zmíněných osob. A tou je předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

    „Je namístě se omluvit. Podle všeho šlo o akci fyzické osoby, která s Armádou ČR neměla nic společného a pouze zneužila jejího jména při distribuci perníčků z Penamu. Je mi nedorozumění líto, práce Armády ČR si vážím a prosím občany o totéž,“ napsala poslankyně.

    Takový Miroslav Kalousek zatím s omluvou nepřispěchal. A vypadá to, že omlouvat se nebude ani lounský radní Michal Kučera, který dal fake news vzniknout. I přestože ho o to lidé na sociální síti žádají.

    „Nebylo by namístě se konečně za šíření toho hoaxu jako chlap omluvit? Bez dalších konspiračních bludů,“ píše Kučerovi jeden z diskutérů na Twitteru.

    Kučerova reakce? Poslanec pouze suše konstatuje, že Armáda ČR celou „perníčkovou aféru“ vyvrátila, a zlehka rozjíždí další konspirace.

    „Je dobře, že mě Armáda ČR ujistila, že žádné perníčky do domova pro seniory nerozváží. Je to dobře pro Českou republiku. Pak by mě zajímalo, proč se někdo jako Armáda ČR představuje a rozváží perníčky z Penamu,“ nechápe Kučera.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:04 pondělí 10. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      348
    • Super
      219
    • Haha
      67
    • Tvl
      46
    • Sladký
      35
    • Cože
      30