Prdelatá Mary! Lidé se baví nad sochou Marie Terezie, rýpl si i Kalousek

Stála čtyři miliony, čekalo se na ni sedm let. A nakonec se lidé na její účet dobře baví. Socha Marie Terezie podle nich připomíná spíše figurky ze hry Člověče, nezlob se nebo figuríny z výloh než slavnou rakouskou arcivévodkyni a českou královnu. Expremiér Mirek Topolánek mluví o prdelaté Marii a Miroslav Kalousek nastínil, co by se se sochou mohlo dít, až se Marie Terezie Čechům znelíbí třeba jako maršál Koněv.

Soutěž o vytvoření sochy Marie Terezie byla zadána už v roce 2013 a uspěl v ní sochař Jan Kovářík. Práce začaly až o dva roky později a výsledek radnice Prahy 6, kde u Prašného mostu „Marie Terezie“ stojí, odhalila včera.

Jak už to tak při snahách promítnout do sochy nějaké vyšší moudro bývá, budí rozporuplné pocity. Především více než pětimetrová instalace vůbec nevypadá jako Marie Terezie, ale jako univerzální figurka na nejrůznější stolní hry. 

Což je právě to vyšší moudro.

„Je v pořádku, že si lidé do sochy začínají promítat vlastní symboliku třeba šachové figurky nebo figurky z Člověče nezlob se. Marii Terezii si lze totiž skutečně představit jako jednu z šachových figurek na pomyslné politické šachovnici tehdejší Evropy,“ říká autor Jan Kovářík.

Marie Terezie zadkem zakrývá Pražský hrad.

Některé komentáře se mu nebudou číst snadno. Třeba vlákno Miroslava Kalouska na Twitteru.

„Je to ladná kuželka s plodnými boky. Má jednu velkou výhodu: Pokud by se znovu vzňala averze vůči Habsburkům, nebude nutné sochu odstraňovat. Stačí ji přejmenovat na: Božena Němcová, Eliška Krásnohorská, Gusta Fučíková atp.,“ napsal populární politik.

Dá se odtušit, kam tím někdejší ministr financí mířil, čehož se chytil i jeden z diskutérů.

„Kdyby Koněvova socha taky vypadala jako figurka z Člověče, nezlob se, mohla se přejmenovat na maršála Radeckého a zabily by se dvě mouchy jednou ranou,“ napsal.

Jiní zase pokračují v seznamu žen, jejichž jméno by mohla socha nést, kdyby Marie Terezie upadla v nemilost lidu. Došlo na manželku Klementa Gottwalda Martu, současnou první dámu Ivanu Zemanovou nebo třeba na ministryni financí Alenu Schillerovou. 

Odhalení sochy Marie Terezie

Třeba bývalý předseda vlády Mirek Topolánek o soše napsal, že je krásná. Míru ironie ze statusu odhadovat těžko, také ale mluví o prdelaté Marii, která zakrývá výhled na Pražský hrad.

„Půjdete kolem smutné, zavřené nádražky, pak podchodem. Cestou se pozdravíte s Václavem Morávkem, jedním ze Tří králů. A pak ji uvidíte. Pohled k Hradu zakryje prdelatá Marie. Terezie. Je krásná,“ píše Topolánek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 18. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 113
  • 88
  • 32
  • 25
  • 23
  • 17