Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dvořan Kinský z Marie Terezie: Jeho rod byl utlačován komunisty, potomci žijí dodnes

    Ve filmu Marie Terezie, který si hned po odvysílání získal zástupy fanoušků, jsme mohli vidět postavu Filipa Josefa Kinského. Ten byl císařem Karlem VI. prohlášen za nejvyššího českého kancléře. Později, během bavorské okupace, zůstal věrný jeho dceři Marii, která ho pověřila finanční správou dědičných zemí. Kinského rod má dlouhou a bohatou historii, minulé století k němu ale bylo nebývale kruté. Co v něm museli Kinští, jejichž rod žije dodnes, snášet?

    Rod Kinských má v Česku velmi dlouhou historii. Vznikl počátkem 13. století a jeho příslušníci si nejprve říkali prostým přídomkem „ze Vchynic“. V průběhu let ale lidé postupně tento přídomek komolili tak, že přes „Vchynský“ se dostal až na dnes známé „Kinský“.

    Rod měl poměrně bohatou historii. Po Kinských zůstalo mnoho zámků a památek, spoustu z nich však sami nevybudovali, ale pouze odkoupili. To platí třeba i o známém paláci Kinských na Staroměstském náměstí nebo o Kinského zahradách u Petřína. V Česku se zasloužili mimo jiné o založení chovného koňského plemene nazvaného Kůň Kinský, jemuž se přezdívá také „zlatí koně z Čech“.

    Chov by založen hrabětem Oktaviánem Josefem Kinským, a to v Chlumci nad Cidlinou.

    Rod přetrvává dodnes, novodobá historie k němu ale vůbec nebyla vlídná.

    Nejprve za rostoucí moci Adolfa Hitlera Kinští otevřeně vystupovali proti nacistickému režimu, v důsledku čehož jim nacisté začali škodit. Kinští byli hlavním šlechtickým rodem, který vystupoval proti Mnichovské dohodě a chtěl zachovat české hranice.

    Nepomohl ani konec války a německá prohra, protože po nástupu komunismu byl všechen majetek rodu zestátněn.

    Pak začalo temné období, na které se radši většina Kinských uchýlila do zahraničí. Někteří ale zůstali v Česku i během komunismu. Třeba hraběnka Bernadetta Kinská se svým synem Antonínem.

    Ti jsou již bohužel oba po smrti.

    Zajímavý je hlavně příběh Antonína Kinského, který za totality i přes svou modrou krev musel pracovat jako vrátný, hotelový portýr nebo prodavač v antikvariátu. Tam mu dokonce měl šéfovat člověk, jehož otec pracoval jako kočí u rodu Schwarzenbergů. Takové postavení tedy měl člověk, který se honosí titulem hrabě.

    Pak ale přišla sametová revoluce a Kinským byl majetek navrácen. Antonín získal peníze a začal podnikat s restauracemi. Na tvrdou práci si během komunistického režimu zvykl, a tak ve svých restauracích často pracoval jako číšník nebo výčepní. Hodně také financoval umění, což bylo v historii Kinských vždy zvykem.

    Antonín Kinský, potomek Filipa Josefa Kinského

    Mnozí si Antonína Kinského, který byl v Česku velmi oblíben jako známá osobnost a býval častým hostem zábavných pořadů i talkshow, vybaví z filmu Zapomenuté světlo, kde ztvárnil sám sebe, ve snímku si zahrál po boku herce Bolka Polívky.

    Na veřejnosti vždy veselý a dobromyslný Antonín Kinský podlehl v roce 2012 rakovině, bylo mu teprve 56 let. Jeho bratr František Kinský je starostou Kostelce nad Orlicí. Zatímco Antonín Kinský neměl manželku ani děti, přes Františka Kinského a jeho rozvětvenou rodinu, kdy už má několik vnoučat, rod Kinských, který nikdy nezapomněl, odkud pochází a věnuje se zvelebování jejich odkazu pro českou širokou veřejnost, pokračuje dodnes.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 28. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      154
    • Tvl
      50
    • Trapas
      49
    • Haha
      43
    • Cože
      43
    • Sladký
      41