Harrachovi potomci z Marie Terezie: Přivezli do Čech lyže, pak se spolčili s nacismem

Bedřich Harrach byl dvořanem Marie Terezie, kterého ve veleúspěšném dvoudílném projektu České televize ztvárnil herec Jiří Dvořák. Stal se nejvyšším českým kancléřem, ve funkci nahradil jinou postavu z filmu, a sice Filipa Josefa Kinského. Výraznější stopy v dějinách ale zanechali spíš až jeho potomci, někteří světlou, jiní zase temnější. O co se Harrachové v Čechách zasloužili a který z nich se spolčil s nacistickým režimem?

Rod Harrachů sahá hluboko do české historie, první zmínka o něm je už ze 13. století. V průběhu let se příslušníci rodu střídali ve vysokých státních a politických pozicích. V Čechách po sobě zanechali zejména zámky, například v Jilemnici nebo Hrádek u Nechanic.

Podle Harrachů je pojmenovaná obec Harrachov v Krkonoších, která je známým lyžařským střediskem. Rozhodně nejde o souhru náhod.

Jeden z nejznámějších představitelů rodu Jan Nepomuk Harrach totiž platí za muže, který do Čech jako první přivezl lyže. Sice na nich pravděpodobně v životě nestál, ale jeho lesníkům měly usnadňovat pohyb po lesích, které Harrachové vlastnili.

Zámek Hrádek u Nechanic, který patřil Harrachům.

Velkou stopu zanechal také jeho synovec, František Harrach. Ten je známý hlavně proto, že byl v autě s Františkem Ferdinandem d´Este ve chvíli, kdy na něj byl v Sarajevu spáchán atentát, přičemž se pokoušel následníka trůnu zachránit.

Kapesníkem, který měl po ruce, se snažil zastavit jeho krvácení.

Poté se už Harrachové do historie příliš světlým písmem nezapsali. Za druhé světové války totiž Jan Nepomuk Harrach (s výše zmíněným Janem Nepomukem jde pouze o shodu jmen) kolaboroval s nacisty. 

Spolupracoval s hitlerovskými okupanty, a co víc, působil i v nacistické straně. Po válce byl zajat a zemřel krátce poté v zajateckém táboře ve Vídni jako voják říšského wehrmachtu.

Pár dní nato byl na základě Benešových dekretů zabaven jeho majetek. Příslušníci rodu Harrachů, kteří válku přežili, tím přišli třeba i o známý Hrádek u Nechanic.

A právě poválečné zkonfiskování majetku bylo důvodem, proč o sobě Harrachové dali znovu vědět před několika lety, v roce 2012.

To totiž na veřejnosti vystoupil Ernst Harrach s tím, že se o sebraný majetek rodu hodlá soudit. Tvrdil, že jeho odebrání Janu Nepomukovi bylo v rozporu se zákony. U soudu žádal Harrach o navrácení majetku za několik desítek milionů korun. Patřil k němu například zmíněný Hrádek u Nechanic či pivovar.

Ernst Harrach ale u soudu neuspěl, protože odebrání majetku zemřelému v souladu se zákony platnými v té době bylo.

Ernst Harrach je původem z Rakouska. Česká větev Harrachů pocházela z krkonošské Jilemnice a vymřela v roce 1961. Místní zde na slavný rod vzpomínají v dobrém s tím, že se zasloužili o rozvoj místního kraje.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:50 úterý 28. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 65
  • 34
  • 28
  • 27
  • 25
  • 25