Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    SdruŽeny odpověděly: Feryna se musí léčit, Bellu je pochybná hyena!

    SdruŽeny odpověděly: Feryna se musí léčit, Bellu je pochybná hyena! | foto: Profimedia.cz, Archiv

    Poté, co aktivista Jiří Feryna, který vystupuje jako feministka Marie Feryna, podal své vysvětlení ke dvěma znásilněním, která měl spáchat v autonomním sociálním centru Klinika na Žižkově, se k jeho slovům vyjádřily i SdruŽeny, jež o celém případu informovaly. Chování Marie Feryny oceňují, přestože se podle nich dopustila vážného činu. Zároveň odsuzují zastupitele třetí pražské městské části za ODS Alexandera Bellua, který se podle nich chce na celé kauze přiživit s vlastní politickou agendou.

    Když se začalo mluvit o případu transgender aktivistky Marie Feryny, která měla na Klinice znásilnit dvě ženy, nikdo nepředpokládal, jak otevřeně se ona sama nakonec k celé věci postaví. Přestože svou vinu nepřímo přiznala, uvedla, že měla v době spáchání tohoto činu vážné psychické problémy, kvůli kterým se chtěla dokonce i zabít. 

    „Období, kdy se uvedené činy měly stát, pro mě bylo obdobím počínajících silných psychických problémů, tj. postupně sílících úzkostných a depresivních stavů, jež jsem ale tehdy neřešila skrze psycho- či farmakoterapii, nýbrž skrze zvýšenou konzumaci alkoholu, spojenou se zvýšenou a nezvladatelnou pracovní aktivitou. Tento neudržitelný styl života se na mně přirozeně začal projevovat, včetně zhoršení mých psychických problémů, jež jsem mohla – nikoli záměrně – přenášet i na ostatní lidi v mé blízkosti,“ přiznala Marie Feryna v rozsáhlém prohlášení, které umístila na sociální síť. 

    A velmi rychle se dočkala reakce. SdruŽeny, které údajné znásilnění zveřejnily, se k jejím slovům staví překvapivě pozitivně – oceňují, že dokáže přiznat problém a řešit ho.

    „K otevřenému dopisu se přihlásila Marie Feryna se svou odpovědí, v níž uvádí, že v dané době trpěla psychickými potížemi a nic si nepamatuje, a to i vlivem alkoholu. Přislíbila ale nástup léčby a již je v psychiatrické péči. Tento krok z naší strany oceňujeme a věříme, že Marie dostane potřebnou péči a zaslouží se o nápravu svého jednání,“ uvedly v prohlášení, které umístily stejně jako Feryna na Facebook.

    Zároveň však odsoudily zastupitele Prahy 3 Alexandera Bellua, který se proti chování Marie Feryny několikrát ostře ohradil, a dokonce na ni podal trestní oznámení. Podle skupiny SdruŽeny jen na celém případu parazituje a chce z něj profitovat politické body. 

    Právě Bellu má mít totiž s Klinikou na Žižkově dlouhodobý problém a byl by nejraději, kdyby z Prahy 3 nadobro zmizela.

    „V tomto kontextu znovu musíme ostře odsoudit některé jednotlivce, zejména politiky, jako je například Alexander Bellu, který údajně podal trestní oznámení nehledě na stav obětí či znalost širšího kontextu. Takové chování považujeme za hyenismus a přiživování vlastní politické agendy neštěstím druhých. Jeho chování je naprosto nedůvěryhodné a pochybné,“ uvádí SdruŽeny, které jsou chováním Bellua znepokojené. Podle nich je doslova nechutné traumatizovat oběti a využívat je pro vlastní politické cíle.

    V minulosti na sebe Marie Feryna upoutala pozornost např. požadavkem boje za práva dalších sexuálních menšin, jako jsou např. pedofilové. Aktivistka je toho názoru, že by společnost měla mít větší pochopení. Volala po zrušení sexuálních a rodových norem, které brání pedofilům a jiným sexuálním menšinám v otevřeném projevu jejich tužeb.

    Tento týden se na sociální síti Facebook objevil otevřený dopis uskupení SdruŽeny, v němž je řečeno, že se tato aktivistka údajně dopustila znásilnění. Sama Marie Feryna se prý na svém blogu přiznala, že se pokusila o znásilnění ženy na Klinice a pokusí se to napravit. Žena, která čelila útoku, však tvrdí, že nečelila jen pokusu o znásilnění, ale musí se vyrovnávat i s dokonaným znásilněním. Tak to alespoň stojí v dopise.

    „Před časem publikovala na svém blogu příspěvek, který následně stáhla a dnes již není možné ho dohledat. V něm velmi opatrně přiznala, že na Klinice napadla členku kolektivu a pokusila se ji znásilnit. Napadená však mluví o znásilnění, ne o pokusu. Marie zároveň tvrdila, že se napraví a vyhledá odbornou pomoc. Mnoho čtenářů jí tenkrát vyjádřilo podporu. I přes tento slib se podobná událost opakovala. Marie Feryna znásilnila jednu z autorek tohoto dopisu. Zpočátku jí tvrdila, že si nic nepamatuje, a popírala vinu, později připustila, že skutek spáchala. Pokoušela se vše ututlat a vyhýbala se konfrontaci. K tomu používala i citové vydírání a výhrůžky sebevraždou,“ stojí v otevřeném dopise komunitního centra.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:31 neděle 7. října 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      21
    • Tvl
      15
    • Trapas
      12
    • Super
      8
    • Cože
      6
    • Sladký
      6