Feryna promluvila o znásilnění na Klinice: Byla jsem opilá a nic si nepamatuji!

Konečně prolomila mlčení! Vlastně prolomil. Aktivista Jiří Feryna, který vystupuje jako feministka Marie Feryna, čelí obvinění z toho, že na půdě autonomního centra Klinika znásilnil hned dvě ženy. Jak celou událost vysvětlil? Na vině má být alkohol, jímž krotil svoje silné psychické potíže, které dokonce přerostly v úvahy nad sebevraždou. Ani jeden z násilných aktů si prý kvůli němu ani nepamatuje!

O tom, v jakém maléru se Jiří Feryna alias Marie Feryna nachází, jsme vás již informovali. Ačkoliv vystupuje jako radikální feministka a aktivistka za práva sexuálních menšin, v budově autonomního centra Klinika se měl opakovaně dopustit sexuálního útoku. Znásilnil hned dvě ženy.

O obou případech na Facebooku informovalo feministické sdružení SdruŽeny a doslova tím strhlo lavinu. Ta nejzasvěcenější osoba, sexuální predátor Feryna, se ovšem rozhodla dělat mrtvého brouka a k dohledání nebyla ani na Facebooku. Teď ovšem Marie Feryna prolomila mlčení.

„Období, kdy se uvedené činy měly stát, pro mě bylo obdobím počínajících silných psychických problémů, tj. postupně sílících úzkostných a depresivních stavů, jež jsem ale tehdy neřešila skrze psycho- či farmakoterapii, nýbrž skrze zvýšenou konzumaci alkoholu, spojenou se zvýšenou a nezvladatelnou pracovní aktivitou. Tento neudržitelný styl života se na mně přirozeně začal projevovat, včetně zhoršení mých psychických problémů, jež jsem mohla – nikoli záměrně – přenášet i na ostatní lidi v mé blízkosti,“ snaží se Feryna uvést na pravou míru na svých stránkách.

Marie Feryna se například veřejně zastávala práv pedofilů a mluvila o radikálním queeru.

„Ona výhrůžka sebevraždou, jak se v dopise uvádí, ovšem výhrůžkou nebyla – nebýt pomoci rodičů a blízkých, sebevraždu bych nedávno pravděpodobně opravdu úspěšně realizovala. V současnosti podstupuji farmakoterapii a nastupuji též na psychoterapii, abych v budoucnu znovu zvládla žít běžný život a naplňovat ideje, které jsem, jak dopis zmiňuje, hlásala a zastávala,“ prozrazuje, že se pokusila vzít si život.

„Z chvil, kdy se popisované situace měly odehrát, si vzhledem k silné intoxikaci alkoholem nic nepamatuji, nemohu se k nim konkrétně žádným způsobem vztáhnout. (...) Nemohu se přiznat k něčemu, co si nepamatuji,“ vysvětluje Marie Feryna.

Sexuální násilník Marie Feryna.

Na závěr své reakce pak Marie Feryna vyjadřuje přání, aby se dopis sdružení SdruŽeny dotkl i dalších sexuálních útočníků. „S tím, že je potřeba sexualizované násilí řešit, nikoli jen v nehierarchických kolektivech, ale plošně ve společnosti, s kolektivy plně souhlasím a doufám, že byť dopis fakticky míří pouze na mé jméno a na mou osobu, dotkne se i těch ostatních, jimž je dle autorů a autorek dopisu adresován.“ 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:55 neděle 7. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 127
  • 89
  • 36
  • 15
  • 15
  • 11