Mariánský sloup (zatím) nebude, radní o něm jednali až do ranních hodin

Celých 250 kusů pískovce o celkové hmotnosti 60 tun sochař Petr Váňa přivezl po Vltavě do Prahy. Tam společně se svým týmem plánuje zůstat měsíc, než sloup instalují na Staroměstské náměstí. Radní hlavního města ale umístit repliku mariánského sloupu odmítli. Stalo se tak na jednání, které se od čtvrtka protáhlo do pátečních ranních hodin.

Přehodnocení původního nesouhlasného stanoviska z roku 2017 navrhli zastupitelé Jan Volf (KDU-ČSL), Jan Čižinský (Praha sobě), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Martin Benda (Praha sobě). Diskuse se naopak neúčastnily opoziční ODS a ANO, jejichž zastupitelé na protest proti délce jednání odešli ve tři hodiny ráno domů.

O sloupu zastupitelé hlasovali v poměru 5:15, předkladatelé se jej před hlasováním neúspěšně pokusili stáhnout. Chtěli zrušit původní nesouhlasné usnesení a zároveň povolit sochaři Petru Váňovi a jeho spolupracovníkům zábor místa na Staroměstském náměstí, kde sloup do roku 1918 stál.

Sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. O jeho návratu se diskutuje od 90. let. Zastánci obnovy jej považují za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

„Je zřejmé, že se k té debatě ještě budeme muset vrátit,“ řekl k tomu předseda klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil. Na umístění se mají nejprve shodnout Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference.

Pospíšil dodal, že pro něj není tolik podstatná církevní otázka nebo symbolický výklad role sloupu v českých dějinách. Důležitý je podle něj také jeho význam jako památky, která může doplnit náměstí a vrátit mu jeho původní podobu.

„Pokud my tady nejsme schopni dojít k závěru, co by mělo stát na možná nejvýznamnějším náměstí v zóně UNESCO, tak je na místě se ptát, co tady vlastně děláme,“ řekl k tomu pražský primátor Zdeněk Hřib.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:50 sobota 19. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 10
  • 8
  • 8
  • 8
  • 8