Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hitlerjugend po slovensku: Kotlebovu mládež vede 18letá obdivovatelka neonacistů

    Lívia Garčalová je tváří Kotlebovy mládeže. Považuje se za vyléčenou liberálku. | foto: Instagram

    Tak jako měla třetí říše Hitlerjugend, pyšní se mládežnickou organizací i Kotlebova LSNS na Slovensku. Její tváří je osmnáctiletá studentka Lívia Garčalová, která se označuje za vyléčenou liberálku a ochránkyni slovenských hodnot. Netají se obdivem nejen k vůdci strany Marianu Kotlebovi, ale třeba i k Milanu Mazurkovi, popírači holokaustu, jenž byl soudem uznán vinným z hanobení rasy a přišel kvůli tomu o poslanecký mandát.

    Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) míří k historickému úspěchu. Krajně pravicové uskupení, jehož členové se hlásí k fašismu a například samotný šéf je vyšetřován kvůli charitativním šekům odkazujícím na nacistickou symboliku, by podle průzkumů mohlo v blížících se volbách získat 11 procent.

    Hodně hlasů by kotlebovcům mohlo přistát z řad prvovoličů. Tváří mládežnické organizace LSNS je poměrně populární blogerka a youtuberka Lívia Garčalová.

    Teprve osmnáctiletá studentka gymnázia skrze svoje sociální sítě strhává mladou generaci právě na stranu LSNS. Sama sebe označuje za nacionalistku, antifeministku nebo třeba vyléčenou liberálku.

    „Často tvrdím, že liberalismus je zlo, a vím to z první ruky. Možná jste zaznamenali video, ve kterém jsem já s modrými vlasy a retardovaným vystupováním. Jednoho dne jsem se konečně podívala střízlivě do zrcadla a zhrozila se. Dnes už jsem díkybohu vyléčená liberálka. Bohužel, spoustě lidí se to nepodaří a pak se z nich stávají lidé s pomýlenými hodnotami,“ vypráví Lívia v jednom z videí.

    Lívia Garčalová je tváří Kotlebovy mládeže. Považuje se za vyléčenou liberalistku.

    Konkrétně jde o video kanálu Kulturblog, což je projekt, který podle serveru Aktuálně.cz finančně podporuje přímo LSNS.

    Kromě toho se Kotlebovo dítko objevilo třeba na průvodu komunity LGBT, jejíž členy zesměšňovala a pokládala jim prazvláštní otázky, třeba zda by si vybrali raději příchod muslimských migrantů, nebo větší práva homosexuálů.

    Lívia Garčalová je věrnou stoupenkyní Mariana Kotleby.

    Na demonstraci proti LSNS zase mluvila o tom, že proti Kotlebovi demonstrují pouze opilí Romové, kteří ani nevědí, co drží na transparentech. Označovala je přitom za „osadníky“.

    Fascinovaná neonacisty

    Lívia Garčalová se v některých rozhovorech distancuje od rasistických nebo xenofobních výroků členů strany.

    Zároveň ovšem ty samé členy obdivuje. Vedle Kotleby třeba exposlance Milana Mazurka, který mandát ztratil poté, co jej soud uznal vinným z hanobení rasy a národa. Mazurek má být dle serveru Manipulátoři.cz členem přípravného výboru Kulturblogu.

    Dvaadvacetiletý Milan Mazurek přišel o mandát poté, co byl uznán vinným z hanobení rasy a národa.

    V rozhovoru z roku 2016 Mazurek mluvil o Romech kromě dalšího jako o „komunitě cikánských asociálů“ a útočil podobným způsobem i na muslimy. Kromě toho se na demonstraci blýskl slovním útokem na muslimskou rodinu, po níž následně Kotlebovi příznivci začali házet kameny.

    Kromě toho Mazurek v minulosti na Facebooku zpochybňoval holokaust a vyjadřoval obdiv k Adolfu Hitlerovi.

    Parlamentní volby se na Slovensku budou konat 29. února.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:05 pondělí 15. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      104
    • Super
      64
    • Tvl
      39
    • Haha
      38
    • Sladký
      30
    • Cože
      27
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...