Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Šok na Slovensku: Soud osvobodil Kočnera i Zsuzsovou, Kuciakovu vraždu jim nedokázal

    • V únoru roku 2018 došlo k chladnokrevné popravě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.
    • Od počátku bylo jasné, že někdo novináře zabil v důsledku jeho práce.
    • Zpočátku byla pozornost zaměřena na italskou mafii, pak ale policisty vyšetřování zavedlo na stopu kontroverzního podnikatele Kočnera.
    • Marián Kočner Kuciakovi vyhrožoval, že se zaměří na něj i na jeho rodinu.
    • Později byl skutečně Kočner jako zadavatel zatčen, spolu s ním byla ze zprostředkování vraždy obviněna jeho spolupracovnice Alena Zsuzsová.
    • Dalšími obviněnými byl později usvědčený střelec Miroslav Marček, jeho komplic Tomáš Szabó a zprostředkovatel Zoltán Andruskó.
    • Tito tři byli odsouzeni k vysokým trestům, Kočnera a Zsuzsovou ale soud zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů.
    Nejsledovanější proces slovenské historie nabral v samém závěru naprosto šokující zvrat. Kontroverzní podnikatel Marián Kočner, který měl podle obžaloby vraždu novináře Jána Kuciaka zadat, a jeho společnice Alena Zsuzsová, jež měla předat instrukce vykonavatelům, byli osvobozeni. Podle soudu není prokazatelné, že za vraždou stáli. Trest dostal pouze Tomáš Szabó, a to 25 let.

    Verdikt šokoval celé Slovensko. Pochopitelně nejvíce ze všech pozůstalé po Jánu Kuciakovi a jeho snoubence Martině Kušnírové. Rodiče při čtení rozsudku odešli ze soudní síně, matka zavražděného novináře s pláčem. 

    Marián Kočner má pouze zaplatit pokutu 5 tisíc eur, tedy v přepočtu asi 130 tisíc korun, za nedovolené ozbrojování.

    Alena Zsuzsová byla osvobozena v plném rozsahu obvinění. 

    Do vězení za vraždu Jána Kuciaka a jeho snoubenky tak dnes soud poslal jen Tomáše Szabóa. Ten na místo činu dovezl střelce Miroslava Marčeka, který se k vraždě přiznal a v dubnu byl odsouzen na 23 let. Szabó dostal o dva roky více, navíc musí zaplatit nemajetkovou újmu rodičům obětí ve výši 140 tisíc eur, což je v přepočtu bezmála 3,7 milionu korun.

    Zástupci pozůstalých se na místě odvolali, případ bude projednávat Nejvyšší soud SR.

    Vražda, která otřásla Slovenskem

    Ján Kuciak byl společně se snoubenkou Martinou zavražděn 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača. Chladnokrevná poprava investigativního novináře otřásla celou zemí, vyvolala demonstrace a veřejnost vyvíjela tlak na vyšetřovatele.

    Premiér Robert Fico dokonce uspořádal tiskovou konferenci, při níž na stůl vyskládal milion eur v hotovosti a uvedl, že toto je odměna za informace vedoucí k dopadení vrahů.

    Robert Fico na tiskové konferenci k vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky pózuje s milionem eur.

    „Včera kolem 22:30 proběhla obhlídka domu na základě oznámení matky Martiny K., která se s dcerou dlouho nemohla spojit. Na místo proto vyjela hlídka, která během obhlídky domu viděla v domě tělo,“ popisoval tehdejší policejní prezident Tibor Gašpar.

    „Hlídka proto přivolala další složky, které vstoupily do domu a našly dvě těla: Jána Kuciaka a Martiny K. Ján Kuciak byl střelen jednou ranou, a to do hrudi, jeho přítelkyně byla také postřelena jednou ranou, a to do hlavy. Zatím nemůžeme určit přesný čas úmrtí, ale můžeme potvrdit, že motiv je s největší pravděpodobností založen na investigativní práci novináře,“ pokračoval Gašpar. 

    Tibor Gašpar

    Teorie o motivu vraždy se následně potvrdila. Policie dlouhou dobu šla po italské mafiánské organizaci ´Ndrangheta, jejíž členové na území Slovenska působili a Kuciak o nich psal. Několik Italů bylo předvedeno k výslechu a policie u nich provedla domovní prohlídky.

    Ján Kuciak a Martina Kušnírová se měli brát.

    Až po dlouhých měsících ale stopy začaly vést ke kontroverznímu podnikateli Mariánu Kočnerovi. Také o něj se Kuciak intenzivně zajímal.

    Zlomovým bodem bylo, když se objevila nahrávka, na níž Kočner novináři vyhrožoval.

    „Jste zlý člověk, kterého někdo úkoluje. Věřte mi, že přijdu na to, kdo vás úkoluje. Můžete si být jistý, že se vám osobně, pane Kuciaku, začnu speciálně věnovat. Začnu se speciálně věnovat vám a vaší osobě, vaší matce, otci a vašim sourozencům. Až vám to budu moci dokázat, pane Kuciaku, tak vám garantuji, že skončíte s psaním, protože vás budu pranýřovat. Až zjistím nějakou špínu, nějaké přešlapy, trestné činy u vás nebo u vaší rodiny, buďte si jistý, že to to zveřejním stejně jako vy,“ říkal Kočner v telefonátu Kuciakovi.

    Marián Kočner s plandající rouškou

    Později byl Kočner skutečně v souvislosti s Kuciakovou vraždou zatčen a obviněn jako zadavatel. Policie pak začala případ rozplétat a následně obvinila i Alenu Zsuzsovou a Zoltána Andruskóa z jejího zprostředkování a také Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa z vykonání.

    Alena Zsuzsová

    Chladnokrevný střelec Marček při vyšetřování spolupracoval a k činu se doznal, vyfasoval 23 let. Szabó, který jej na místo činu dovezl, dostal 25 let. Zoltán Andruskó byl odsouzen nejprve na 10 let, potom mu byl ale trest zpřísněn na 15 let.

    Kočnera se Zsuzsovou, jak už bylo zmíněno, soud osvobodil pro nedostatek důkazů.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:53 pátek 1. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      58
    • Super
      32
    • Haha
      31
    • Tvl
      30
    • Cože
      27
    • Sladký
      24