Hádky uvnitř slovenské policie. Kdo zpackal vyšetřování případu zavražděného Kuciaka?

Osvobozující rozsudek Specializovaného trestního soudu v Pezinku pro Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovou šokoval nejen veřejnost na Slovensku. První vlnu kritiku schytala především soudkyně a senát, jemuž předsedala. Teď se u našich východních sousedů více mluví o vlivu policie a vyšetřovatelů v celé kauze. Dnes už bývalý policejní prezident Milan Lučanský se ostře pustil do hlavního vyšetřovatele a mluví o zpackaném vyšetřování, které ve výsledku vedlo k osvobození osob, jimž hrozilo i doživotní vězení.

Předsedkyně senátu Ružena Sabová společně se soudci Ivanem Matelem a Rastislavem Stierankou osvobodili Kočnera i Zsuzsovou kvůli nedostatku důkazů. Vlivný slovenský podnikatel nakonec dostal jen peněžitý trest pět tisíc eur za to, že měl doma bez povolení náboje.

Slovensko teď řeší, jak je to možné. Největší pozornost se věnuje práci vyšetřovatelů. Soud měl k dispozici obsáhlý spis, který měl zhruba pětadvacet tisíc stran.

Bývalý policejní šéf Milan Lučanský se po vlně kritiky, která se snášela i na jeho hlavu, rozhodl znovu se k případu vyjádřit. Na svém facebookovém profilu zveřejnil hodně emotivní status.

„Nemůžu mlčet po tvrdých a zavádějících slovech vyšetřovatele Petera Juháse, která poskytl médiím. Nenechám na sebe házet špínu za jeho neodbornost a nezralost,“ rozčiloval se Lučanský.

Vyšetřovatel Juhás měl případ dvojnásobné úkladné vraždy ve Veľké Mači na starosti, přitom byl podle bývalého šéfa policie naprosto nezkušený a měl mít nad sebou dohled.

„Nikdy před touto trestní věcí nevyšetřil žádnou vraždu ani jiný závažný trestný čin. Nikdy jsem mu nezasáhl do jeho vyšetřování. Zaprvé jsem na to jako prezident neměl zákonné oprávnění, zadruhé jsem to nikdy předtím neudělal,“ pokračoval Lučanský s tím, že věří tomu, že by k ostudnému rozsudku nedošlo, kdyby výsledný vyšetřovací spis překontrolovali také Juhásovi nadřízení.

„Pochybuji, že k takové kontrole vůbec došlo, když vím, že se Juhás nechával slyšet, že on je procesně samostatný a může ho kontrolovat jen prokurátor. To, že podal návrh na podání obžaloby, si musel dobře rozmyslet, protože tím se obral o možnost dalšího dokazování. Nebo si myslel, že ještě bude dohazovat důkazy během hlavního líčení se slovy: Promiňte, ještě jsem na něco zapomněl?“ pokračoval Lučanský, jemuž bylo vyčítáno, že předčasně rozpustil tým vyšetřovatelů.

Marián Kočner přichází k soudu.

Vyšetřovatel Peter Juhás pro televizi Markíza řekl, že ho rozsudek soudu zklamal a mrzí ho, že se soud nezabýval všemi důkazy, které jeho tým nasbíral. Chybou podle něj bylo, že byl tým Kuciak tak rychle rozpuštěn. 

„Teď se asi ukazuje, že to nebylo dobré řešení,“ myslí si Juhás.

Podobný názor má také slovenská Transparency International. „Verdikt soudu potvrdil výhrady k předčasnému zrušení vyšetřovacího týmu Kuciak policejním prezidentem Milanem Lučanským. Důvěryhodnosti policie a prokuratury velmi neprospívá ani snaha o předložení nových důkazů jen pár dní před vynesením rozsudku,“ napsala nezisková organizace na svých stránkách.

Rozhodnutí Milana Lučanského zrušit vyšetřovací tým podpořil i jeho nástupce na pozici šéfa policie Peter Kovařík, který věří, že po předání spisu už nebyl důvod tým udržovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:50 středa 6. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 31
  • 30
  • 29
  • 29
  • 28