Jurečka o vyhoštění diplomatů: Na hlavu si s*át nenecháme! Hamáček: Vždyť tomu nerozumíš

Odveta Ruska, které vyhostilo dvacítku českých diplomatů a dalo jim na opuštění země pouhý den, namíchla většinu českých politiků. Nejostřejší rétoriku ovšem zvolil šéf lidovců Marian Jurečka, který komentářem o zametání a sr*ní na hlavu vyvolal vášnivou debatu, zda by se vzniklé spory neměly řešit spíše diplomatickou cestou. „Mariane, ty tomu vůbec nerozumíš a jen honíš politické body,“ vzkázal mu dokonce ministr vnitra Jan Hamáček.

Rusko vyhostilo dvacet zaměstnanců české ambasády v Moskvě, ti mají čtyřiadvacet hodin na to, aby opustili zemi. Jde o reakci na vyhoštění ruských diplomatů poté, co bylo zjištěno zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Těch ovšem bylo jen osmnáct a na opuštění země dostali o den více. 

Vůbec se to nelíbí celé řadě českých politiků. Nejhlasitěji se ale ozval šéf lidovců Marian Jurečka, který dal v neděli večer průchod pořádné dávce emocí.

„My jsme dali ruským ‚diplomatům‘ na vyhoštění čas osmačtyřicet hodin, oni našim čtyřiadvacet hodin a ještě zvýšili počet! Žádám Jana Hamáčka: Zkraťte jim to okamžitě o čtyřiadvacet hodin! Takto s námi zametat nebudou!“ rozvášnil se Jurečka.

„Prostě s*át na hlavu si nesmíme nechat!“ dodal vzápětí.

Pod statusem plným vykřičníků a tvrdých či vulgárních slov se rozpoutala vášnivá debata, zda tohle je cesta, jak spor s Ruskem řešit. 

Nejeden politolog se o víkendu nechal slyšet, že by se politici neměli uchylovat k agresivní rétorice, ale měli by se snažit situaci řešit diplomaticky. Protože možná právě o rozdmýchání nenávistné atmosféry jde Rusku nejvíce.

Jurečku na to začali upozorňovat i někteří lidé v diskuzi.

„Vy, pane Jurečko, vážně považujete za moudré snižovat se na úroveň psychopata? Věřte, že tím si autoritu nezjednáte. Já tedy také doufám, že vyhoštění osmnácti ruských diplomatů za osmačtyřicet hodin je jen první z několika kroků, ale měnit své názory by působilo male,“ napsala šéfovi lidovců jedna z diskutujících.

Hledaní útočníci z Vrbětic

Jiní si dělají legraci, co asi stálo za takto rozvášněným statusem.

„Pravidlo číslo jedna. Po desáté hodině večer nesedáme za Twitter,“ vzkázal Jurečkovi pod status o sr*ní na hlavu další člověk a přidal emotikony piva.

Jurečka se ale dočkal reakce dokonce i od ministra vnitra a teď i zahraničí Jana Hamáčka, jehož předtím vyzval k okamžitému zkrácení lhůty ruských diplomatů pro opuštění Česka. 

„Mariane, vůbec tomu nerozumíš a chceš na tom vytloukat politické body. Česko musí držet slovo. Navíc pro ty Rusy musí přiletět letadlo. Nebo ty je do Moskvy odvezeš? Je to od Rusů nefér, ale my to zvládneme, pošleme speciál a odletíme se vztyčenou hlavou,“ napsal Hamáček.

„Honzo, nedocvaklo mi, že jsi to velvyslanci řekl včera v 19 hodin, ale říkat, že tomu nerozumím? Rozumím jasně, že reakce vlády má být adekvátní tomu, co se stalo, a to doposud není! Osmnáct ‚diplomatů‘ a lhůta osmačtyřicet hodin a oni dvacet našich do čtyřiadvaceti hodin. A mohl bych pokračovat, ale to nepatří sem,“ odpověděl mu ještě Jurečka s tím, že doufá, že si to spolu oba vyříkají osobně.

Ruští diplomaté by Česko měli opustit během pondělí. Premiér Andrej Babiš dnes také chce odhalit dokument z vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 17. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 66
  • 17
  • 6
  • 3
  • 3
  • 3