Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lidovec a „konzerva“ Jurečka drží ty správné hodnoty. Amen! Pak přišlo kázání od samotných kněží

    Trojkoalice Spolu se tváří se jako jeden dokonale fungující tým, realita je ale poněkud jiná. Alespoň tedy v otázce sňatků homosexuálních párů. Zatímco většina členů koalice je pro, předsedové ODS a KDU-ČSL jsou rázně proti. Šéf lidovců Marian Jurečka dokonce v nedávném rozhovoru prohlásil, že si nedokáže představit účast KDU-ČSL v nové vládě, pokud by kabinet odsouhlasil manželství pro všechny. Okamžitě se Jurečka stal terčem ostré kritiky.

    Koncem letošního dubna Poslanecká sněmovna projednávala novelu občanského zákoníku, která by umožňovala svatby pro homosexuální páry. Úprava zákona prošla prvním čtením, do voleb se ale nestihne projednat kompletně.

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nyní v rozhovoru pro Deník N řekl, že je rázně proti tomu, aby se gayové a lesby mohli brát.

    „Neumím si představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě a vládní koaliční většina něco takového prohlasovala. V ten okamžik by vládní koalice skončila,“ nechal se slyšet Jurečka.

    Šéf lidovců se za svá slova dočkal kritiky od členů koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), ale také od koalice Pirátů se Starosty. 

    „Věřím, že nakonec i lidovci upřednostní svobodnou budoucnost před lpěním na předsudcích minulosti. To musí být jasný směr příští demokratické vlády,“ uvedl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

    „Chceme řešit zadlužení státu i zdražování, nikoliv koho si mají lidé brát. Proto prosím kolegy z KDU-ČSL, ať nezahazují naši budoucnost,“ přidal se Vít Rakušan ze STAN.

    Do Jurečky se pustil i Fiala a evangeličtí faráři

    Mariana Jurečku zkritizoval i předseda ODS Petr Fiala, který sám před časem sdělil, že se mu myšlenka manželství pro všechny příliš nezdá.

    „V etických záležitostech jsem vždy respektoval volné hlasování každého ze zákonodárců. ČR má šanci na změnu, voliči by nám neodpustili, kdybychom ji promarnili,“ uvedl Fiala. 

    Do Jurečky se na sociální síti pustili také dva populární evangeličtí faráři, kteří na Twitteru vystupují pod jménem Pastoral Brothers.

    „Pane předsedo, se vší úctou, být křesťanem neznamená, že musíte být za každou cenu proti homosexuálům. Být křesťanem znamená milovat bližního svého, jako sám sebe. Zkuste to,“ napsali liberální kněží na svém profilu a označili Jurečku.

    Šéf KDU-ČSL se později svůj výrok snažil na Twitteru obhájit.

    „Máme jako lidovci své hodnoty, které hájíme. Stejně tak to mají v druhé koalici a my chceme najít společnou řeč. Jde o víc než naše rozdíly. Musíme ČR po letech vlády Andreje Babiše s komunisty postavit na nohy a narovnat jí záda. To je, oč tu běží,“ uvedl Jurečka.

    Reakce Mariana Juračky velmi pobouřila také hudebního producenta Janise Sidovského (53), který je znám podporou své komunity a je rovněž zastupitel v Karlštejně za ODS.

    „Je to pro mě velké zklamání a jen potvrzení správnosti rozhodnutí, že v příštím roce už nebudu kandidovat do zastupitelstva Městyse Karlštejn, kde jsem bez stranické příslušnosti zastupoval ODS. Neztotožňuji se s výroky Spolu, které jsou namířeny proti soukromému životu lidí mé komunity. Pod rouškou ‚my proti nim nic nemáme‘ se skrývá snaha ODS, KDU-ČSL, SPD a dalších nás tlačit zpátky do ulity. Státní moci vyhovují skrytí gayové, kteří nic nechtějí, jsou lépe ovladatelní a vydíratelní. Tam to směřuje: abychom nebyli vidět, nebyl žádný coming out a gayové se naoko ženili, aby bylo takzvaně všechno spořádané a v duchu tradic dávných století,“ vzkázal politikovi producent Janis Sidovský, partner zpěváka Pavla Vítka (58). 

    Soudě podle reakcí naštvaných voličů v diskuzi, Jurečkovi se obhajoba příliš nepovedla.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:16 neděle 16. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      43
    • Trapas
      24
    • Super
      14
    • Sladký
      6
    • Cože
      5
    • Tvl
      5