Svědí tě pindík v řiti! Hřebejk se pustil do Jurečky, ten pak ohledně svateb gayů otočil

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka před pár dny oznámil, že jeho strana nechce být ve vládě, která by odhlasovala svatby pro homosexuální páry. Většina jeho kolegů z koalice Spolu je ovšem jiného názoru. Okamžitě se tedy Jurečka stal terčem ostré kritiky. Do politika se pustil i známý režisér Jan Hřebejk, který se netají tím, že je dlouholetým voličem lidovců. „Svědí vás ten hypotetický pindík v řiti,“ vzkázal Jurečkovi filmař. Netrvalo dlouho a šéf lidovců otočil o 180 stupňů a všem ukázal, jak pevně si umí stát za svými názory!

„Neumím si představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě a vládní koaliční většina něco takového prohlasovala. V ten okamžik by vládní koalice skončila,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Deník N Marian Jurečka.

Šéf lidovců se poté dočkal negativních ohlasů od členů koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), ale také od koalice Pirátů se Starosty.

Jurečka se poté svůj výrok snažil obhájit na Twitteru. 

„Máme jako lidovci své hodnoty, které hájíme. Stejně tak to mají v druhé koalici a my chceme najít společnou řeč. Jde o víc než naše rozdíly. Musíme ČR po letech vlády Andreje Babiše s komunisty postavit na nohy a narovnat jí záda. To je, oč tu běží,“ uvedl na sociální síti Jurečka.

Tato obhajoba ale příliš nezabrala a do čtyřicetiletého politika se ostře pustil například známý režisér Jan Hřebejk, který velmi rád komentuje dění na české politické scéně. 

„Vy to prostě chápete výhradně archaicky sexuálně, a nikoli humanisticky, lidsky. Svědí vás ten hypotetický pindík v řiti natolik, že vůbec neuvažujete empaticky o celých, kompletních lidech a jejich potřebách a citech. A to je sníh na vašich běžkách, kterým se lepíte k zemi,“ napsal Hřebejk Jurečkovi.

Není tomu dlouho, co se na sociální síti Hřebejk svěřil, že je dlouholetým voličem KDU-ČSL, a veřejně vyzval bývalého předsedu lidovců Pavla Bělobrádka, aby podpořil svatby homosexuálů.

„Pan Bělobrádek je mi vlastně sympatický a nechci po něm ani to, aby teplým lidem nějak fandil. Ale ať tuhle agendu už opustí. Je to nelidské a zpátečnické. Ani neví jak. Tady zásadovost, tradice, svědomí jsou jen kruté klacky a obušky. Já se za ty řeči stydím,“ napsal před časem na Twitteru Hřebejk.

Jurečka otočil o 180 stupňů: Nebudeme bourat šanci na změnu

Kritika od Hřebejka a tisíců dalších lidí na sociálních sítích udělala své a Jurečka se rozhodl svůj rázný postoj přehodnotit.

„S odkazem na včerejší rozhovor chci všechny ujistit, že rozhodně nebudeme bourat šanci na změnu v naší zemi. Česká republika ji potřebuje, stejně jako potřebuje vládu, která se dokáže shodnout na těch největších problémech země a řešit je,“ uvedl Jurečka.

„V otázce manželství pro všechny platí již v minulosti deklarované, co jsme za Spolu řekli, a to že bude každý poslanec hlasovat podle svého uvážení,“ dodal předseda lidovců.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:02 pondělí 17. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 115
  • 47
  • 14
  • 12
  • 8
  • 7