Šéf lidovců Jurečka popíjel na ulici, pak fotku rychle mazal: „Prostě jsem to tam žahnul!“

Památku 17. listopadu uctil na sociálních sítích i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Namísto díků si ale v komentářích vysloužil ostrou kritiku. Ta mířila na hbitě smazaný tweet, v němž se Jurečka pochlubil, že si dal na veřejnosti pivo, což mají Češi vzhledem k panujícímu nouzovému stavu zakázáno. „Jo, 1939 a 1989. Doba, kdy odvaha nebyla levná a nešly mazat tweety,“ rýpl si jeden z mnoha komentujících. Šéf lidovců se omlouvá, že pivo „žahnul“, když čekal na večeři.

Jurečka je dalším z politiků, který se lapil do sítě a je veřejně kritizován za „papalášské praktiky“. Pikantní je, že se při porušování vládního nařízení prozradil sám. 

Před ním byl kritizován za pivo v kamarádově restauraci i Miroslav Kalousek, samozřejmě největší skandál si ale připsali bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula s místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem za večírek na Vyšehradě.

„Přiznám se, zašel jsem taky na pivo... I když na patníku, tak chutná po takové době skvěle,“ pochlubil se Jurečka. Foto smazal záhy.

Marian Jurečka

Kritice ale pod již zmíněným listopadovým příspěvkem neunikl.

„Nahříváte pivo zvenku nad svíčkou?“ stojí v jednom z několika komentářů.

„Tak co, jaké bylo pivo na patníku? Kritizovat, to jo, ale dodržovat pravidla, to vám nejde,“ kroutí hlavou další komentující.

Spousta lidí Jurečku vyzvala, aby se k přešlapu postavil jako chlap. Objevil se dokonce i screenshot z jeho stránek, kde šéf lidovců proklamuje, že „nepoctivost se musí trestat“ a „poctivost je začátek prosperity“.

A tak se Jurečka raději vyjádřil, pivo v kelímku zdůvodnil a omluvil se, za což mu spousta lidí posílá slova uznání.

Celé vyjádření Mariana Jurečky: „Nemám ve zvyku se promlčet a nemám ve zvyku papalášské manýry. Včera jsem na Twitter vložil fotku, kde držím pivo v kelímku na ulici v Praze. Mohl bych komentáře a dotazy odbýt tím, že to bylo pivo nealkoholické nebo že jsem si ho nesl na byt, ale nebudu dělat blbce ze sebe a hlavně z veřejnosti a lhát. Šel jsem večer z města na byt a u výdejního okénka kousek od mého bytu jsem si objednal jídlo s sebou a u toho pivo, které tam bylo k dispozici na čepu. Než mi jídlo bylo připraveno a zabaleno, tak jsem si sedl na patník a pivo žahnul. Neuvědomil jsem si, že jsem tímto porušil nařízení vlády, kdybych si toho byl vědom, pivo si nedávám ani se s ním nefotím na sociální sítě. Omlouvám se za toto porušení opatření nařízení vlády. Neuvědomil jsem si to. Tuto informaci z vlastního podnětu postupuji také orgánům k prošetření a k potrestání, mrzí mě to, udělal jsem chybu. Přeji všem pěkný den, a až to bude možné, tak i na zdraví.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:04 čtvrtek 18. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 93
  • 36
  • 24
  • 19
  • 18
  • 17