Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Wollner chce žalovat ženy, co si na něj stěžovaly. Kde vzal jména? Zdroj z ČT promluvil!

    Hvězda pořadu Reportéři ČT Marek Wollner onemocněl koronavirem, celý tým je v karanténě. | foto: Česká televize

    Komise České televize tento týden ukončila šetření údajně nevhodného chování investigativního novináře Marka Wollnera, na něhož si podle všeho stěžovalo několik kolegyň. Wollner je podle komise nevinný. Otazníky kolem třaskavé kauzy ale v žádném případě nekončí. Naopak. Informátor Expresu přímo z Kavčích hor kroutí hlavou zejména nad tím, že se známý žurnalista před časem nechal slyšet, že bude žalovat některé lidi, kteří v jeho neprospěch vypovídali před komisí. Jak ale Wollner zná identitu svědků, kteří měli mít zaručenou anonymitu?

    Českou televizí otřásá skandál, do kterého jsou zapleteni elitní reportéři. Marek Wollner byl nedávno stažen z vysílání, důvodem bylo obvinění z šikany a sexuálního obtěžování. Interní vyšetřování odstartoval e-mail jeho kolegyně a bývalé kamarádky Nory Fridrichové. Moderátorka pořadu 168 hodin ho odeslala 22. listopadu dopoledne generálnímu řediteli Dvořákovi. Ve středu došla komise ČT k závěru, že Wollner trestný čin nespáchal.

    „Zpráva neobsahuje informace, které by vedly k podezření, že mohl být spáchán jakýkoliv trestný čin,“ informoval Radu ČT generální ředitel Petr Dvořák.

    Web A2larm.cz ve svém článku ale poukazuje na zvláštnosti, které provázely celé vyšetřování kauzy. Proti Wollnerovi mělo svědčit třináct žen. Podle jejich výpovědí zažívaly letitou šikanu, bossing, mobbing a v některých případech i sexuální obtěžování, sexismus a nevhodné chování k podřízeným. Ve výpovědích opakovaně zaznívala také nesnesitelná atmosféra uvnitř redakce.

    „On je nemocný! Nechápu, že ho už někdo nesundal, v této době! Vždyť těch ženských bylo, musí mít pěkně stažený zadek. Teď už si po kauze Feri podle mě nedovolí nic,“ stojí v článku Markéty Dobiášové, který tato bývalá členka redakce Reportéři ČT publikovala 16. listopadu na svém webu inFakta.cz pod titulkem „Pracovní podmínky v redakci Reportérů ČT: Aktivismus, bossing i harašení“.

    Všechny ženy, které svědčily, pevně věřily tomu, že je Česká televize ochrání. Zdá se, že se tomu tak ale nestalo. Výše uvedený portál totiž uvádí, že Wollner měl během interního vyšetřování i krátce po jeho skončení nadále přístup do budovy ČT a mohl kdykoliv osobně konfrontovat možné svědky.

    Hvězda pořadu Reportéři ČT Marek Wollner onemocněl koronavirem, a celý tým...

    Server Seznam Zprávy navíc nedávno přinesl informaci, že investigativní novinář má v plánu žalovat ženy, které v jeho neprospěch vypovídaly před komisí.

    „Ty ženy tam šly svědčit s důvěrou, že se jejich svědectví nedostane ven. Nakonec je ale vše jinak, a teď ještě aby se bály. To je ten náš barák,“ sdělil zdroj Expresu přímo z Kavčích hor.

    Přinejmenším pozoruhodné také je, že žádná ze svědkyň netuší, jak závěrečná zpráva, již vypracovala komise ČT, vlastně vypadá a co se v ní píše. Zato Marek Wollner podle mluvčí České televize Karolíny Blinkové dostal dokument do svých rukou.

    „Marek Wollner, jehož se podání zaměstnankyně týká, obdržel kopii zprávy komise, v níž byly veškeré osobní údaje zcela anonymizovány a adaptovány tak, aby nebylo poznatelné, kdo a co před komisí vypovídal. Kopii zprávy dostal, aby se k ní mohl písemně vyjádřit a byl tak objasněn skutkový stav a věc se mohla řešit a uzavřít,“ sdělila Expresu Blinková.

    „Marek Wollner se zavázal k mlčenlivosti o obsahu zprávy, včetně povinnosti zprávu nezpřístupňovat třetím osobám. Marek Wollner tedy nemá k dispozici svědectví vypovídajících, ale zprávu komise,“ dodala tisková mluvčí ČT.

    Wollner měl dokument používat jako zbraň. Nemám dobrý pocit, tvrdí zdroj z ČT

    Na otázku, jak je možné, že Marek Wollner měl do médií prohlašovat, že bude jednotlivé svědky žalovat, už ale mluvčí nereagovala. Portál A2larm.cz uvádí, že Wollner začal dokument využívat jako zbraň na svou obranu.

    Údajně rozesílal bývalým redaktorům a redaktorkám SMS zprávy, to pokračovalo i poté, co dostal do rukou zmíněnou zprávu.

    Bývalý dramaturg a exšéfredaktor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner

    Pár dní před svým odvoláním měl vést jednu z porad Reportérů ČT, kde otevřel téma svého vyšetřování a snažil se hrát svým kolegům na city. Tvrdil, že mu případ může zničit život i rodinu.

    Podle našeho zdroje přímo z budovy Kavčích hor se dá očekávat, že kauza kolem Marka Wollnera bude mít velmi negativní dopad na chod celé instituce.

    „Pochopitelně to hodně poznamená atmosféru. I já osobně z toho nemám dobrý pocit,“ svěřil se člověk z České televize, který promluvil jen pod zárukou anonymity.

    Tvarůžková: Fridrichová je svérázná bytost, mě ale nešikanovala

    Kromě Marka Wollnera řeší komise ČT ještě chování jeho kolegyně a bývalé kamarádky Nory Fridrichové. Právě Fridrichová na Wollnera podala podnět a on jí to později stejnou mincí oplatil. Na dramaturgyni pořadu 168 hodin podal podnět, že se dopouští bossingu.

    Redakce Expresu před časem kontaktovala bývalou kolegyni Nory Fridrichové Zuzanu Tvarůžkovou. Novinářka, která je aktuálně na mateřské dovolené, nám sdělila, že žádnou šikanu od Fridrichové nezažila.

    „S Norou jsem pracovala asi deset let. Nikdy mě nešikanovala, to vím jistě. Je to svérázná bytost, ale nikdy nebyl mezi námi žádný problém,“ řekla Expresu Tvarůžková.

    Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:51 pátek 12. května 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      40
    • Tvl
      25
    • Super
      22
    • Haha
      18
    • Sladký
      6
    • Cože
      5