Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dobiášová: Wollnera se v redakci báli. Lidé, kteří ho kryli, zůstávají v České televizi dál

    Markéta Dobiášová promluvila o zkušenostech s Markem Wollnerem i problémech, které v České televizi přetrvávají. | foto: VOX TV

    Marka Wollnera se kolegové báli. Jeho konec ale problém České televize neřeší, zůstávají tam lidé, kteří dlouho věděli, že s ním mají podřízení problém. Tvrdí to investigativní novinářka Markéta Dobiášová, která jako první „vykopla“ téma údajného bossingu a sexuálního obtěžování, jehož se měl šéf pořadu Reportéři ČT dopouštět na svých podřízených. V rozhovoru pro televizi VOX TV, který s ní vedla politická komentátorka Gabriela Sedláčková, promluvila Dobiášová o svých osobních zkušenostech s Wollnerem či o tom, jakému tlaku čelí od chvíle, kdy ji obvinil ze spiknutí s politiky včetně expremiéra Andreje Babiše.

    „Mnohokrát to na mě zkusil. Zamkl kancl, když jsem psala scénář, strčil mou ruku mezi nohy a chtěl, abych mňoukala, než mi schválí scénář. Sahání na pr*el? Normálka. Po vyhrané novinářské ceně u baru mi řekl: Ty si myslíš, že jsi hvězda? Jsi kýbl ho*en,“ napsala Markéta Dobiášová před časem na svém vlastním webu Infakta.cz.

    Jako první tak poukázala na to, že se má šéf pořadu Reportéři ČT Marek Wollner chovat hrubě ke svým podřízeným, především k ženám. Od té doby se leccos změnilo, její bývalá kolegyně Nora Fridrichová sesbírala svědectví třinácti dalších žen a konfrontovala s nimi vedení České televize. Výsledek? Marek Wollner v pátek po vzájemné dohodě skončil.

    Původní text Markéty Dobiášové byl pochopitelně hlavním tématem pořadu VOX Talk, v němž někdejší reportérku České televize zpovídala Gabriela Sedláčková.

    „Já to napsala a bylo mi jasné, že to může být výbušný text. Slíbila jsem, že popíšu příběh, celou tu moji story napříč médii. A dostala jsem se na závěr, kauza Lysolaje a věci s tím související, tedy k mému odchodu. A zveřejnila jsem podmínky, za kterých jsem odcházela a jak to tam bylo,“ uvádí Dobiášová.

    „Říkala jsem si: Dobře, vím co si mohu dovolit a že jakmile by tam jediné slovo bylo nepravdivé, může to znamenat můj profesní konec. Bylo mi jasné, že se dotýkám ožehavé věci, protože je to šéfredaktor publicistiky, jedna z důležitých tváří veřejnoprávního média. A že ukazovat tyhle poměry hezké nebude. Měla jsem samozřejmě právníky, se kterými jsem konzultovala, co si mohu a nemohu dovolit,“ dodala.

    Markéta Dobiášová v pořadu VOX TV

    Ke konkrétnímu chování Marka Wollnera se Markéta Dobiášová příliš vracet nechce. V souvislosti s nejnovějším děním na Kavčích horách ale přece jen trochu detailněji zavzpomínala, jaké poměry v redakci Reportérů panovaly.

    „Když se mě na to v posledních dnech ptali novináři, říkala jsem, že se k tomu nechci vracet. Protože já se s tím nějak vypořádala, stalo se to před lety a nedělo se to jen mně. Bylo to šikanózní chování. Já se ale Marka nikdy nebála, takže mezi námi byly mnohdy poměrně vyhrocené spory. Daleko hůř na tom byli kolegové, kteří se ho báli,“ uvedla reportérka a vysvětlila, proč tehdy Wollnerovo chování neřešila.

    „Co máte dělat, je to hrozně citlivé. Půjdete za šéfem a řeknete: Hele, tohle a tohle se stalo. Ale jak to chcete dokazovat, když u toho nikdo nebyl? Proto je to téma tak ožehavé,“ řekla Dobiášová.

    Bývalý dramaturg a exšéfredaktor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner

    Od chvíle, kdy text o svém konci v České televizi zveřejnila, to investigativní novinářka podle svých slov nemá jednoduché. Za Wollnerem prý stojí ČT či třeba jeho spřátelené médium Forum 24, ačkoliv to se Markéta Dobiášová zdráhá médiem vůbec nazývat.

    „Někdy se bojím. Nikdo si neumí představit, co začalo, když mě v létě Marek začal spojovat s politiky a tvrdil, že jsem snad placená Andrejem Babišem a že organizuji komplot na veřejnoprávního Marka Wollnera. Přišly hejty, dokonce takové, že jsem v jednu chvíli kontaktovala policii. Pořád to ale byl čajíček proti tomu, když teď v posledních dnech začal Marek celé to dění shazovat na mě. Starám se o tři děti a je to velký tlak. Urážky typu: Čubko, ještě existuješ a tak dál...,“ prozradila.

    Česká televize? Střet zájmů a krytí zad

    Markéta Dobiášová si podle svých slov pro VOX TV nicméně nemyslí, že by se v České televizi po odchodu Marka Wollnera něco změnilo. Stále tam prý zůstávají lidé, kteří dobře věděli, že někteří zaměstnanci mají s moderátorem potíže, ale nic neřešili. A v neposlední řadě je podle ní problém střet zájmů v některých redakcích.

    „Myslím, že je tam spousta věcí, které by se musely změnit. Je to systémová věc a v celé kauze figuruje spousta lidí, kteří o tom všem věděli a neudělali nic. Byla to dlouhodobá záležitost a netýkala se jenom Marka Wollnera ve smyslu, že on jediný by o tom věděl. Jsou tam střety zájmů, současná zástupkyně Marka Wollnera zůstává v televizi dál, přestože všechno věděla. Tyhle věci se řešily s ředitelem zpravodajství a publicistiky, v tomto ohledu se taky nic nestalo. Nevím, jakou může mít odchod Marka Wollnera záruku, že se tam ty věci najednou napraví,“ krčí rameny Dobiášová.

    „Lidé v televizi věděli o té atmosféře, která tam panuje, o stížnostech lidí. Vím, že lidé si chodili stěžovat na bossing,“ dodává.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 16. května 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      193
    • Trapas
      32
    • Cože
      17
    • Haha
      16
    • Tvl
      13
    • Sladký
      10