Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Markéta Výborná (†45) zemřela ve spánku: Co zabilo manželku šéfa lidovců?

    Marek Výborný s manželkou Markétou v létě na dovolené v Českém Krumlově | foto: Expres.cz

    Byla klavíristkou, profesorkou na konzervatoři v Pardubicích. A ochotnickou herečkou. Právě v divadle se Markéta Výborná (†45) seznámila se svým budoucím mužem Markem. Šéfa KDU-ČSL podporovala ještě před volbou předsedy lidovců. Když se o víkendu na svatováclavské pouti zdravili s přáteli, nic nenasvědčovalo tomu, že je něco v nepořádku. V pondělí ale přišla zdrcující zpráva, paní Markéta náhle zemřela.

    „Přátelé, dnes nás zasáhla rodinná tragédie. Děkuji všem, že jste s námi ve svých myšlenkách i modlitbách. Potřebujeme teď čas sami pro sebe, děkuji za pochopení. Ale brzy se ozvu,“ napsal lidovecký šéf Marek Výborný na zeď svého facebookového profilu, aby vzápětí vyšlo najevo, že přišel o svoji manželku Markétu a matku jejich tří dětí.

    Zpráva, která přišla jako blesk z čistého nebe, krutě zasáhla nejen Výborného rodinu a blízké, ale i přátele a známé.

    „Marku, včera jsme se společně smáli, zpívali... Hrozná tragédie. Budiž jí země lehká, nechť odpočívá ve věčném pokoji,“ napsal pod Výborného status Vladislav T., k němuž se rychle začali přidávat další a další truchlící.

    „Marku, prosím tě, nemohu uvěřit tomuto. Včera jsem s vámi oběma mluvila. Nemohu ani učit. Je mi to strašně líto. Byla andělská bytost. Navždy zůstane v mém srdci. Drž se. Nerozumím tomu, co se stalo a proč, Alenka,“ napsala šéfovi lidovců kolegyně a kamarádka jeho zesnulé manželky.

    Podle informací Blesk Zpráv se Markéta Výborná v pondělí ráno ještě probudila, pak si ale ještě znovu lehla a ve spánku zemřela. Jiný člověk z blízkého okolí předsedy KDU-ČSL podotkl, že si paní Markéta často stěžovala na bolesti hlavy.

    Příčina smrti tak zůstává zatím neznámá, příznaky by mohly ukazovat například na mozkové aneurysma neboli cévní výduť. Tu nosí v hlavě 2 až 7 procent z nás a ani to nevědí. Nejčastěji se na výduť přijde až ve chvíli, kdy praskne. A pak jde o život. 

    „Aneurysma je skutečně časovaná bomba, která se u poloviny lidí, kteří ji mají, dopředu vůbec neprojevuje,“ potvrdil v rozhovoru pro Český rozhlas zástupce primáře neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice Jiří Fiedler.

    Průběh je velmi rychlý. „Dostaví se náhlá, prudká, dosud nepoznaná bolest hlavy, to až v 97 procentech případů. Pacienti mluví o nejhorší bolesti v životě. Mohou z ní zvracet a obvykle během velice krátké doby upadnou do bezvědomí,“ popisuje zástupkyně primáře neurologického oddělení Nemocnice České Budějovice Miroslava Nevšímalová.

    Studie uvádějí, že na prasklou cévní výduť v mozku zemře zhruba 250 Čechů ročně. Řadu pacientů ale lékaři zachrání.

    Na zdrcující zprávu reagovali také mnozí z politických představitelů a spolustraníků. 

    „Upřímnou soustrast a hodně sil. Modlím se za vás,“ uvedl senátor a hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

    „Marku, upřímnou soustrast,“ napsal poslanec Dominik Feri (TOP 09).

    Trochu svérázně reagoval šéf Trikolóry Václav Klaus mladší. „Sociální sítě nejsou prostorem pro podobné věci. Panu předsedovi Výbornému jsem již kondoloval jako člověk člověku,“ napsal na svůj facebookový profil.

    „Upřímnou soustrast, Marku. Myslím na tebe i tvé blízké. Hodně sil,“ vyjádřil podporu Vít Rakušan (STAN).

    „Milý Marku, svěřujeme tvoji paní Markétu a celou vaši rodinu v modlitbách bohu laskavému a milosrdnému. Hayato a Ludmila,“ připojil se Hayato Okamura.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:11 středa 29. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      88
    • Super
      65
    • Cože
      35
    • Haha
      34
    • Trapas
      32
    • Sladký
      32