Prchal? Respekt, dobrý soupeř, říká europoslanec Zdechovský. Etzler šokoval slovy o Goebbelsovi

Zemětřesení v týmu Andreje Babiše je žhavým tématem posledních dní, ze všeho nejvíce ale rezonuje konec marketéra Marka Prchala. Ten je často označován za strůjce úspěchů hnutí ANO, a tak mu druhý břeh politického spektra nemůže přijít na jméno. Patří mezi ně i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který se ale rozhodl vyjádřit respekt Prchalovým profesním kvalitám. Jenže od Babišových nejradikálnějších odpůrců sklidil kritiku.

„Dovolím si tu říct nepopulární názor. Marek Prchal byl osm let nejlepší politický marketér v České republice. Až v roce 2021, 2022 a 2023 se nám to podařilo změnit. Když si představím, s jakým materiálem pracoval a pracuje, mám k němu velký respekt. Já bych to prostě nedal,“ napsal Tomáš Zdechovský.

Na dalších řádcích ještě upřesnil, že tímto nehodnotí kvality morální, nýbrž ty profesní. A že tweetem pouze chtěl říct, že byl Marek Prchal dobrým soupeřem, nikoliv neporazitelným.

Pro srozumitelné vyjádření ale nemělo pochopení to nejtvrdší jádro odpůrců Andreje Babiše. Někteří navíc kritiku vzali hodně zostra. Například novinář Tomáš Etzler či šéfredaktor antibabišovského webu Forum24 Pavel Šafr začali dosavadního marketéra hnutí ANO srovnávat s nacistickým ministrem propagandy.

„Toto se vám nepovedlo. Takové přitakání naprostému hnusu a degradaci veřejné debaty do nejprimitivnějších poloh je nepřijatelné. Také oceňujete Josefa Goebbelse? To byl taky expert. Prchal dával najevo, že mu není cizí žádná lež a žádná denunciace. Vždyť jde o naprosté čuně,“ šokoval Šafr.

„Nejlepšími politickými marketéry ve své době a zemi, a to dokonce bez sociálních sítí, byli i Joseph Goebbels nebo Julius Streicher. Marek Prchal a ti jeho soukmenovci estébákova marketingového týmu patří lidsky a morálně mezi stejný historický odpad jako ti dva jmenováni,“ přidal se Etzler.

Kvality Marka Prchala přitom ocenili i jiní zástupci vládní pětikoalice. Například Pavel Novotný, který pod vlaječkou ODS starostuje pražským Řeporyjím. Ten v žertu napsal, že s kolegy řeší, zda by na Prchalovy služby měli dostatek financí, akorát „Hana Marvanová dělá scény“.

Oba jsou ve skutečnosti dobrými přáteli. Marek Prchal dokonce Novotnému radil s kampaní do komunálních voleb, které známý bulvární novinář nakonec ovládl.

Marek Prchal

„Máš na to dva roky, musíš s každým z nich promluvit. Ty máš tu možnost mluvit s lidmi napřímo, Babišovi to musíme vymýšlet,“ poradil prý Prchal Novotnému, který se v minulosti pro Lidovky nechal slyšet, že byl z jeho slov unesený a že marketér je génius sociálních sítí a je vynikající.

Jak se tedy zdá, lidé z politického prostředí pro práci Marka Prchala pochopení mají, i když poslední prezidentskou kampaň kritizují. Vlna nenávisti, která se vůči němu vznesla, vychází spíše z twitterové bubliny.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:48 sobota 3. června 2023. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 11
  • 8
  • 6
  • 4
  • 4