Pražská kavárna má nového kandidáta na Hrad: Je to svlékající se aktivista!

Zatímco někteří svoji kandidaturu na prezidenta aktuálně jen zvažují a kolem otázek s ní spojených našlapují opatrně vyčkávajíce na začátek nadcházejícího roku, jiní do boje o Hrad skáčou rovnýma nohama. Vedle hudebníka Michala Horáčka, ekonoma Jana Švejnara a podnikatele Igora Sládka se vyšoupnout z Hradu Miloše Zemana pokusí i lékař a občanský aktivista Marek Hilšer. Svoji kandidaturu oznámil ve středu.

Čtyřicetiletý Marek Hilšer letos překročil podmínku, kterou jako občan České republiky musel splnit na to, aby mohl kandidovat na prezidenta, a to věkovou hranici.

„Přátelé a kamarádi, děkuji vám všem za slova podpory. Přiznám se, že mě mile překvapila. Čekal jsem, že to bude naopak,“ komentoval první zprávy o svojí kandidatuře na Facebooku poté, co o jeho plánech napsal iDNES.cz.

Ve středu pak svoji kandidaturu oznámil oficiálně. S oznámení své kandidatury pak spustil oficiální stránky Mareknahrad.cz, kde Hilšerovi mohou lidé vyjádřit podporu.

Lékaře, vědeckého pracovníka, vysokoškolského pedagoga a občanského aktivistu si můžete pamatovat například z roku 2014 vysílání České televize, před jejímiž kamerami se obnažil do půl těla během tiskové konferenci vlády.

zdroj: www.youtube.com

S Otakarem van Gemundem drželi vlajku Evropské unie a NATO a nápisy na těle protestovali proti postupu Ruska vůči Ukrajině. V roce 2015 pak protestoval na ruské ambasádě proti anexi Krymu.

Horáček, Švejnar a dál?

Kdo už tak nějak potvrdil svůj zájem o Hrad, je Zdeněk Škromach, který by se viděl v roli lidového prezidenta. O kandidaturu sice má zájem, ale rozhodně nechce přepálit start.

Škromachova případná kandidatura však vyvolala zajímavou řetězovou reakci, díky níž by o té své uvažoval teolog a filozof Tomáš Halík.

Zatím není jisté, že bude Miloš Zeman znovu kandidovat na prezidenta.

Podobně na Škromacha reagoval i Jaroslav Kubera, který pro MF Dnes řekl, že kdyby kandidovali lidé typu Škromach, půjde do toho také.

Na to konto by pak o svém politickém zmrtvýchvstání zauvažoval i exprezident Václav Klaus.

Připraven kandidovat na prezidenta je i politolog, historik a spisovatel Jan Berwid-Buquoy.

O kom se už dlouho spekuluje jako o jasném kandidátovi, je europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Kandidaturu nepotvrdil, ale zvažuje ji. Možnost kandidatury nevyloučil ani Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý nebo Jiří Vyvadil.

Co by Michal Horáček mohl Čechům nabídnout jako prezident?

Před několika týdny se v souvislosti s kandidaturou začalo hovořit o textaři Michalu Horáčkovi. „Prezident má udávat političtější vizi, má přispět k tomu, aby se nám tu lépe žilo. Myslím si, že bych to lidem mohl nabídnout. Chci, abychom spolu uměli povstat, ačkoli máme jiné názory. Máme spolu povstat v tom nejdůležitějším, jako je úcta v zemi,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 Horáček (psali jsme zde).

Nesmíme zapomenout ani na kandidáty posledních měsíců. Po Michalu Horáčkovi, který zatím neoficiálně oznámil svoji kandidaturu v květnu, se do boje o Hrad přihlásil ekonom Jan Švejnar. Nesmíme zapomenout ani na podnikatele Igora Sládka, který v červnu ohlásil svoji kandidaturu v inzerci v denících společnosti Mafra.

Jana Hrušková fór prezident? No, spíš radši ne.

Jedinou ženou v boji o Hrad má teoreticky být zpěvačka a neznámá herečka Jana Yngland Hrušková (sestra Evy Hruškové, manželky Jana Přeučila). Ale jaká je pravděpodobnost, že jí 50 tisíc lidí podepíše, že by ji chtělo za prezidentku?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:58 čtvrtek 24. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 27
  • 26
  • 13
  • 11
  • 10