Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Topolánkova pravá ruka Dalík: Za Pandury dostal pět let natvrdo!

    • Marek Dalík má jít na pět let do vězení
    • Podle soudu si řekl o úplatek při nákupu Pandurů
    • Lobbista požadoval půl miliardy
    • Byl pravou rukou premiéra Mirka Topolánka

    Lobbista Marek Dalík je jednou z nejvíce kontroverzních postav v české politice uplynulých deseti let. Někdejší pravá ruka premiéra Topolánka je aktérem četných kauz. | foto: iDNES.cz

    Spadla klec! Lobbista Marek Dalík byl odsouzen za to, že si řekl o úplatek v kauze transportérů Pandur. Soud ho poslal na pět let do vězení a musí zaplatit pět milionů korun.

    Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

    Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů.

    Schůzky v roce 2007 se zúčastnil Victor Jackovich, rakouský manažer Steyru Stephan Szücs, slovenský lobbista Miroslav Výboh ( v Česku není příliš známý, ale na Slovensku je to jakýsi Marek Dalík premiéra Fica - pozn.redakce ), náměstek ministryně obrany Martin Barták, lobbista Marek Dalík a Jackovichův kolega bývalý americký diplomat John Ulrich.

    Podle svědcetví měl Martin Barták požádat Ulricha, aby poodešli stranou a Marek Dalík v té chvíli před Stephanem Szücsem pronáší žádost o půl miliardy.

    Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

    Státní zástupce Dalíka vinil z pokusu o podvod, za který mu hrozilo až deset let vězení. Soud dnes právní kvalifikaci změnil na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení.

    Dalíkovi přitížila výpověď bývalého amerického velvyslance v Česku Richarda Grabera, který přes videokonferenci soudci uvedl, že se na něj počátkem roku 2008 obrátil telefonicky prezident rakouské zbrojovky Steyr John Ulrich, který ho upozornil na neetické chování tehdejšího náměstka ministra obrany Martina Bartáka. Dalíkovo jméno tehdy nepadlo, ale do USA poslal zprávu, která lobbistu spojovala s korupcí.

    Ač nebyl proti němu jediný přímý důkaz, kolo nepřímých dokladů, svědectvích a výpovědí usvědčovaly Dalíka z korupce při armádním tendru.

    Soudkyně Veronika Čeplová argumentovala nepodmíněný a poměrně vysoký trest tím, že Dalík musel vědět, že když to „praskne“, poškodí tím Českou republiku.

    Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

    Marek Dalík je na české politické scéně známou osobností. Vlivný lobbista působil jako šedá eminence v pozadí vlády premiéra Mirka Topolánka a často mu bylo vytýkáno, že s politiky až příliš manipuluje. Do popředí zájmu veřejnosti se ale dostal v souvislosti s četnými kauzami, připomeňme si 5 nejzásadnějších.

    1. Kauza Kořistka

    Poprvé na sebe Dalík upozornil v roce 2004. Spolu s lobbistou Stanislavem Večeřkem měli nabízet poslanci Unie svobody Zdeňkovi Kořistkovi desetimilionový úplatek a místo bulharského velvyslance za hlasování pro nedůvěru vládě tehdejšího premiéra Stanislava Grosse.

    Dalík byl jedním z nejvýznamnějších zákulisních hráčů během vlády ODS.

    Kořistka na záležitost upozornil policii a Dalík s Večeřkem byli zatčeni. Soud je nakonec osvobodil a jejich domáhání se půlmilionového odškodného po Kořistkovi následně smetl ze stolu s tím, že poslanec svá tvrzení prokázal, jen chyběly důkazy k Dalíkovu odsouzení.

    2. Kauza stravenky

    V roce 2008 se chystala novela zákona o stravenkách, která znemožňovala firmám, které svým zaměstnancům poskytují stravenky, odečítat si je z daňového základu. Návrh byl nakonec smeten ze stolu premiérem Mirkem Topolánkem.

    Dalík byl pravou rukou premiéra Topolánka. Říká se, že to ale byl spíše Dalík, kdo kontroloval Topolánka než naopak.

    Spekulovalo se o tom, že za Topolánkovým rozhodnutím byl právě Dalík. Stravenky vydávající společnost Sodexho měla dát 4 miliony korun firmě No Coment, která byla spřízněná s Dalíkem, aby změna zákona neprošla.

    Tahal tehdy za nitky?

    3. Kauza Wolf

    Z vyvíjení nátlaku a ovlivňování médií byl Dalík podezřelý v roce 2009.Tehdy se Dalík pokoušel přesvědčit reportéra ČT Dalibora Bártka, aby nezveřejňoval reportáž o poslanci Petru Wolfovi. Operoval tehdy s tím, že pokyn k tomu vydal sám Topolánek. Ten údajně o schůzce ani nevěděl.

    Dalík zatím ze všech svých kauz vyšel jako nevinný.

    Wolf byl v té době poslancem, který opustil ČSSD a začal podporovat vládu ODS. Zároveň byl vyšetřován v korupční kauze zneužití dotací ve výši 11 milionů. Právě od té měl Dalík na Topolánkův pokyn odvést pozornost. Wolf byl nakonec odsouzen na 6 let vězení a pokutu 5 milionů.

    4. Kauza vila v Toskánsku

    Opakovaný pobyt Mirka Topolánka v luxusní vile v Toskánsku spolu s vlivnými podnikateli a lobbisty byl jednou z příčin jeho politického pádu. Spekuluje se o tom, že vila v hodnotě asi 50 milionů korun by měla patřit Dalíkovi.

    Luxusní vila v Toskánsku, kde trávil prázdniny Mirek Topolánek. Údajně by měla patřit Dalíkovi, ten to však odmítá.

    Topolánek popírá, že by věděl, v čí vile pobýval a údajně platil za pobyt nájemné. Osobou, která od něj peníze dostávala, byl Marek Dalík, jenž měl sám luxusní rezidenci pronajmout za zhruba 700 tisíc měsíčně. Od koho už ani Topolánek ani Dalík nesdělili.

    5. Kauza Pandur

    Asi největší Dalíkova kauza je stále aktuální. V roce2007 měl Dalík požadovat úplatek ve výši 18 milionů euro (zhruba 460 milionů korun) v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur. Informace o úplatku přinesla rakouská zbrojařská firma Steyr, jehož zástupce na schůzce v malostranské restauraci U Malířů měl Dalík o úplatek žádat.

    V kauze předraženého nákupu obrněných transportérů Pandur a Dalíkovu stamilionovému úplatku stále ještě není rozhodnuto. Před soudem, kde Dalíka zastupuje advokát Tomáš Sokol hrozí lobbistovi až desetiletý trest.

    V souvislosti s kauzou byl Dalík v roce 2012 zatčen a obviněn z trestného činu podvodu.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:41 středa 1. června 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      39
    • Trapas
      14
    • Sladký
      10
    • Tvl
      10
    • Haha
      9
    • Cože
      8