Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ve sněmovně je mu hej! Neuškodí rekordmanovi Bendovi post šéfa pražské ODS?

    Marek Benda se poohlíží po nové práci? Ale kdeže! V politice je mu hej. | foto: Profimedia.cz

    Málokdo vzbuzuje tolik protichůdných reakcí a názorů jako právě on. Marek Benda (ODS), který je rekordmanem mezi českými poslanci, je s krátkou pauzou zákonodárcem od roku 1990. Po nedávných volbách se o něm mluvilo i v souvislosti s ministerskými posty. Zlí jazykové tvrdí, že je povoláním syn disidenta Václava Bendy a že nikdy pořádně nepracoval.

    „Poprvé jsem přišel do budovy parlamentu 25. prosince 1989, kdy začaly bouře ve věznicích a Dagmar Burešová, tehdejší ministryně spravedlnosti, svolávala nějakou komisi. A do té mě nominovalo studentské hnutí s pocitem, že o vězeňství něco musím vědět, když jsem měl za totality zavřeného tátu disidenta,“ vzpomínal na začátky své kariéry Marek Benda v rozhovoru pro deník E15.

    Narážky na to, že od té doby se z Poslanecké sněmovny nehnul, odmítá jako nepatřičné a poškozující. Svou práci naopak vyzdvihuje a brání, i když nikdy úplně nespecifikoval to, co má za sebou a o co se zasloužil. 

    „Pokud jde o mou práci politika, výkon činnosti poslance je nejenom práce, ale i profese jako každá jiná (navíc každé čtyři roky potvrzovaná volbami), takže se tvářit, že jsem v životě nepracoval, je nebetyčná hloupost,“ bránil se Benda v souvislosti se slovy Andreje Babiše, který o něm řekl, že nikdy pořádně nepracoval.

    Benda se sice hájí, že pracuje jako ďas, ve finále by však voliči ODS zřejmě nedali dohromady pět důvodů, proč dát hlas právě jemu. Velmi úspěšně proplouvá sněmovními kuloáry a dává si sakra pozor na to, aby nebyl příliš vidět. 

    Marek Benda na posledním rozloučení s Ivanem Havlem

    To se nedávno zásadně změnilo. Benda byl zvolen do čela pražské ODS, a tak končí jeho hra na neviditelného. Po letech ve funkci poslance se z něj stal ostřílený politický matador a vlivný člen strany, která si brousí zuby na blížící se volby do zastupitelstva hlavního města. 

    „Musí být podobným referendem (jako volby do Poslanecké sněmovny) o naprosto chaotickém a aktivistickém vládnutí Pirátů a Prahy sobě,“ nechal se slyšet nový šéf pražské ODS, jenž se po desítkách let v ústraní rozhodl konečně vyrazit s kůží na trh.

    Marek Benda

    Nová funkce může být jeho výtahem k vyšším postům a slávě, zároveň však může znamenat velmi svižný sešup dolů s nejistým koncem. 

    V každém případě má možnost dokázat, že za práci umí vzít, i když byl dlouhá léta „jenom“ poslancem, který se proslavil tím, že si dost ulehčil rigorózní práci na právech, když „šikovně“ zvětšil písmo.

    Do České národní rady byl kooptován už v únoru 1990 (od roku 1993 jako Poslanecká sněmovna) a zastával řadu významných funkcí. Letos byl v říjnových volbách zvolen znovu. Benda dosud vedl občanské demokraty v Praze 4.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 7. března 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      25
    • Super
      6
    • Cože
      5
    • Haha
      3
    • Sladký
      1
    • Tvl
      1
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...