Lovec pedofilů ho načapal na rande s vozíčkářem. „Chlípný kněz“ Puvák je zpět, pokání skončilo

Českou katolickou církví otřásl v říjnu minulého roku skandál, který způsobil kněz Marcel Puvák. Bývalý farář z Dětmarovic si v hotelu v polských Katovicích domluvil rande s hendikepovaným mladíkem, o němž se měl domnívat, že je nezletilý. Ve skutečnosti šlo o figuranta nastrčeného polským lovcem pedofilů Zbigniewem Stonogou. Puvák obviněn nebyl, církev ho však potrestala pokáním v Itálii. To nyní vikář ostravsko-opavské diecéze označil za vykonané, a tak se kněz může vrátit za omezených podmínek na scénu.

Záběry Marcela Puváka, kterak sedí jen ve spodním prádle v hotelovém pokoji, kde si domluvil schůzku s chlapcem na vozíku, oběhly Česko a o případu se psalo i v zahraničí.

„Chtěl jsem zhřešit sexem s mužem. Velmi toho lituji a na svou kněžskou čest slibuji, že už to nikdy neudělám. Prosím pána boha za odpuštění a prosím zpovědníka, aby mi dal přiměřené pokání,“ zpytoval Puvák svědomí ve videu.

Obviněn nebyl, skutečný věk postiženého chlapce znám není, každopádně hranice zletilosti v Polsku je patnáct let. Církev ovšem Puváka potrestala za porušení celibátu, a to pokáním v komunitě v Itálii.

To nyní skončilo. Server Expres.cz na to upozornil Jan Rozek, někdejší církevní soudce brněnské diecéze, který o post přišel, když založil iniciativu Pro čistou církev. Na tu se mohou obracet oběti sexuálního zneužívání ze strany duchovních.

„Že je pan Puvák zpátky v Česku, potvrzují svědci, kteří ho potkali. Dále to přímo potvrzuje biskup v ‚utajeném věstníku‘ pro kněze, který se jmenuje Acta Curiae,“ řekl nám Rozek.

Dětmarovický farář Marcel Puvák byl přistižen, jak si domlouvá sex s mladým vozíčkářem.

Redakce Expres.cz celé vydání zmíněného věstníku získala a skutečně se v něm o ukončení Puvákova trestu píše.

„Mons. Martin David, apoštolský administrátor diecéze ostravsko-opavské, dekretem ze dne 14. října 2020 rozhodl o dosažení účelu a ukončení pokání R. D. PaedDr. ThLic. Marcela Puváka, konaného v komunitě v Itálii. Současně změnil zákaz veřejně slavit mši svatou a vysluhovat svátosti a svátostiny na území České a Slovenské republiky a vystupovat jménem církve v médiích kdekoli na zákaz být hlavním celebrantem, kazatelem při mši svaté nebo vést duchovní promluvy na území České a Slovenské republiky a působit v médiích a na sociálních sítích, s výjimkou pracovních povinností nařízených zaměstnavatelem, po dobu dvou let,“ stojí ve spisu.

Zda to skutečně znamená Puvákův úplný návrat jakožto kněze či do jiné funkce placené diecézí, byť s omezeními na dva roky, jsme se zeptali generálního vikáře ostravsko-opavské diecéze Martina Davida, který Puváka označil za očištěného. V pondělí nebyl k zastižení a na otázky zaslané mailem do vydání článku neodpověděl.

Podle Rozka dílčí zákazy Marcela Puváka zásadně neomezují. Pokud nepočítáme, že nebude moct vystupovat v médiích, dříve totiž působil jako diecézní kaplan pro média a vedoucí náboženského vysílání křesťanské TV Noe. Často také vystupoval v pořadu Dobré ráno v České televizi.

„Biskup v podstatě řekl, že Puvák vykonal uložené pokání a může konat kněžskou službu, ale dva roky nesmí pracovat v médiích a prezentovat se na Facebooku. Dále nesmí být hlavním kazatelem, což je výsadní postavení, když je nějaká slavná pouť, mše. Je tam spousta kněží, ale jen jeden káže. Také nesmí byt hlavním celebrantem, tedy nesmí vést mši, ale může stát vedle celebranta a říkat to s ním. Tedy zůstává knězem, ale pod dohledem,“ vyjmenovává Rozek.

„Puvák rád exhibuje, tak ho na dva roky ještě hlídají. Biskup nijak neomezil nic jiného. Může tedy například učit děti náboženství, vést farní kroužek pro děti, tábory, výlety ve farnosti. Může cokoliv. Zpovídat může, a to i děti, také může křtít, oddávat, pohřbívat, vést přípravy dětí na první svaté přijímání a podobně,“ dodává. 

Jan Rozek v pořadu Rozstřel

Faktem každopádně zůstává, že Puvák z pedofilie obviněn nebyl. Sám takové nařčení odmítl krátce poté, co ho polský lovec pedofilů Stonoga načapal s hendikepovaným chlapcem a média ho nazývala například „chlípným knězem“.

„Vše uvedené mimo má citovaná slova jsou lži, pro které ani nikdo v PL důkazy nemá, poněvadž žádné ani zkrátka nejsou. Byl jsem chycen do pasti. Celý způsob jejich jednání byl pod hrubým nátlakem a zastrašováním, v rozporu s postupy, jak mají jednat orgány činné v podobných jednáních,“ sdělil tehdy dětmarovický farář televizi Polar. 

Za to, že ho vikář Martin David vzal zpět s určitými omezeními na dobu dvou let, může být Marcel Puvák rád. Jeho postavení mimo službu do doby vyšetření případu loni posvětil i samotný kardinál Dominik Duka a případ se probíral na těch nejvyšších postech církve.

„Případ bude také předán do Vatikánu do rukou papeže Františka, který pravděpodobně dotyčného propustí z duchovenské služby. Nicméně nechceme předbíhat,“ řekl loni v říjnu Lidovým novinám mediální poradce Arcibiskupství pražského Romuald Štěpán Rob.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:25 čtvrtek 11. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 29
  • 21
  • 18
  • 17
  • 16