Češi a rasisté? Lživé a urážlivé. Sprejovat na Churchilla je barbarství, říká Maitah z Trikolóry

Hnutí Black Lives Matter zahýbalo celým světem, proti rasismu se neprotestuje zdaleka jen v Americe, ale třeba už i v Česku. A také sem pronikl odporný trend ničení soch a památek, to když vandalové posprejovali Winstona Churchilla před pražskou VŠE. Je rasismus pro naši zemi tématem? Zeptali jsme se exotického kandidáta Trikolóry do Senátu, profesora Mansoora Maitaha, který se do Česka přistěhoval v osmnácti letech z Jordánska. A z jeho úst padala ostrá slova. „Že jsou Češi rasisté, to je od aktivistů i některých politiků strašně nespravedlivé, lživé a urážlivé,“ říká.

Protesty hnutí Black Lives Matter už dávno nejsou o smrti George Floyda. Ve videích nejčastěji vidíme rabování, násilí nebo ničení soch a památek, které mají podle samozvaných soudců něco společného s otroctvím. 

„Hnutí Black Lives Matter vnímám od začátku ryze negativně. Ano, ten policista zcela jasně pochybil a po zásluze se mu dostane spravedlivého trestu, lidé by takto umírat neměli, i když jde o jedince s pochybnou minulostí. Bohužel však aktivisté a samotní příslušníci afroamerické komunity této nešťastné události velmi hrubě zneužili,“ kroutí hlavou kandidát hnutí Trikolóra do Senátu Mansoor Maitah. 

Na některých místech USA se mluví o zrušení policie, třeba v Minneapolisu už tenhle záměr má reálné obrysy. Mnoho celebrit se potupně omlouvá za bílou barvu kůže, která je prý měla zvýhodnit v kariéře. Běloši si klekají před černochy a prosí o odpuštění. Takto bizarní scény se teď odehrávají ve světě.

„Není přece možné plošně odsuzovat všechny bílé policisty. Něco takového povede pouze k vládě chaosu, bezpráví a násilí. Některé ty jevy, které v souvislosti s tzv. bojem proti rasismu sledujeme, jsou opravdu absurdní. Lidé se stydí za svou pleť, omlouvají se za něco, na čem nemají podíl oni a často ani jejich předci. Zakazují se údajně rasistické filmy, ničí se sochy, lidé jsou profesně likvidováni pro podezření z údajného rasistického chování. Sledujeme obyčejný hon na čarodějnice. V principu stejný, který známe z totalitních režimů 20. století,“ kroutí hlavou Maitah.

Mansoor Maitah je od pohledu sympaťák.

Co se zmíněného ničení soch týče, odporný trend stihl i Česko. Na památníku Hitlerova přemožitele Winstona Churchilla před pražskou VŠE se objevil nápis: Byl to rasista. Shodou okolností právě na „ekonomce“ Mansoor Maitah vyučuje.

„Když jsem viděl obrázek posprejované sochy Winstona Churchilla, nevěřil jsem svým očím. Takové barbarské jednání nikdy nepochopím. O co je lepší než ničení soch fanatiky z Islámského státu? Něco takového je neodpustitelné. Je to obyčejný vandalismus, který by měla řešit policie,“ myslí si.

„Winston Churchill je jedna z nejvýraznějších postav nejenom britské, ale i světové historie. To právě on jako takřka jediný z tehdejších vysokých britských politiků vnímal hrozbu hitlerovského Německa a chtěl se jí rázně postavit. Kdyby nebylo jeho, měl by to Hitler o mnoho lehčí. Panu Churchillovi vděčíme za mnohé. Pro mě je to hrdina. A jestli byl rasista? Z dnešního pohledu těch údajných aktivistů, ve skutečnosti často spíš extremistů, může být za rasistu označen opravdu každý. Snad i Pat a Mat,“ kroutí hlavou vysokoškolský profesor.

Češi a rasisté? Lež a urážka!

V Česku kromě toho proběhlo už několik demonstrací zdejších přívrženců hnutí Black Lives Matter. Je tu ale téma rasismu na pořadu dne? O tom by měl mít Mansoor Maitah jako rodilý Jordánec poměrně jasnou představu.

„V Česku, které dávno považuji za svůj jediný domov, ostatně mám také pouze české občanství, žiji již čtyřicet let. Přišel jsem sem studovat v osmnácti letech a nikdy v životě jsem se s rasismem nesetkal. Proto mě mrzí, když ti údajní aktivisté a část politiků neustále obyvatele České republiky obviňují z rasismu. Zároveň mi to je ale také líto, protože je to strašně nespravedlivé, lživé a urážlivé,“ říká.

„Kdyby byli Češi rasisté, copak bych se tady mohl oženit, najít si spoustu kamarádů a nakonec se stát profesorem? Ne, obyvatele této země jsem vždy vnímal jako přátelské, vlídné a tolerantní,“ dodává Maitah.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:57 neděle 25. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 173
  • 24
  • 20
  • 20
  • 20
  • 20