Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Manifesto v Praze: WC pro nebinární lidi, světoznámí kuchaři a mozzarella za 145 korun!

    V Praze je nový Manifesto Market. Vaří zde kuchaři z celého světa a k dispozici jsou i toalety pro třetí pohlaví! | foto: Pavel Dvořák/Tilen Vajt

    Místo nepříliš vzhledné vietnamské tržnice na pražském Smíchově je obyvatelům hlavního města nově k dispozici další pobočka oblíbeného gastro řetězce Manifesto. V nově zrekonstruovaných prostorách se nachází 14 restaurací a 2 bary, vejde se sem až 500 sedících hostů. Kromě gastronomie z půlky světa a příjemného posezení u bazénku jsou zde k dispozici také toalety pro nebinární osoby, které na sociálních sítích budí velké vášně. Jak tento nápad, který se mnohým Čechům příliš nezdá, vlastně vznikl a jaký má smysl?

    Redaktoři Expresu navštívili nově vzniklé Manifesto Anděl, které se nachází na pražském Smíchově, konkrétně na nároží ulic Stroupežnického a Ostrovského. Právě zde dlouhé roky byla nepříliš vlídná vietnamská tržnice, okolo které se často poflakovali bezdomovci a pijani z okolních hospod. To se ale díky Manifestu má změnit!

    „Vždy se snažíme zpřístupnit a zlepšit místa, která jsou zapomenutá, zanedbaná, obávaná, a proměnit je v místo, kde se budou lidé rádi setkávat a kam se budou rádi vracet,“ řekla Expresu mediální zástupkyně Manifesta Radka Ondráčková.

    V Praze vznikl nový Manifesto Market.

    Leckoho možná překvapí poněkud dražší pokrmy. Například za 140 gramů tepelně upravené italské mozzarelly zaplatíte 245 korun. 

    Manifesto Anděl se ale pyšní tím, že v podniku vaří zkušení šéfkuchaři, kteří mají za sebou angažmá ve velkých světových restauracích.

    „Zároveň přinášíme lidem zdarma kulturní program, živá vystoupení, hodiny tance nebo jógy. Každá návštěva má být příjemným zážitkem, pořádáme i akce určené pro rodiny s dětmi a ty k nám rády chodí. Myslíme hlavně na místní, ale těší nás, když k nám najdou cestu třeba návštěvníci z druhého konce České republiky při návštěvě Prahy a něco nového u nás objeví,“ popsala Ondráčková.

    Jsou zde i mexické pokrmy.

    V jedné části Manifesta si lidé mohou pochutnat na asijské kuchyni. Jsou zde ale také restaurace, které se specializují na brazilská, mexická či argentinská jídla. Na své si přijdou milovníci hamburgerů či mořských plodů.

    Nechybí pochoutky z asijské kuchyně.

    Projekt Manifesto Anděl byl vystavěn za pouhých 35 dní. 

    „Všichni, kdo se na projektu podíleli, zaslouží obdiv. Vypořádali jsme se s pandemií, s krizí na stavebním trhu i nedostatkem pracovních sil a dokázali prostor zprovoznit v neuvěřitelně krátkém čase,“ smekla před svými kolegy Ondráčková, podle které Manifesto Anděl vytvořilo celkem 125 pracovních pozic.

    O novém projektu na pražském Smíchově v nedávné minulosti psala světová média od The New York Times po Financial Times a Manifesto získalo ceny za udržitelnost, cenu Obchodník roku za zákaznický zážitek i cenu kvality závislou na hodnocení návštěvníků Tripadvisor.

    „Anděl je přesně ta lokalita, která si podobný projekt zaslouží a je pro něj jako stvořená. Upřímně se těším, protože Manifesto areál bývalé vietnamské tržnice oživí a výrazně promění i strukturu návštěvníků, což se příznivě odrazí i na pocitu vyšší bezpečnosti. Bude to pěkné místo pro setkávání aktivních lidí nebo rodin s dětmi a jsem přesvědčená, že celkově zvýší atraktivitu Andělu jako širšího centra metropole,“ nechala se slyšet starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

    Manifesto na Andělu nabízí gastro pochoutky z celého světa.

    WC pro nebinární lidi: V cizině běžné, Češi to moc nechápou, říká mluvčí

    Na sociálních sítích budí velké vášně skutečnost, že v Manifestu Anděl jsou kromě klasických toalet pro muže, ženy a invalidy také záchody pro nebinární osoby, které už začínají být poměrně běžné v mnoha evropských státech.

    Na místě jsou záchody pro třetí pohlaví.

    Uvnitř jsou místnosti naprosto totožné, jako jsou dámské či pánské toalety, ale před vchodem mají speciální symbol. Jedny dveře zdobí jakýsi jednorožec, na druhých je zase tvar, který připomíná mořskou pannu.

    Na místě jsou záchody pro třetí pohlaví.

    Zajímavé je, že toalety pro muže a ženy s běžným symbolem jsou úplně stranou a málokdo si jich všimne.

    „Že jsem byl na záchodě pro nebinární lidi? Tak to vůbec nevím,“ smál se na nás mladík, který zrovna vyšel z toalety určené pro nebinární osoby.

    Takhle vypadá jeden ze záchodů.

    Smysl záchodů pro nebinární osoby Expresu vysvětlila mluvčí Manifesta Radka Ondráčková. 

    „Ve světě je běžné a v některých zemích dokonce povinné ze zákona, že toalety ve veřejných místech nejsou genderově vyhraněné, jsou tedy pro všechna pohlaví. Účelem toho opatření je nikoho nevylučovat a pamatovat na nebinární osoby, které se vnitřně neidentifikují s ani jedním pohlavím,“ řekla Expresu mluvčí Manifesta.

    „V České republice je poměrně nízké povědomí o potřebách a pocitech nebinárních osob. Chtěli jsme tedy udělat vstřícné gesto způsobem označení našich toalet tak, aby zahrnovalo i nebinární osoby. Zvolili jsme kreativní a spíše hravé řešení, které možná vzbudí zvědavost a diskuzi k této tematice. Určitě nechceme vyvolávat vášně, ale ukázat toleranci a to, že jsou u nás všichni vítáni,“ dodala Ondráčková.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:29 pátek 7. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      326
    • Tvl
      31
    • Haha
      27
    • Super
      19
    • Cože
      8
    • Sladký
      6