Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Reportáž: Viděli jsme další Hřibovu perlu veřejného prostoru. Smetaňák se může jít zahrabat

    Symbiont na Malvazinkách umělecké dílo zrovna dvakrát nepřipomíná, možná právě proto je oblepen vysvětlovacími letáky. | foto: Autor: Expres/ Petr Večeřa

    Současné vedení pražské radnice si dalo za cíl proměnit veřejný prostor v Praze. Nutno říci, že se jim to skutečně daří. Jak proměnit silnici v krásné posezení s výhledem na tramvaje a Pražský hrad, to už vedení města ukázalo na Smetanově nábřeží. Jako další cíl svých pokusů na Pražanech si magistrát vybral Malvazinky, kde chtěl proměnit křižovatku v rušné náměstí. My jsme na místo vyrazili, abychom se přesvědčili, jak moc se jim tohle přání daří naplnit.

    Jednou z prvních rad, jež se dávají začínajícím fotografům, je, aby se snažili zachytit na snímku nějaký život. To není v případě veřejných prostranství, která vytváří současné vedení magistrátu, vůbec snadné. Před rokem nechalo město zrušit parkoviště na Mariánském náměstí a místo něj dalo před budovu radnice květináče a lavičky. A přestože prostor prakticky nikdo nevyužívá, řekli si zastupitelé, že tento model bude pro Prahu ten pravý.

    Od té doby vzniká jedna šílenost vedle druhé.

    Připomínat osud Smetanova nábřeží asi není nutné. Z části vozovky se stal chodník, kde měli Pražané relaxovat na zahrádkách sousedících restaurací. Výsledek? Po většinu dne zcela prázdný prostor, řidiči se akorát musejí Prahou proplétat déle, než by bylo jinak nutné. Žádná záchrana podnikatelů, jak bylo slibováno, se nekoná.

    Magistrát má zřejmě plný sklad květináčů a židliček, a tak nehodlá od podivné strategie proměny veřejného prostoru v Praze jakkoliv ustoupit.

    Projekt se jmenuje Pražské židle & stolky a má velmi zajímavý přístup k tomu, jak by měla česká metropole ideálně vypadat.

    Nová a lepší Praha, místo, kde si nikdo nikam nechce sedat

    „Projekt je nastaven tak, aby podporoval a motivoval městské části k proměnám veřejných prostranství, a to jak finančně, tak hlavně produkčně. Nabízí dočasné a finančně nenáročné úpravy míst, která dnes nějak využíváme (např. jako parkoviště), ale dají se využívat jinak a třeba i lépe (např. jako náměstí),“ stojí uvedeno na stránkách Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

    Až příště nebudete mít kde zaparkovat, nevěste hlavu, určitě bude někde poblíž náměstí s židličkami, na něž nikdo nesedá.

    Takovým vzorovým příkladem toho, jak se dá vytvořit náměstí prakticky z ničeho, si magistrát zkouší na Malvazinkách, kde zrušil část křižovatky a opět aplikoval židličky a květináče.

    Symbiont na Malvazinkách umělecké dílo zrovna dvakrát nepřipomíná a možná právě...

    Světe, div se, ani tentokrát nemají lidé o posezení „darované“ magistrátem zájem. Přímo na místě se tomu asi nelze divit. Na Smetanově nábřeží jsou u stolků alespoň slunečníky, aby se lidé na letním slunci nepekli, na Malvazinkách mají lidé smůlu, všudypřítomný asfalt a beton nevytváří příjemné prostředí k posezení.

    Je tohle umělecká instalace, nebo náhodné seskupení lešení?

    Nové „náměstí“ se nachází na ulici Peroutkova a U Šalamounky, ale těžko to poznáte, když budete kolem pouze projíždět, protože na stejném místě vyrostlo podivné lešení.

    Tedy mělo by se jednat o prostorovou uměleckou instalaci s názvem Symbiont.

    „Symbiont je organismus, který žije ve spojení s druhým, obvykle větším organismem. Na prázdném asfaltovém ostrůvku, vprostřed hlavní křižovatky Malvazinek postupně vyrůstá prostorová konstrukce, která by neměla existovat sama o sobě. Na oplátku za poskytnutý prostor se snaží rozvinout potenciál místa, který by jinak zůstal bez povšimnutí nebo nevyužitý,“ stojí v materiálech k instalaci, jejímž autorem je Jan Paclt.

    Symbiont na Malvazinkách umělecké dílo zrovna dvakrát nepřipomíná a možná právě...
    Symbiont na Malvazinkách umělecké dílo zrovna dvakrát nepřipomíná a možná právě...

    Jedna věc se místu upřít nedá, a to skutečnost, že na sebe umí přilákat pozornost. Většinou z toho důvodu, že lidé chtějí zjistit význam tohoto lešení. Že umělecké dílo skutečně příliš nepřipomíná, dokazuje desítka vylepených informačních letáků na něm, které musejí vysvětlit, co se to v Praze 5 vlastně děje.

    „Toto místo je centrem Malvazinek a mělo by plnit funkci náměstí, ale bohužel tomu tak není. Chceme vyzkoušet, jak bude prostor i jeho okolí fungovat, pokud upravíme jeho podobu. V současné době je místo jen zbytečně velkou křižovatkou s nevyužitým prostorem uprostřed. Rádi bychom ho proto otevřeli místním obyvatelům. Chceme z plácku vytvořit místo setkávání i krátkého odpočinku,“ vysvětluje Kristýna Kočová z IPR Praha.

    Hipsteři

    Symbiont má ještě vyrůst a začít poskytovat stín. My můžeme nyní zodpovědně prohlásit, že tuto funkci neplní. Umělecké dílo na Malvazinkách stojí už od středy, a pokud můžeme soudit z nulové pracovní aktivity na místě v pondělí v 11.30 hodin, s jeho dokončením se zřejmě úplně spěchat nebude.

    „Postupně rostoucí umělecká instalace Symbiont přinese do místa stín a pomůže ho odclonit od rušné Peroutkovy ulice. Pokud se změna neosvědčí, přesune se mobiliář v následujícím roce zase někam jinam,“ vysvětluje Kočová s tím, že lešení, pardon umění, bude na místě až do konce září. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 15. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      198
    • Haha
      75
    • Tvl
      49
    • Super
      43
    • Sladký
      32
    • Cože
      30